Biznis i politika
StoryEditor

Fortenovini vlasnici odlučili: Podravka kupuje Belje, Vupik i PIK Vinkovce

12. Srpanj 2024.

Odluka je donesena: Belje, Vupik i PIK Vinkovce kupuje Podravka. Objavila je to na Zagrebačkoj burzi koprivnička kompanija, a u obavijesti stoji da Podravka ulazi u finalizaciju pregovora o kupnji tri poljoprivredne kompanije iz Fortenova grupe kao preferirani partner. Premda iznos transakcije nije objavljen, procjena je da je Podravka za tri navedene kompanije ponudila oko 330 milijuna eura. To ukratko znači da su mađarska Meszaros grupa te slavonski konzorcij Žito grupe Marka Pipunića i Osatina grupe Mirka Ervačića ispali iz igre.

Prema objavljenim informacijama, Podravka i Fortenova grupa potpisale su ugovor o ekskluzivnosti, a Podravka će u ovoj fazi preuzimanja uplatiti polog od 15 milijuna eura. Dovršetak cijelog procesa očekuje se nakon dodatnih pregovora i usuglašavanja kupoprodajnog ugovora, kao i dobivanja svih potrebnih odobrenja regulatora u Hrvatskoj i regiji.

- Iznimno nam je zadovoljstvo da je Fortenova grupa prepoznala Podravkinu ponudu kao najbolju. Iako je pred nama još puno posla do zaključenja transakcije, sigurna sam da bi ovo preuzimanje otvorilo novi prostor za stabilan rast i razvoj poljoprivrednih kompanija Fortenove, poštujući njihovu višestoljetnu tradiciju. Za Belje, Vupik i PIK Vinkovci uspješno zaključenje transakcije značit će ulazak u uspješnu i stabilnu Podravkinu grupaciju - komentirala je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Dalić ističe i kako će ovo preuzimanje imati snažan pozitivan utjecaj na daljnje jačanje poljoprivrede, dok Podravki ova akvizicija predstavlja nove prilike za širenje poslovanja i rast.

Podravka je u cijelom procesu odabira novih vlasnika baranjskim kompanija u sustavu Fortenove i navodila kao favorit, a odluka je pala nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle sredinom lipnja.

- Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila sveukupno najboljom. Sukladno tome, između kompanija je potpisan ugovor o ekskluzivnom pregovaranju temeljem kojeg će Fortenova grupa proces pregovora o sklapanju kupoprodajnog ugovora nastaviti samo s Podravkom - objavili su iz Fortenove te pojasnili da su detaljne analize zaprimljenih obvezujućih ponuda pokazale da ponuda Podravke, osim što je cjenovno najviša, također najbolje ispunjava kriterije najpoželjnijeg strateškog partnera ovim kompanijama koji su zadani u transakciji.

- U ispitivanje interesa prodaje Poslovnog područja poljoprivreda krenuli smo sa željom maksimiziranja vrijednosti i identifikacije potencijalnih partnera koji će jamčiti razvoj i održivost ove nacionalno važne djelatnosti te osigurati daljnji razvoj poslovanja i zaposlenosti, s rezultatom gospodarskog napretka cijele regije Slavonije i Baranje. U Podravki smo pronašli upravo takvog partnera za naše poljoprivredne kompanije. Dodatna prednost Podravke je činjenica da bismo s njom dobili strateškog partnera koji će PIK Vrbovcu i sustavu Fortenova grupe nastaviti osiguravati kvalitetnu domaću sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju. Stoga sam siguran da smo odabirom ekskluzivnog pregovaranja o detaljnim uvjetima kupoprodajnog ugovora s Podravkom, donijeli najbolju moguću odluku ne samo za poljoprivredne kompanije i naše zaposlenike, nego i za sve druge dionike - komentirao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Odluka o ekskluzivnosti za obje kompanije znači da proces odabira strateškog partnera ulazi u završnicu, a po sklapanju kupoprodajnog ugovora, za dovršetak transakcije bit će potrebno ishoditi i uobičajena regulatorna odobrenja nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Podsjetimo, obvezujuće ponude za preuzimanje Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika, predali su Podravka, mađarska Meszaros grupa te slavonski konzorcij Žito grupe Marka Pipunića i Osatina grupe Mirka Ervačića. U kuloarima se spominjalo kako je mađarska kompanija ponudila za Fortenovin agro biznis visokih 500 milijuna eura, što je navodom da je Podravkina ponuda najveća sada i službeno demantirano.

18. rujan 2024 11:34