Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Agri robe i metali u padu, ali rezerve zlata ​blizu najviše razine u posljednjih 80 godina

25. Lipanj 2024.
foto Shutterstock
  • Nafta opet u porastu na tjednoj razini, sad već drugi tjedan zaredom
  • Pšenica ostaje trenutno najdepresivnije tržište
  • Terminske cijene bakra najniže u više od dva mjeseca

Svaki tjedan, izazov jedan! Prevedeno, na tržištu je uvijek nešto novo u fokusu, uvijek se nešto događa, a cijene se mijenjaju permanentno. Iz nas je pomalo mješoviti tjedan na robnim burzama. Nafta je porasla, kao i generalno većina roba iz grupe energije. Agri robe su uglavnom završile tjedan u crvenom, kao i metali, ali je zlato iznimka. Sa šest dana do pomno praćenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, tečaj eura i dolara je u fokusu. Prošli tjedan je trend bio prema dolje te je pao ispod razine od 1,07, što povećava izvoznu konkurentnost zapadnoeuropskim podrijetlima roba. Na početku novog tjedna DXY indeks je iznad 105 bodova, odnos eura i dolara trenutno u porastu na 1,075, a GSCI 580 bodova.

Premda je sastanak FED-a iz nas, o kamatnim stopama, monetarnoj politici i trenutku kada ćemo vidjeti smanjenje kamatnih stopa, stalno se na tržištu razgovara. Nevjerojatno kako je tržište uvijek bilo naklonjeno i očekivalo smanjenje kamatnih stopa u zadnjih dvadeset mjeseci i, premda FED to kontinuirano odbacuje, tržište se tome još uvijek veseli i nada. Ono što globalno možemo doživjeti kao pozitivno je da, unatoč svemu, američkom gospodarstvu ide prilično dobro, pa neki čak smatraju da kamate treba spuštati tek kada se uđe u recesiju, a ne prije.

Pošten argument, približavamo li se tome da su dobre vijesti dobre, a loše vijesti loše? S&P 500 je dosegnuo nove rekordne razine prošli tjedan (31. put samo u ovoj godini!). I Nasdaq ostvaruje nove rekorde. S druge strane Pacifika, Kina se i dalje bori, cijene kuća u svibnju pale su za 0,71 posto mjesečno, što je najoštriji pad u jednom mjesecu od 2014., dok istovremeno potražnja za stanovima kaska.

Jača potražnja za naftom

Iako je američki dolar zadržao svoju poziciju primarne svjetske rezervne valute, njegov udio u globalnoj monetarnoj ponudi postojano je opadao tijekom posljednja dva desetljeća, krećući se trenutno oko 58 posto u usporedbi sa 71 posto u 2000. godini. Ova promjena je potpomognuta čimbenicima kao što su relativni ekonomski pad SAD-a, sankcije povezane s dolarom, porast alternativnih rezervnih valuta i pojava inovativnih financijskih instrumenata kao što je kineski digitalni juan. Potražnja za zlatom, koje nije podložno riziku sankcija, raste kod središnjih banaka. Rezerve zlata približavaju se najvišoj razini od Drugog svjetskog rata, iako je taj udio i dalje povijesno nizak.

Nafta opet u porastu na tjednoj razini, sad već drugi tjedan zaredom. Gledajuće dva najvažnija tržišta, rast je u prosjeku bio tri posto. U novi tjedan ulazimo s terminskom cijenom nafte Brent od oko 85 $/bbl, dok je terminska cijena nafte WTI iznad 80 $/bbl. Lijepi skok u odnosu na cijene s početka lipnja, kada je Brent pao na 77,5 $/bbl, a WTI na 73,25 $/bbl. Rast cijena drugi tjedan zaredom zahvaljuje se procjenama da će u drugom dijelu godine potražnja porasti. OPEC+ članice su odlučile blago povećati proizvodnju pred kraj godine, procijenivši da bi potražnja trebala porasti u ovoj godini za nešto više od dva milijuna barela dnevno.

Isto očekuje i Međunarodna agencija za energiju, ali od milijuna barela dnevno. U SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču nafte, počela je ljetna sezona putovanja, a Goldman Sachs procjenjuju da će tržište u trećem tromjesečju biti u manjku od 1,3 milijuna barela dnevno. Na jačanje potražnje ukazuje i podatak da su se zalihe nafte u SAD-u smanjile prošloga tjedna za 2,5 milijuna barela, a potrošnja je, prema podacima o opskrbi benzinskih postaja, porasla za 1,9 milijuna barela dnevno. Cijene bi ovog ljeta mogli podržati sezonsko jačanje potražnje, rasplamsavanje sukoba Izraela i Hezbollaha te sezona uragana. S druge strane, veći rast cijena zakočile su poruke FED-a da neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa (jer je inflacija u SAD-u i dalje znatno iznad ciljane razine od 2 posto), a povišene kamate znače da FED nastoji usporiti rast potražnje i gospodarstva, a to bi moglo negativno utjecati na potražnju za naftom.

Zabrinutost zbog plina

Europskim terminskim ugovorima za prirodni plin, TTF, trenutno se trguje oko 35 €/MWh dok trgovci odmjeravaju velike razine skladišta u odnosu na zabrinutost za opskrbu. Oslanjanje Europe na globalne opskrbe radi obnavljanja zaliha plina čini je osjetljivom na prekide opskrbe, pri čemu čak i kratki prekidi u Norveškoj dovode do skokova cijena. Natjecanje s Azijom za terete ukapljenog prirodnog plina (LNG) moglo bi dodatno zakomplicirati napore Europe da stvori zalihe prije zime. Nestalnost tržišta pojačana je arbitražnom presudom koja je Uniperu SE dodijelila značajnu odštetu od Gazproma, što je izazvalo zabrinutost oko budućih tokova plina u Europu. Unatoč ovim zabrinutostima, europski skladišni kapaciteti trenutno su popunjeni preko 74 posto, što je više od uobičajenog za ovo doba godine.

Obilne kiše ovog su se vikenda spustile sjeverozapadnim kukuruznim pojasom SAD-a, povećavajući višak vlage u tlu dok ulazimo u kritične tjedne proizvodnje u SAD-u za kukuruz i soju. Trgovci poljoprivrednim proizvodima stječu više povjerenja da ćemo vidjeti dobar ljetni proizvodni ciklus u SAD-u, pa cijene usjeva u SAD-u brzo padaju. Pšenica ostaje trenutno najdepresivnije tržište, pod teretom američkog pritiska žetve i rasprodaje fondova. Općenito govoreći, američke žitarice trenutno su kažnjene jačanjem indeksa dolara koji je dosegnuo najvišu razinu od kraja travnja.

Terminske cijene kukuruza prošli su tjedan na CBOT-u pale 17 $c/bu, soje 30 $c/bu, a pšenica 50 $c/bu. Ako tome pridodamo da je na MATIFU pšenica na razini tjedna izgubila 12,25 €/t, a kukuruz tri €/t, to je dovoljno da oslika stanje i raspoloženje trgovaca agri robama i kratkoročni trend. Fondovi su ponovno prodali dosta ugovora tijekom proteklog tjedna zbog povoljnih vremenskih prognoza, slabe potražnje i bearish sezonskih promjena u lipnju. Gledajući unaprijed, trgovci prate proširene vremenske prognoze i signale potražnje uoči ključnih izvještaja o zalihama i zasijanim površinama u SAD-u koja nas čeka ovaj petak. Nerijetko je ovdje bilo kroz povijest iznenađenja, moguće je i ovaj put.

Pale cijene bakra

Dolazak ljetnih vremenskih uvjeta trebao bi omogućiti žetvi 2024. da dobije zamah u Francuskoj, čak i ako kiša već prijeti za vikend. Pitanje viška vlage u posljednjih nekoliko tjedana i, općenito, u posljednjih nekoliko mjeseci i dalje potiče raspravu. Izvoz pšenice iz EU na razini od 29,2 milijuna tona, pet posto manje nego prošle godine. Uvoz kukuruza pak na 17,8 milijuna tona, 31 posto manje nego prošle godine.

Terminske cijene bakra pale su na ispod 4,45 $/lbs, najniže u više od dva mjeseca, usred sve brojnijih dokaza niske potražnje. Industrijska proizvodnja u Kini usporila je više od očekivanja u svibnju, dodajući znakove slabe industrijske potražnje nakon kontraktivnog službenog PMI-ja proizvodnje u najvećem svjetskom potrošaču bakra. Uz obilnu ponudu za proizvođače u zemlji zbog njihove veće proizvodnje taljenog otpada, kineske zalihe bakra zadržale su se u lipnju blizu najvišeg nivoa od 2020., nadmašivši sezonske čimbenike koji pogoduju padu.

Zbog toga je cijena isporuka iz carinskih skladišta u Šangaju ostala snižena u odnosu na LME više od mjesec dana. Izgledi za privlačnost bakra iz Kine ostali su nejasni. Fiskalni prihodi iz Pekinga potonuli su najbrže u više od godinu dana tijekom svibnja, dodajući skepticizam ulagača da bi nedostatna sredstva mogla spriječiti vladu da donese ambiciozne mjere potpore koje su prethodno obećane

01. srpanj 2024 15:29