Biznis i politika
StoryEditor

Europska javna tužiteljica: Što smo mi efikasniji, ministri financija su sretniji

04. Studeni 2022.
Laura Codruța Kövesi EPPOfoto Shutterstock

U Europi se svake godine pronevjeri 60 milijardi eura, podatak je koji je na konferenciji za medije Kuće Europe iznijela europska javna tužiteljica Laura Codruța Kövesi. Tužiteljica je u službenom posjetu Hrvatskoj, a tijekom svog obraćanja medijima istaknula je i potrebu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) za dodatnim resursima.

– U prvoj godini rada zaplijenili smo 250 milijuna eura vrijednu kriminalnu imovinu. Godišnji proračun Ureda europskog javnog tužitelja je 44 milijuna eura. Dakle, uložiš jedan euro, a dobiješ ih pet. To je, po mom mišljenju, jako dobra investicija –  izjavila je Codruța Kövesi.

Kako je rekla tužiteljica, sav novac koji zaplijene ide direktno u državne proračune.  

– Što smo mi efikasniji, ministri financija su sretniji. Da bismo bili efikasniji ne tražimo samo više financijskih sredstava, trebamo i reviziju regulacija i to što je prije moguće – objasnila je tužiteljica.

S obzirom da Hrvatska za dva mjeseca ulazi u eurozonu ima određenu odgovornost, ali i prednost prilikom zaštite europskog proračuna, a samim time i veću zaštitu od kriminalnih skupina, potvrđuje tužiteljica.

–  EPPO nisu stranci. Imamo ured u Zagrebu s ljudima koji govore hrvatski jezik. Mi postojimo kako bismo zaštitili vaš novac, tako da nam se slobodno obratite –  rekla je tužiteljica te je nadodala da postoje kako bi zaštitili novac građana Europske unije.

–  Ne postoji ‘čista‘ zemlja u Europi, korupcija je posvuda – naglasila je Codruța Kövesi rekavši i da samo zato što neke države, kao što je Hrvatska, imaju više slučajeva korupcije nego druge ne znači da u drugim državama nema korupcije.

Iako nije mogla govoriti o konkretnim slučajevima na kojima rade, potvrdila je da u Hrvatskoj imaju nekoliko desetaka slučajeva pod istragom. Jedan od javnosti najpoznatijih slučajeva istrage EPPO-a je zasigurno onaj Gabrijele Žalac.

Misija EPPO-a je suzbijanje prijevara usmjerenih protiv financija EU-a. Ured je ovlašten za istrage i progon kaznenih djela kojima se šteti financijskim interesima EU-a.

Kako piše na službenim stranicama Vijeća EU-a, EPPO provodi prekogranične istrage prijevara povezanih sa sredstvima EU-a čiji iznos premašuje 10 000 eura ili prekograničnih prijevara u području PDV-a koje su izazvale štetu veću od 10 milijuna eura.

Pritom blisko surađuje s nacionalnim tijelima kaznenog progona, kao i s drugim tijelima, poput Eurojusta i Europola.

30. travanj 2024 02:16