Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Cijene energije rastu, metala padaju, a indeks dolara dosegao najnižu razinu u pet mjeseci

09. Siječanj 2024.
foto Shutterstock
  • U prvom tjednu nove godine cijene energije porasle, cijene metala pale, dok su cijene agri roba imale mješovitu izvedbu
  • Središnje banke diljem svijeta nastavljaju diverzificirati svoje rezerve, smanjuju dolar i gomilaju zlato
  • Na razini godine značajno su pale cijene sve tri glavne agri kulture: soje 14 posto, pšenice 20 posto, a kukuruza 30 posto
Nova godina, novi početak, novi optimizam kako na burzama i tržištima tako i kod svih dionika tržišta, od cash marketa do paper marketa. No prije nego zakoračimo u Novu godinu, kratka rekapitulacija što se događalo u prosincu. Cijene većine roba pale su u prosincu, čim se je nastavio bearish trend.
 
Cijene energije pale su 6,3 posto u prosincu, predvođene europskim prirodnim plinom (-20,6 posto) i naftom (-6,9 posto). Cijene neenergetskih energenata pale su za 1,6 posto. Cijene poljoprivrednih proizvoda pale su za 1,2 posto. Cijene hrane pale su za 3 posto, budući da je povećanje žitarica od 2,2 posto bilo uravnoteženo padom ulja i krupice od 4 posto.  Pića su poskupila za 5,3 posto, dok su sirovine porasle za 1,1 posto. Gnojiva su pala 24 posto. Cijene metala porasle su 1,2 posto, predvođene željeznom rudom (+4,6 posto) i bakrom (+2,6 posto); cijene olova pale su 7,4 posto. Plemeniti metali porasli su 2,1 posto, predvođeni platinom (+3,3 posto) i zlatom (+2,1 posto).
 
Prvi tjedan Nove godine protekao je bez nekih značajnijih promjena na tržištima roba. Generalno, cijene energije su na razini tjedna porasle, cijene metala pale, dok su cijene agri roba imale mješoviti tjedan. Sve to skupa ipak treba promatrati s dozom opreza, jer većina trgovaca je još uvijek na odmoru, pa je obujam trgovanja nešto manji nego uobičajeno. Pred nama je prvi puni radni tjedan i on će dati puno bolju sliku kakav nas početak godine čeka.
 
Mnogo stvari se očekuje ovaj tjedan, uz nekoliko važnih podataka relevantnih za sva tržišta, ali i tjedan koji je dosta važan za agri robe. Danas počinje godišnje rebalansiranje indeksa roba BCOM (Bloomberg Commodity Indeksa) i GSCI (Goldman Sach Commodity Indeksa), donoseći velike novčane tokove na i iz različitih robnih tržišta.
 
U četvrtak očekujemo podatke o CPI inflaciji u SAD-u, najvažniju makro podatkovnu točku za siječanj, sa značajnim implikacijama na politiku FED-a (sljedeća sjednica planirana je za 31. siječnja), putanju dolara i tržišne cijene roba. Petak zauzima središnje mjesto sa siječanjskim USDA WASDE izvješćem i poljoprivrednim zalihama 1. prosinca. Sve su oči uprte u procjenu proizvodnje USDA za brazilski usjev soje od približno 160 milijuna tona. Vrijeme u Južnoj Americi se popravilo. Kineska potražnja je i dalje slaba.

Smanjenje kamatnih stopa

Tržište već govori/trguje o šest do sedam smanjenja kamatnih stopa od strane centralnih banaka u 2024.? Hoće li ekonomija biti toliko loša da to opravdava? Imajte na umu da su tržišta uvijek optimistična kada se govori o smanjenju kamatnih stopa i popuštanju monetarne politike, ali ipak ćemo vidjeti smanjenje stopa u 2024. (!?), pa bi stoga američki dolar trebao i dalje zadržati trend pada.
 
U zadnjih 10-ak dana, indeks dolara dosegao je najnižu razinu u pet mjeseci. To je zato što sve veći broj zemalja raspravlja o podmirivanju trgovine u lokalnim valutama. Udio dolara u pričuvama svjetske središnje banke nastavlja se postupno smanjivati. Trenutno iznosi 59,2 posto globalno raspoređenih deviznih rezervi. Središnje banke diljem svijeta nastavljaju diverzificirati svoje rezerve i gomilaju zlato.
 
U trgovini, međutim, dolar ostaje referentna točka. Američki dolar zadržao je svoju dominantnu poziciju u globalnom platnom prometu, s udjelom od 47,08 posto. Slijede euro, koji se koristi u 22,95 posto plaćanja i britanska funta, s udjelom od 7,15 posto. Iako je Kina pojačala napore da proširi upotrebu juana u prekograničnim transakcijama kao alternative američkom dolaru, do sada je postigla ograničen uspjeh.
 
Geopolitičke napetosti ostaju, kako na Crnom tako i na Crvenom moru. Čini se da geopolitički rizici trenutno stagniraju prema utjecaju tržišta, ali ovu temu i mnoge čimbenike treba pomno pratiti, naravno. Maersk će nastaviti pauzirati sve isporuke u Crvenom moru, brodovi će biti preusmjereni i nastaviti svoje putovanje oko rta Dobre nade.

Na cijenu nafte utječe puno čimbenika

Je li nafta spremna započeti bikovski trend? Čini se da postoji mnogo geopolitičkih čimbenika koji lebde okolo, no čini se da tržišta to trenutno ignoriraju? Širenje bliskoistočnih napetosti ostaje rizik. Na svjetskim su tržištima cijene nafte u prvom tjednu nove godine porasle više od dva posto, nakon što su na razini prošle godine cijene nafte pale za više od 10 posto. Nafta Brent prošli tjedan porasla je na gotovo 79 $/bbl, dok je američka nafta WTI porasla na gotovo 74 $/bbl.
 
Trenutno, u fokusu tržišta su zbivanja na Bliskom istoku koji balansira na rubu regionalnog rata. Zbog izraelskih vojnih operacija u palestinskom Pojasu Gaze, jemenski Huti u znak podrške Palestincima ometaju u Crvenom moru plovidbu brodova povezanih s Izraelom, a SAD je organizirao međunarodnu koaliciju koja bi trebala štititi plovila. Napetost u regiji pojačalo je i ubojstvo dužnosnika palestinskog Hamasa u Libanonu. U Iranu je, pak, u dvije eksplozije ubijeno više od 80 ljudi, a Teheran je najavio odgovor.
 
Oporavak cijena podsjeća na rizik koji sa sobom nose sve izraženije napetosti na Bliskom istoku. Nervozu su na tržištima pojačali i prosvjedi u Libiji, koji su zaustavili proizvodnju na naftnom polju Sharara kapaciteta do 300 tisuća barela dnevno. Sharara spada među najveća naftna polja u Libiji i često je meta političkih prosvjeda.
 
Podršku cijenama pružale su početkom tjedna i špekulacije da bi FED i ECB uskoro mogle početi smanjivati kamatne stope kako bi poduprle gospodarski rast, što bi značilo i snažniju potražnju za naftom. No, u drugoj polovici tjedna te su nade splasnule zbog jačanja inflacije u eurozoni u prosincu. Uz to, novi podaci pokazali su da je u SAD-u u prosincu broj zaposlenih porastao više nego što se očekivalo, a porasle su i plaće, što bi moglo značiti da bi se inflacija, a time i kamatne stope FED-a, mogli zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.
 
Cijene europskog prirodnog plina TTF pale su na 31,7 €/MWh na početku novog tjedna, potaknute obilnim zalihama plina uzrokovanim dugotrajnim blagim vremenskim uvjetima u regiji, unatoč tekućem zahlađenju. Blagi uvjeti doveli su do značajnog smanjenja potrošnje plina za grijanje, dok su energetski intenzivne tvrtke smanjile proizvodnju, što je rezultiralo manjom ukupnom potražnjom.
 
Kao rezultat toga, regionalne razine skladišta plina ostaju visoke, premašujući tipične razine za ovo doba godine. Trenutne zalihe su se smanjile samo na oko 85 posto, što je Europi omogućilo da održi razinu rezervi plina višu od očekivane. Ako se ovi sadašnji trendovi nastave, Europa će u proljeće ući s još uvijek dostupnim više od polovice svojih podzemnih skladišnih kapaciteta plina, u usporedbi s 10-godišnjim prosjekom od samo 35 posto.

Pada cijena bakra

Agri robe imaju iza sebe vrlo zahtjevnu godinu. Na razini godine značajno su pale cijene sve tri glavne kulture; soje za više od 14 posto, pšenice za više od 20 posto, a kukuruza za više od 30 posto! Pojednostavljeno rečeno, ono što je snažno naraslo, u nekom se trenutku moralo vratiti na niže razine. Očekuje se postupan oporavak poslovanja na lokalnim i regionalnim tržištima roba, dok je na međunarodnoj sceni situacija i dalje ista, s crnomorskim podrijetlom i dalje dominirajućom opskrbom pšenice. Ipak, početkom siječnja jačaju isporuke pšenice iz francuskih luka, uglavnom u Kinu, Alžir i Maroko.
 
Kao i uvijek na početku mjeseca, tjedan će obilježiti objave brojnih izvještaja. Kako smo već spomenuli na početku, najznačajniji je USDA izvještaj ovog petka. Osim njega, tu je mjesečno izvješće o palminom ulju u Maleziji. Sveukupno, sektor uljarica počinje godinu znatno niže, sa uljanom repicom MATIF ugovor za veljaču koji se vraća na najnižu razinu od kraja listopada i približava se razini od 420 €/t. Istovremeno, cijena pšenice ponovno ispod razine od 220 €/t, dok je cijena kukuruza oko razine od 195 €/t. Gledajući soju, cijena je na razini tjedna pala za 3,2 posto, na najnižu razinu u zadnjih sedam mjeseci.
 
Tvrtka iz UAE-a uložit će više od milijardu dolara u rudnik bakra Mopani u Zambiji. Intenziviraju se napori da se dobije veća dostupnost bakra. Mnogi shvaćaju koliko je bakar neophodan za zeleni prijelaz. Kineski zakonodavci razmatraju reviziju zakona o mineralnim resursima, a nacrt predviđa uspostavljanje sustava državnih rezervi za strateški važne mineralne resurse.
 
Terminske cijene bakra nastavile su pad drugi tjedan zaredom i započinju novi tjedan na razini od 3,8 $/lbs, najniže u gotovo mjesec dana, kao posljedica kretanja američkog dolara, neizvjesne potražnje i povećanja zaliha. Potražnja ključnih azijskih kupaca bila je u središtu pozornosti nakon oštrog pada službenog kineskog proizvodnog PMI-a u ravnoteži s poboljšanom ekspanzijom prema širim podacima Caixina, povećavajući nesigurnost oko izgleda bakra u zemlji. U međuvremenu su podaci sa Shanghai Futures Burze pokazali da su zalihe u ključnim kineskim skladištima u prvom tjednu siječnja porasle za osam posto na 33.130 tona.
image

Kretanje cijena burzovnih roba, izvor: Financial Times

foto
29. travanj 2024 00:38