Biznis i politika
StoryEditor

First Citizens kupuje propalu Silicon Valley banku

27. Ožujak 2023.
First Citizens Bank i Silicon Valley Bank (SVB)

First Citizens Banc Shares, matična tvrtka First Citizens Bank, pristala je kupiti banku Silicon Valley banku, prema priopćenju Savezne korporacije za osiguranje depozita (FDIC), prenosi Insider. U priopćenju se navodi da je sklopljen ugovor u kupnji i preuzimanju svih depozita i zajmova banke Silicon Valley. Ugovor uključuje kupnju oko 72 milijarde dolara imovine Silicon Valley Bridge Bank uz popust od 16,5 milijardi dolara s tim da će oko 90 milijardi dolara u vrijednosnicama i drugoj imovini ostat će u stečajnoj upravi FDIC-a.

Podsjećamo, banku Silicon Valley zatvorili su regulatori 10. ožujka, a banka je imala približno 167 milijardi dolara ukupne imovine i oko 119 milijardi dolara ukupnih depozita 10. ožujka, prema FDIC-u. Do kolapsa je došlo nakon što je klijentela banke povukla milijarde sa svojih računa, a vrijednost imovine koja se prije smatrala sigurnom, kao što su američki trezorski zapisi i hipotekarni vrijednosni papiri koje podupire vlada je dramatično pala pred agresivnim povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi.

- Predviđa se da će transakcija s udjelom u gubitku maksimizirati povrat imovine zadržavajući je u privatnom sektoru. Također se očekuje da će transakcija minimizirati poremećaje za klijente kredita -  objasnio je FDIC.

Regulator je dodao da će procijenjeni trošak neuspjeha SVB-a prema njegovom Fondu za osiguranje depozita (DIF) biti oko 20 milijardi dolara, a točan trošak će se utvrditi nakon okončanja stečajne uprave. Kolaps SVB-a potresao je globalne banke i naveden je kao jedan od katalizatora problema za švicarski Credit Suisse kojega je u konačnici morao spašavati UBS.

01. svibanj 2024 08:30