Biznis i politika
StoryEditor

Financijska imovina hrvatskih kućanstava povećala se na godišnjoj razini za 2,3 milijarde eura

14. Srpanj 2023.
Bulb and shape of home on wooden background električna energija, kuća, kuće, kućanstva, kućanstvo, opskrba strujafoto Shutterstock
Na kraju prvog tromjesečja 2023. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 80,9 milijardi eura što je 0,8 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, dok je u razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava porasla za 2,3 milijardi eura, navodi se u novom Statističkom priopćenju HNB-a o statistici financijskih računa za prvo tromjesečje 2023.

Na kraju prvog tromjesečja 2023. financijska imovina hrvatskoga gospodarstva iznosila je 401 milijarde eura, što je povećanje od 6,2 milijarde eura u tom tromjesečju i povećanje od 31,8 milijarde. eura u razdoblju od godine dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 422 milijarde eura, a povećale su se za 9,6 milijarde eura u tromjesečju odnosno za 30,7 milijarde EUR u razdoblju od godine dana. U odnosu na BDP financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju prvog tromjesečja 2023. iznosila je 579% godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 10,7 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje od 37,3 postotna boda u razdoblju od godinu dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP smanjile su se za 6,8 postotnih bodova u tromjesečju i za 43,7 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju prvog tromjesečja 2023. dosegnule razinu od 609% godišnjeg BDP-a. Time se nastavilo smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na evidentan rast tromjesečnog BDP-a.

Imovina kućanstava

Na kraju prvog tromjesečja 2023. ukupna financijska imovina kućanstava iznosila je 81 milijarde eura ili 0,8 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja odnosno u razdoblju od godine dana financijska imovina kućanstava porasla je za 2,3 milijarde eura ili 3,0 posto u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine. Financijske obveze kućanstava povećale su se na 22milijarde eura, što je porast od 1,4% u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja, odnosno u razdoblju od godine dana financijske obveze kućanstava povećale su se za 1,2 milijarde eura ili 5,5 posto u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine. Ta kretanja rezultirala su povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 58 milijarde eura ili 0,5 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja (odnosno 1,2 milijarde eura ili 2,0 posto više u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine), te je tako netovrijednost tog sektora, koja pokazuje trend ubrzanog rasta od drugog tromjesečja 2020., ponovno blago porasla nakon smanjenja u prvom i četvrtom tromjesečju 2022. godine.

Na kraju prvog tromjesečja 2023. ukupna financijska imovina nefinancijskih poduzeća iznosila je 115 milijarde eura, tj. 1,8 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja. Financijske obveze nefinancijskih poduzeća iznosile su 172 milijarde eura, što je rast od 2,9 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja. Rezultat takvih kretanja bilo je smanjenje financijske netovrijednosti sektora nefinancijskih poduzeća na –57 milijardi eura što je za 5,2 posto manje nego na kraju prethodnog tromjesečja.

02. svibanj 2024 04:50