Biznis i politika
StoryEditor

EU dogovorio ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu

02. Prosinac 2022.

Članice Europske unije dogovorile su ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, u skladu s prijedlogom G7, rekli su europski diplomati agenciji dpa. 

Do dogovora je došlo nakon što je Poljska pristala na dogovor Europske unije o ograničenju cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, što omogućuje EU da krene dalje s formalnim odobravanjem sporazuma tijekom vikenda, rekao je u petak poljski veleposlanik pri EU Andrzej Sados.

Europskoj uniji, točnije, članicama G7, cilj je ograničavanjem cijene nafte dopustiti opskrbu naftom, ali smanjiti sposobnost Rusije da financira rat u Ukrajini. Također, time nastoje i izbjeći globalni skok cijena nafte. Ova bi sankcija zabranila usluge osiguranja i pomorske otpreme ruske sirove nafte, osim ako se ne prodaje po ili ispod razine dogovorene cijene (60 dolara po barelu), prenosi Financial Times.

Poljska je smatrala da bi sankcija bila neučinkovita jer je preblizu cijeni koju Rusija već ima na tržištu, što znači bi Rusija samo mogla nastaviti prodavati naftu kao i obično, navodi Bloomberg. Sirovom naftom Brent, navodi Financial Times, trenutno se trguje po cijeni od oko 84 dolara po barelu, ali je vrijednost ruske nafte pala, a njezina glavna vrsta Urals se trguje po cijeni od oko 66 dolara po barelu. Stoga je Poljska zahtijevala mnogo nižu cijenu, što su smatrali da je neophodno da se Rusima smanje prihodi od prodaje nafte.

Grčka, Malta i Cipar, zemlje s velikom brodarskom industrijom, žele osigurati da cijena bude dovoljno visoka kako bi se trgovina ruskom naftom održala, što je stajalište koje će vjerojatno podržati i SAD. Zasebno su tražili jamstva da pomorska industrija uz ova ograničenja neće biti diskriminirana od strane međunarodnih konkurenata.

Još uvijek nije poznato kako će Kremlj reagirati na gornju granicu od 60 dolara, ali ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u četvrtak je rekao da gornju granicu cijena smatra irelevantnom. Ipak, strahuje se da bi Rusija mogla kao odgovor na sankcije obustaviti proizvodnju, što bi ponovno potaknulo rast cijena nafte.

Ruska proizvodnja nafte bi zbog te odluke početkom iduće godine mogla pasti za 500 do milijun barela nafte dnevno, prenosi Reuters dva izvora iz ruske naftne industrije. 

16. travanj 2024 13:41