Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Europska skladišta plinom na 75 posto popunjenosti, vrijeme prijeti usjevima

28. Lipanj 2024.
plin skladište, skladišta plina

Europska skladišta plinom pune se zadovoljavajućim tempom i trenutno su na 75 posto popunjenosti, što je znatno iznad petogodišnjeg prosjeka (65%). Stoga se očekuje kako će do početka studenog skladišta u EU biti na 100 posto popunjenosti te spremna za zimu, piše HUP u svojim tjednim analizama 

Tempo punjenja će ponajviše ovisiti o uvozu LNG-a, trenutno pod pritiskom zbog protoka ruskih plinovoda. Dva su izvora rizika za uvoz plina iz ruskih plinovoda u Europu.

Postoji velika vjerojatnost da Ukrajina neće produžiti ugovor s Gazpromom koji istječe ove godine, a ako se to dogodi Europa bi ostala bez 15 milijardi kubičnih metara plina godišnje. Kao potencijalno rješenje spominje se zamjena ruskog plina azerbajdžanskim kroz Ukrajinu u Europu. Drugi rizik proizlazi iz mogućnosti da Gazprom prestane isporučivati plin Europi. Gazprom je već izgubio parnicu s Uniperom, a slično se događa u Austriji obzirom na to da je u sudskom postupku utvrđeno da bi plaćanja Gazpromu za isporuku plina mogla biti blokirana. Isto tako, EU radi na tome da uvede ograničenja na uvoz ruskog LNG-a.

Očekuje se kako će cijena plina biti na razinama sličnim trenutnim od oko 35 eura po MWh.

Vrijeme prijeti usjevima

Dolazak vrućeg i suhog vremena prijeti ljetnim usjevima pšenice u EU posebno na jugoistoku Europe, što će utjecati na zalihe, kao i na cijenu pšenice. Europska komisija očekuje kako će prinosi pšenice u 2024. godini biti viši od petogodišnjeg prosjeka, 5,71 tona/ha u odnosu na 5,65 tona/ha.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, očekuje kako će izvoz SAD-a u sezoni 2024./2025. porasti za 25 milijuna bušela na 800 milijuna bušela na temelju rasta domaće ponude te smanjenja konkurencije drugih ključnih izvoznika pšenice. Upravo se u Rusiji, koja je najveći svjetski izvoznik pšenice, očekuje pad izvoza zbog manje proizvodnje od oko 5 milijuna tona u lipnju.

Europski dio Rusije koji je zadužen za uzgoj pšenice bio je pogođen niskim temperaturama te sušom u svibnju što negativno utječe na usjeve pšenice. Iako izvoz pšenice SAD-a izrazito raste, na svjetskoj razini njezin udio opada, budući da je ukupni izvoz za čak 20 posto manji u odnosu na 2020./2021. godinu. Očekuje se kako će cijena pšenice do kraja godine rasti preko USD 650 po bušelu

03. srpanj 2024 14:33