Biznis i politika
StoryEditor

Burzovne robe: Kava, sok od naranče i kakaovac u kolovozu ostvarili najveći rast, energenti pali

03. Rujan 2024.
foto Shutterstock
  • Američki kvartalni BDP također pokazuje rast i to od tri posto
  • Inflacija u eurozoni pada na trogodišnju najnižu razinu od 2,2 posto
  • Terminske cijene sirove nafte Brent pale su na oko 76,5 dolara po barelu
  • Kineska tvornička aktivnost pala na najnižu šestomjesečnu razinu

U kolovozu je bilo dobitnika i gubitnika na tržištu roba. Kava, sok od naranče i kakaovac su robe koje su imale najveći rast, dok su energetska tržišta bila lošija i cijene tih roba su uglavnom pale (što nije loša vijest za potrošače). Glavni robni indeks (Bloomber Commodity Index) na razini mjeseca nije se puno promijenio, -0,4 posto. I prošli tjedan je bio mješovit. Dok su na razini tjedna cijene agri roba porasle, cijene energije, predvođene naftom su pale. Najbolje se sve vidi grafički.

SPX raste, cijena nafte pada, dolar jača, euro i brazilski real slabe. Povrh svega, tjedan započinjemo praznikom u SAD-u, pa će ovaj tjedan sve započeti s utorkom. Inače, rujan će biti zanimljiv mjesec, jer nas između ostalog očekuje sijaset podataka i događaja, koji svi redom mogu imati velikog utjecaja na dio burzovnih roba, ili čak na robe općenito. Tako nas očekuju podaci o plaćama za nepoljoprivredne djelatnosti u SAD-u, izvješća USDA o napretku žetve, debata Harris-Trump, CPI podaci o inflaciji, USDA WASDE izvješće, odluka o politici FED-a i kamatnim stopama, USDA izvješće o zalihama i površinama na kraju mjeseca...

Treba razmotriti još dosta geopolitičkih napetosti između Ukrajine i Rusije, kao i Izraela i Hezbollaha.  Čini se da se akcije na Bliskom Istoku mogu poduzeti, ali napetosti su i dalje visoke i ovaj dio svijeta treba kontinuirano promatrati.  Američke dionice pogurale su nove vrhunce, sve zbog optimizma smanjenja stope u rujnu i još nekoliko koji će uslijediti nakon toga! FED se sada pomaknuo s fokusa na inflaciju na fokus na zapošljavanje, a tu za sada nema dugotrajnih problema, pa ispada da sada nema ničega što bi promijenilo rujansko smanjenje stope. Inflacija u eurozoni pada na trogodišnju najnižu razinu od 2,2 posto, što također potiče ideju o smanjenju stope u rujnu. Američki kvartalni BDP također pokazuje rast i to od tri posto.

Pamuk i juan u korelaciji

Ponekad makro korelacije jednostavno imaju smisla. Na primjer, cijene pamuka u SAD-u i kineske valute juana trenutno su u korelaciji +0,83, što je najjača makro veza u cijelom poljoprivrednom kompleksu. Zašto? Kina je jedan od najvećih svjetskih uvoznika pamuka, a jača valuta juan daje kineskim tvornicama tekstila i odjeće više moći. Ovo je podsjetnik da su makro okruženje i globalne fluktuacije valute važni za smjer kretanja burzovnih roba.

Terminske cijene sirove nafte Brent pale su na početku tjedna na oko 76,5 dolara po barelu, budući da je OPEC-ov plan za povećanje proizvodnje u sljedećem tromjesečju opteretio tržište. Povećanje, počevši od listopada, dovest će do povećanja proizvodnje u osam članica OPEC+ za 180 tisuća barela dnevno, djelomično poništavajući nedavna smanjenja od 2,2 milijuna barela dnevno dok će se druga smanjenja zadržati do kraja 2025. Zabrinutost oko potražnje također je povećana nakon što je kineska tvornička aktivnost pala na najnižu šestomjesečnu razinu u kolovozu, izazivajući strahove da će kinesko gospodarstvo propustiti ciljeve rasta. Ovo slijedi nakon EIA podataka koji pokazuju da je potrošnja nafte u SAD-u u lipnju usporila na najniže sezonske razine od pandemije 2020. godine. U međuvremenu, izvješće Reutersa pokazalo je da su libijska naftna polja Sarir, Messla i Nafoura dobila upute da nastave s radom nakon političkog sukoba koji je zatvorio većinu naftnih polja u zemlji.

Terminske cijene europskog prirodnog plina TTF pale su ispod 39 eura po megavatsatu, jer su tržišta procijenila moguće rizike opskrbe uoči početka zime sa sezonski većom potražnjom. Turska vlada potpisala je 10-godišnji ugovor o LNG-u sa Shellom s opcijom preusmjeravanja isporuka u Europu, usklađen s ciljem Ankare da postane veći igrač na tržištima plina u EU i Aziji, te proširenjem obnove opskrbnih lanaca u Europi koji su dijelom popucali uslijed tada šokantne invazije Rusije na Ukrajinu. To je dodatno doprinijelo sigurnosti, budući da je europsko skladište plina popunjeno s oko 92 posto, što premašuje cilj EU-a za studeni za više od dva mjeseca vrijednosti kapaciteta. Unatoč mjerama za povećanje ponude, neizvjesna proizvodnja velikih proizvođača držala je cijene čvrsto visokima od kraja drugog tromjesečja. Nedavno održavanje smanjilo je nominacije norveškog plina za 10 milijuna kubičnih metara dnevno, što je utjecalo na glavne plinovode kao što su Franpipe, Emden i Dornum.

Cijene bakra početkom rujna pale

U SAD-u očekuju suho vrijeme bez padalina do sredine rujna. Generalno, fondovi su prošlog tjedna kupovali natrag futurese, smanjujući svoju short poziciju zbog ne više tako idealnog vremena u SAD-u, boljeg izvoza i novih prodaja te osjećaja da procjene američkog uroda više neće rasti (odnosno da s ovih trenutno procijenjenih razina mogu samo padati). Poljoprivredni trgovci također prate rane rezultate žetve kukuruza i soje u SAD-u, riječnu logistiku u SAD-u, vrijeme u Južnoj Americi, potražnju i kretnje cijene fizičkih roba te smjer sirove nafte i američkog dolara.

Od početka nove sezone (1. srpnja 2024.), EU je uvezla 1,77 milijuna tona soje (naspram 2,19 milijuna tona u 2023.), 2.78 milijuna tona sačme (naspram 2.48 milijuna tona prije 12 mjeseci), 3,3 milijuna tona kukuruza (u odnosu na 2,54 milijuna tona u 2023.). Istovremeno je izvezla 3,93 milijuna tona pšenice (naspram 5,04 milijuna tona prije 12 mjeseci). Iz ovoga se očituje generalno manja aktivnost na tržištu. Isto tako, trenutno EK procjenjuje žetvu 2024. -  meka pšenica na 116 milijuna tona (pet milijuna tona manje nego lani), kukuruz na 61,7 milijuna tona (1,2 milijuna tona manje), ječam na 51,3 milijuna tona (1,4 milijuna tona manje), uljana repica na 18 milijuna tona (0,4 milijuna tona manje). U Ukrajini, tamošnje Ministarstvo procjenjuje da će žetva žitarica i uljarica 2024. biti manja za 15 posto u usporedbi s 2023. godinom.

Terminske cijene bakra početkom rujna pale su na oko 4,12 dolara/lbs zbog rastućih zaliha i slabe kineske potražnje. Zalihe bakra u skladištima LME-a nedavno su porasle za 8,7 tisuća tona usred prigušenih tržišnih uvjeta. Što se tiče potražnje, australski rudarski div BHP Group nedavno je snizio svoju prognozu potražnje bakra u Kini zbog zabrinutosti oko gospodarskog oporavka zemlje. Službeni podaci također su pokazali da se proizvodna aktivnost u Kini dodatno smanjila u kolovozu, iako je privatno istraživanje otkrilo da se proizvodni sektor vratio rastu i proširio više od očekivanog prošlog mjeseca. Drugdje su se cijene bakra suočile s pritiskom jačeg dolara jer je stabilno očitanje američke PCE inflacije potaknulo trgovce da smanje oklade na agresivno smanjenje stope FED-a.

16. rujan 2024 21:29