Biznis i politika
StoryEditor

Bankari uvjeravaju da eura ima, neki poduzetnici imaju problema s opskrbom

28. Prosinac 2022.
euri kovanice

Zaključak sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura koja se danas održala posljednji put uoči konverzije na novu valutu jest da pri migraciji banke neće imati problema, da su sustavi spremni, a ne bi trebalo biti problema ni s gotovinom. Banke su opskrbljene, zaključili su na sjednici na kojoj je premijer Andrej Plenković građanima savjetovao da uoči novogodišnje noći i nabave ponešto gotovine jer kartično poslovanje neko, kratko, ali ipak određeno vrijeme, neće raditi.

I dok građani i dalje jedva pronalaze početne pakete kovanica od eura u vrijednosti 100 kuna koje su kovane u Hrvatskoj, koje navodno sve banke nisu ni dobile, doznajemo da ih, barem zasad, najviše ima u Fini.

A dok građani zdvajaju hoće li imati dovoljno sitniša da kupe najosnovnije namirnice dan, dva nakon Nove godine i konverzije, slične brige muče i poduzetnike. Dio njih se na promjenu valute pripremio na vrijeme i ne očekuju "ama baš nikakve probleme", ali dio poduzetnika ne može doći do dovoljne količine gotovog novca u eurima.

- Slušao sam upravo guvernera Vujčića kako govori da kreće intenzivna opskrba novcem, kao da konverzija nije za par dana, kao da ima vremena napretek. Problema u opskrbi gotovim novcem ima, problem su kovanice, kojih nema očito dovoljno, a premda smo mi novac naručili na vrijeme dio eura nam nije isporučen - ispričao je Martin Evačić, direktor NTL trgovačkog lanca.

Neki nabavili eure na vrijeme

Problema u nabavci gotovog novca imaju i drugi mali poduzetnici, nekima su se (izvori poznati redakciji) javili bankari kod kojih su naručili predopskrbu eurima s porukom kako im u dogovorenom terminu uoči Nove godine ne mogu isporučiti naručenu gotovinu. Možda će novca biti nakon novogodišnje noći, dojavili su im iz banke.

- Što da sad radimo? Smijemo li onima koji plaćaju u eurima kusur vraćati u kunama, druge valute ne može ni dobiti - pitaju se poduzetnici.

No, tu su i oni koji su se na vrijeme pripremili. Kako za Lider ističe Krešimir Bubalo, predsjednik Uprave Pevexa, taj trgovački lanac je u posljednje dvije godine predvidjeo sve izazove i situacije koje su se mogle dogoditi i koje su se dogodile i nijednom se nije desilo da im je neke robe nedostajalo. Tako je i s novcem.

- Na vrijeme smo naručili dovoljne količine eura, na vrijeme smo novac dobili, tako da zna nas problema u radu nakon konverzije neće biti, mi smo potpuno spremni - rekao je Bubalo te dodao i to kako će taj lanac konverzija stajati, sada je izračunao, čak pet milijuna kuna. Toliko je naime stajala promjena softvera, promjena cijena i trošak radne snage.

Na vrijeme su novac nabavile i trgovine sportskom opremom u sklopu Ferivica, vlasnika i direktora Ferda Kraljevića, koji ističe kako ni oni ne bi trebali imati nikakvih problema u svojim fizičkim trgovinama jer su se na vrijeme opskrbili. - Euri su nam dostavljeni već u listopadu - rekao je Kraljević.

I Žaklin Troskot, vlasnica zagrebačke slastičarnice Amelie, ne očekuje probleme u radu niti u naplati iza Nove godine. - Na vrijeme smo se pripremili - zaključila je Troskot.

Postoje li problemi u opskrbi gotovim novcem u bankama, pitali smo i te financijske institucije, a odgovore ćemo objaviti kad nam ih pošalju.

 

 

 

30. travanj 2024 14:31