Biznis i politika
StoryEditor

FTC istražuje najveće svjetske tehnološke tvrtke i njihova ogromna ulaganja u AI

26. Siječanj 2024.
Google, Microsoft, Amazon, Meta, Apple
  • ‘SAD je preuzeo vodeću poziciju u svijetu AI-ja jer važne američke tvrtke rade zajedno‘
  • FTC zanimaju ugovori i strateška obrazloženja za ulaganja i partnerstva, implikacije istih...
  • Anthropic se ‘dugoročno obvezao‘ da će korisnicima AWS-a pružiti ‘buduće generacije‘ svojih temeljnih modela
  • Dugotrajna suradnja Googlea i Anthropica se nastavlja s velikim ulaganjima 

U jednoj od prvih značajnih akcija natjecateljske prakse u vezi s generativnom umjetnom inteligencijom, Savezna komisija za trgovinu (FTC) pokrenula je istrage protiv pet tehnoloških divova. 

FTC je izdao naloge  Amazonu, Microsoftu, OpenAI-ju, Anthropicu i Alphabetu, zahtijevajući od kompanija da dostave informacije o nedavnim ulaganjima i partnerstvima vrijednim više milijardi dolara. Istraga će ‘pomno ispitati‘ te odnose i akcije kako bi FTC mogao bolje razumjeti njihov utjecaj na konkurentsko okruženje.

Tvrtke imaju 45 dana za odgovor, a Komisija se brzo kreće nakon što je u lipnju prošle godine prvobitno izrazila zabrinutost zbog konkurencije generativne umjetne inteligencije. 

- Povijest pokazuje da nove tehnologije mogu stvoriti nova tržišta i zdravu konkurenciju. Dok se tvrtke utrkuju da razviju i unovče AI, moramo se čuvati taktika koje isključuju ovu priliku - rekla je predsjednica FTC-a Lina M. Khan.

Iz Microsofta su također dali svoj stav o pokretanju istrage. 

- SAD je preuzeo vodeću poziciju u svijetu AI-ja jer važne američke tvrtke rade zajedno. Partnerstva između neovisnih tvrtki kao što su Microsoft i OpenAI, kao i među mnogim drugima, promiču konkurenciju i ubrzavaju inovacije. Veselimo se što ćemo FTC-u pružiti informacije koje su mu potrebne za dovršetak studije - rekla je Rima Alaily, korporativna potpredsjednica za tržišno natjecanje i regulaciju tržišta. 

Istraživanje više milijardi dolara ulaganja

Konkretno, današnje naredbe poslane su onima koji su uključeni u tri nedavne investicije vrijedne više milijardi dolara, a to su prošireno partnerstvo Microsofta i OpenAI-ja najavljeno 23. siječnja 2023., strateška suradnja Amazona i Anthropica objavljena 25. rujna 2023. i Googleovo AI partnerstvo s Anthropicom, najavljeno 8. studenog 2023. 

U toj priči FTC zanimaju ugovori i strateška obrazloženja za ulaganja i partnerstva, implikacije istih, analiza utjecaja na konkurenciju, uključujući tržišni udio, konkurente, tržišta, potencijal za rast prodaje i širenje na proizvodna ili geografska tržišta. Komisija također zahtijeva kontekst oko natjecanja za input i resurse umjetne inteligencije, uključujući konkurentsku dinamiku oko proizvoda i usluga ključnih za generacijsku umjetnu inteligenciju, kao i informacije o državnim tijelima (uključujući strane vlade) u vezi s bilo kojom trenutnom istragom, zahtjevom za informacijama i drugim upitima te vrste. 

Među mnogim drugim zahtjevima, tehnološke tvrtke moraju osigurati sve dokumente koji se odnose na prirodu i opseg interakcija i bilo kakav utjecaj tvrtke, angažman u donošenju odluka (npr. planiranje puta, ukidanje proizvoda i usluga, odluke u vezi s osobljem) kao i sve analize, izvješća, studije i ankete oko transakcije.

Također moraju navesti sve ugovore o očekivanju inkluzivnosti ili povlaštenog pristupa te ograničenja ili uvjete koji se postavljaju na mogućnosti određivanja cijena ili uvjeta ili odobravanja pristupa.

- Naša studija će rasvijetliti postoji li rizik od ulaganja i partnerstava dominantnih tvrtki da naruše inovacije i potkopaju pošteno tržišno natjecanje - rekla je Khan.

Microsoft-OpenAI partnerstvo u ‘trećoj fazi‘

Microsoft, koji je nedavno dostigao procjenu od tri trilijuna dolara, uložio je oko deset milijardi dolara u OpenAI, a dvije tvrtke sada su u, kako oni nazivaju, ‘trećoj fazi‘ svoje suradnje. Naime, Microsoft je ekskluzivni pružatelj oblaka OpenAI-ja. Tehnološki div također je obećao povećati ulaganja u razvoj i implementaciju specijaliziranih superračunalnih sustava kako bi se ‘ubrzala OpenAI-jeva revolucionarna neovisna istraživanja umjetne inteligencije‘.

Tehnološki div i dalje implementira OpenAI modele u svoje proizvode i ‘uvest će nove kategorije digitalnih iskustava izgrađenih na OpenAI tehnologiji‘, uključujući i novonastali Azure. 

- U ovoj sljedećoj fazi našeg partnerstva, razvojni programeri i organizacije u svim industrijama imat će pristup najboljoj AI infrastrukturi, modelima i lancu alata s Azureom za izradu i pokretanje svojih aplikacija - rekao je predsjednik i izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u nedavnoj izjavi.

Amazonove milijarde i Anthropic

Anthropic je korisnik AWS-a od njegovog početka, a njihova se suradnja od tada znatno proširila. Naime, Amazon ulaže do četiri milijarde dolara u Anthropic i imat će manjinsko vlasništvo u tvrtki.

Anthropic se ‘dugoročno obvezao‘ da će korisnicima AWS-a pružiti ‘buduće generacije‘ svojih temeljnih modela putem Amazon Bedrocka, gdje Amazonovi programeri i inženjeri također mogu graditi s Anthropic modelima.

Osim toga, Anthropic će korisnicima AWS-a omogućiti rani pristup jedinstvenim značajkama za prilagodbu modela i mogućnosti ‘finog podešavanja‘, objavile su tvrtke.

- Značajnim proširenjem našeg partnerstva možemo otključati nove mogućnosti za organizacije svih veličina dok implementiraju Anthropicove sigurne, najsuvremenije AI sustave zajedno s AWS-ovom vodećom tehnologijom u oblaku - rekao je suosnivač i izvršni direktor Anthropica Dario Amodei.

Google u ljubavnom trokutu 

Nova ulaganja u OpenAI-jevog rivala Anthropic stižu iz tjedna u tjedan, a Google i njegov vlasnik Alphabet surađivali su sa startupom od njegova osnivanja 2021. godine. 

Kroz njihovo partnerstvo, Anthropic koristi Google Cloud sigurnosne usluge, uključujući Chronicle Security Operations, Secure Enterprise Browsing i Security Command Center. Startup je također implementirao Googleov TPU v5e za svoj Claude large language model (LLM).

Anthropic također koristi Googleovu bazu podataka AlloyDB kompatibilnu s PostgreSQL-om za obradu transakcijskih podataka, kao i Googleovo skladište podataka BigQuery.

- Naše dugogodišnje partnerstvo s Googleom temelji se na zajedničkoj predanosti odgovornom razvoju umjetne inteligencije i njegovoj implementaciji na način koji koristi društvu. Radujemo se nastavku naše suradnje dok radimo na tome da upravljive, pouzdane i interpretabilne AI sustave učinimo dostupnima većem broju tvrtki diljem svijeta - rekao je Amodei u priopćenju za javnost. 

28. travanj 2024 07:40