Biznis i politika
StoryEditor

Gvajanska nafta donosi bolju maržu nego Nvidijini čipovi

25. Lipanj 2024.

Profitabilnost naftnog polja u Gvajani koji drži američko-kineski konzorcij naftnih kompanija dosegla je toliku razinu da na marži može pozavidjeti i lider tehnološkog sektora, Nvidia. Kako prenosi Reuters, izvješće vlade Gvajane - male južnoameričke države na sjeveru tog kontinenta - pokazalo je da je konzorcij koji čine američke kompanije Exxon Mobil, Hess i kineski CNOOC prošle godine ostvarili dobit od 6,33 milijardi dolara crpeći naftu na polju Stabroek. Radi se o golemom offshore nalazištu na gotovo 200 kilometara od atlantske obale Gvajane koje na gotovo 50 potvrđenih bušotina skriva više od 11 milijardi barela nafte. Nalazište se prostire na 27 tisuća četvornih kilometara, a 2015. ga je otkrio Exxon Mobil. Proizvodnja je započela 2019. godine.

Trenutno na polju Stabroek rade tri naftne platforme koje dnevno proizvode oko 630 tisuća barela nafte, a još tri će uskoro biti puštene u rad. U konzorciju koji crpi naftu s tog nalazišta najveći udjel od 45 posto ima Exxon Mobil, Hess drži 30 posto, a preostalih 25 posto kineska kompanija. Dokumenti pokazuju da je konzorciju prošle godine ukupni prihod skočio za 23 posto dosegnuvši 11,25 milijardi dolara. Marža je pri tome iznosila 56 posto, što je bolji rezultat od Nvidije koja na usponu umjetne inteligencije bilježi maržu od 49 posto.

Podaci pokazuju da je lani najbrže rasla dobit Hessa, za 22 posto. Ta je kompanija ostvarila dobit od 1,9 milijardi dolara, Exxon Mobil ostvario je 2,9 milijardi dolara, dok je CNOOC odnio u Kinu 1,52 milijarde dolara. CNOOC-ov profit tek je nešto manji nego što gvajanska vlada ostvaruje prihoda od eksploatacije nafte, 1,62 milijarde dolara. Rezultat Hessa posebno je zanimljiv u kontekstu lanjskog ‘rata‘ između Exxon Mobila i Chevrona.

Naime, Chevron je u listopadu prošle godine objavio ponudu za preuzimanje Hessa vrijednu 53 milijardi dolara. Inače, analitičari samo Hessov udjel u Starbroeku procjenjuju na 50 milijardi dolara. Glavni motiv preuzimanja, naravno, ulazak je Chevrona u profitabilni Stabroek. Preuzimanje je (zasad) blokirao Exxon Mobil aktiviravši odredbu prema kojoj ostali članovi konzorcija imaju pravo prvokupa udjela člana koji želi izaći iz posla.

Chevron je pak uzvratio kako se ta odredba ne odnosi na preuzimanje člana konzorcija od strane treće kompanije. Exxon je stoga u ožujku zatražio arbitražu. Kako sada stvari stoje, spor između Exxona i Chevrona neće biti razriješen ove godine.

03. srpanj 2024 15:47