Proizvodnja većine važnijih vrsta povrća i voća u Hrvatskoj je smanjena u prošloj godini, što potvrđuju i prethodni podaci Državnog zavoda za statistiku.
Tako je, po podacima DZS-a, lani proizvedeno 102,3 tisuće tona jabuke, što je devet posto manje nego u godini prije, kada je proizvodnja jabuka bila 112,2 tisuća tona. Prošle je godine u intenzivnoj proizvodnji za tržište proizvedeno 96,7 tisuća tona tog voća, dok je u ekstenzivnim voćnjacima, pretežito za vlastite potrebe, proizvedeno 5,6 tisuća tona jabuka.
Krušaka je lani proizvedeno 18 posto manje nego 2013., ili 4,3 tisuće tona, a većina je te proizvodnje, 2,9 tisuće tona, bila za tržište.
Šljiva je prošle godine proizvedeno nešto više od 8 tisuća tona, ili 75 posto manje nego godinu prije, a jagoda 3,3 tisuće tona ili 12 posto manje.
Proizvodnja trešanja je smanjena za 68 posto, na 1,5 tisuća tona, lješnjaka 990 tona ili 33 posto manje, smokava 979 tona ili 40 posto manje, a marelica 632 tone ili 30 posto manje. Smanjena je i proizvodnja maslina, za 74 posto, na 8,8 tisuća tona.
Službena statistika rast proizvodnje bilježi kod bresaka i nektarina kojih je lani proizvedeno 5,2 tisuće tona, ili 2 posto više nego godinu prije, višanja kojih je proizvedeno 10,9 tisuće tona, što je godišnji rast za 24 posto.
Povećana je i proizvodnja lješnjaka, za 90 posto, na nešto više od 4 tisuće tona, te mandarina za 61 posto, na 65 tisuća tona.
Kod povrća je lani najviše pala proizvodnja dinja, za 39 posto, na 2,4 tisuće tona.
Proizvodnja salate je pala 37 posto, na 3,3 tisuće tona, kupusa bijelog za 24 posto, na 23,4 tisuće tona, rajčice za 19 posto, na 22,9 tisuća tona, paprike za 12 posto, na 13,3 tisuće tona, graha za 16 posto, na 2,6 tisuća tona itd.
Istodobno je najviše porasla proizvodnja mrkve, za 58 posto, na 8,3 tisuće tona. Mrkve je pritom za tržište proizvedeno 7,2 tisuće tona, a preostalo se odnosi na proizvodnju u povrtnjacima pretežno za vlastite potrebe.
Proizvodnja luka i češnjaka povećana je za 32 posto, na 32,3 tisuće tona, graška za 23 posto, cvjetače i brokule za 12 posto itd.
Statistika bilježi i pad proizvodnje grožđa, za 26 posto, na 134,9 tisuće tona.