Biznis i politika
StoryEditor

Dolar ojačao prema košarici valuta treći tjedan zaredom

28. Svibanj 2023.
Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica nesigurnosti na burzama i povećanim očekivanjima da će Fed dodatno podignuti kamatne stope.
 
Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 1 posto, na 104,17 bodova.
 
Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0,75 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0725 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, 1,9 posto, na 140,60 jena.
 
Jačanje dolara treći tjedan zaredom zahvaljuje se, među ostalim, njegovom statusu sigurne valute u nesigurna vremena.
 
Na Wall Streetu i drugim najvećim svjetskim burzama vladala je nesigurnost zbog neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca u SAD-u o povećanju gornje razine državnog zaduživanja.
 
U subotu je, pak, objavljeno da je u načelu dogovor postignut, što znači da ne bi trebalo doći do poremećaja u financiranju državnih obveza.
 
Podršku dolaru pružale su i poruke dužnosnika američke središnje banke kako je moguće daljnje povećanje kamata kako bi se suzbila inflacija.
 
Niz podataka pokazuje da se rast gospodarstva i inflacije usporava, no nedovoljno brzo, pa čelnici Feda poručuju da će kamate vjerojatno i dalje rasti.
 
Zbog toga se sada na tržištu novca procjenjuje da postoji 60 posto izgleda da će Fed u lipnju povećati kamate za daljnjih 0,25 postotnih bodova, dok su prije tjedan dana ti izgledi iznosili oko 20 posto.
 
Zahvaljujući tome, dolarov indeks dosegnuo je polovicom tjedna najvišu razinu u dva mjeseca. No, u petak je izgubio dio dobitaka.
24. travanj 2024 10:07