Biznis i politika
StoryEditor

Europski dužnosnici ECB-a obećali da će se inflacija vratiti na ciljanu razinu od dva posto

05. Prosinac 2022.
Europska središnja banka (ECB) foto Shutterstock

Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) iz dvaju najvećih gospodarstava u regiji nedavno su izjavili da im je plan vratiti rekordnu inflaciju na ciljanu stopu od dva posto. 

Govoreći u zajedničkom televizijskom intervjuu za njemački kanal Phoenix, predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel i guverner Banke Francuske Francois Villeroy de Galhau kazali su da će pooštravanje ECB-a u konačnici ukrotiti rast cijena koji je trenutno čak pet puta veći od ciljanog, objavio je Bloomberg.  

- Vratit ćemo inflaciju na dva posto do kraja 2024. ili 2025. Ovo nije samo prognoza, projekcija. To je obveza - izjavio je Villeroy. 

Podsjećamo, ECB je od srpnja podigao troškove zaduživanja za 200 baznih bodova i do sljedećeg sastanka o politici dijele nas nešto manje od dva tjedna. Očekuje se da će dužnosnici donijeti još jedno povećanje kamatne stope i dogovoriti modalitete za smanjenje iznosa od otprilike pet trilijuna eura u obveznicama u njihovoj bilanci.

Nekoliko dužnosnika reklo je da su još uvijek neodlučni između trećeg uzastopnog pomaka od 75 baznih bodova i koraka od pola boda. Nagel je rekao da će odluka biti vođena najnovijim podacima.

- Imat ćemo nove projekcije za 2023., 2024. i prvi put za 2025. godinu. To će biti osnova za našu odluku. Jasno je da se povećanje stopa mora nastaviti - rekao je Nagel. 

Upitan koliko će dugo troškovi posudbe rasti, Villeroy je rekao ‘koliko god bude potrebno‘.

Vlade su u međuvremenu upotrijebile stotine milijardi eura ne bi li zaštitile tvrtke i kućanstva od velikih troškova energije, za koje su čelnici središnjih banaka rekli da bi moglo potkopati njihove napore da suzbiju inflaciju. Nagel i Villeroy pozvali su na skori povratak uravnoteženijim proračunima.

‘Posebna situacija je posebna situacija, ali u jednom trenutku je gotovo. Jasno je da signal fiskalne politike mora biti povratak na dužničku kočnicu‘ i pridržavanje europskih fiskalnih pravila, rekao je Nagel.

19. travanj 2024 02:39