Biznis i politika
StoryEditor

Hrvatski izvoz u Južnu Koreju porastao 30 posto

03. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Hrvatski izvoz u Republiku Koreju prošle godine bio je 30 posto veći nego godinu prije, što je pridonijelo ukupnoj robnoj razmjeni od 85 milijuna dolara u 2023. godini. Potpisivanje sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Korejsko-hrvatskog poslovnog udruženja na Hrvatsko-korejskom gospodarskom forumu u Seoulu dodatno će ojačati gospodarske odnose dvije zemlje, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). 

– Rast gospodarske aktivnosti jedan je od razloga zašto smo nakon desetak godina u prvoj odlaznoj delegaciji na ovom perspektivnom tržištu. Potpisivanjem sporazuma obvezujemo se dodatno ojačati gospodarske odnose, a siguran sam i da će ponovno uvođenje direktne avionske linije T‘Way Aira pridonijeti rastu turističkih dolazaka i olakšati komunikaciju gospodarstvenika. Nakon pandemijskog pada, dolasci korejskih turista porasli su za 260 posto u prošloj godini, a očekujemo i više hrvatskih turista u Koreji –  poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Unatoč osjetnom rastu, očekuje se kako će ponovno ‘buđenje‘ korejskog emitivnog turističkog tržišta do predpandemijskih razina biti dugotrajan proces.

– Hrvatska je prepoznata u Koreji kao atraktivna turistička destinacija zbog svojih prirodnih ljepota i bogate kulturne baštine. Veleposlanstvo je usmjereno na jačanje bilateralnih odnosa, što je postignuto brojnim posjetima visokih dužnosnika iz Koreje. Interes korejskih tvrtki za poslovanjem u Hrvatskoj raste zahvaljujući naporima HGK-a i Hrvatsko-korejskog poslovnog kluba. Hrvatsko-korejski poslovni forum u Seoulu poslužit će kao platforma za lakši ulazak na korejsko tržište s više od 50 milijuna ljudi – naglasio je veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Koreji Damir Kušen

Forum je organiziran nastavno na državni posjet korejskog premijera Republici Hrvatskoj u listopadu 2023. Organiziran je pod sloganom Sveobuhvatno partnerstvo usmjereno budućnosti za poticanje poslovnih prilika.

– Budući da su sredinom svibnja otvorene nove direktne putničke linije između Koreje i Hrvatske, T‘Way Aira, 3 puta tjedno, ova zračna veza svakako će značajno pospješiti bilateralnu komercijalnu razmjenu. U skladu s tim, Korejsko-hrvatsko poslovno udruženje iniciralo je potpisivanje Sporazuma o suradnji s dvije organizacije, Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatsko-korejskim poslovnim klubom. Očekujemo da će on pružiti nove poslovne mogućnosti korejskoj i hrvatskoj poslovnoj zajednici. I da će korejske tvrtke dobiti ulaz do srca Europe – izjavio je predsjednik Korejsko-hrvatskog poslovnog udruženja, Hong Kwang-hee.

– Hrvatsko gospodarstvo, nakon brzog i snažnog oporavka od pandemijske krize i pristupanja euro području nastavlja ostvarivati izvrsne rezultate, uz znatan doprinos turizma. Gospodarska suradnja s Republikom Korejom otvara vrata tehnološkom napretku, povećanju izvoza i stranim ulaganjima u Hrvatskoj, dok rastući broj korejskih turista dodatno potiče naš turistički sektor. Ipak, uzimajući u obzir tek djelomični oporavak broja korejskih turista u Hrvatskoj i ukupnu međusobnu trgovinsku razmjenu u odnosu na razdoblje prije izbijanja pandemije, sasvim sigurno postoji znatan prostor za jačanje i produbljivanje naših gospodarskih odnosa pri čemu ovaj forum predstavlja važan korak u tom smjeru – rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Tijekom foruma su svoje proizvodne kapacitete prezentirali predstavnici desetak hrvatskih tvrtki. Među njima je i Orbico koji od početka 2000-ih surađuje s južnokorejskim gospodarstvom.

– Za Shell i Hyundai pokrivamo logistiku, marketing i tehničku podršku u srednjoj i jugoistočnoj Europi kroz makro-distribucijski model. U Hrvatskoj pružamo uslužnu logistiku za Samsung, LG, A1 i Telemach. Dodatno, distribuiramo i kozmetiku južnokorejskih proizvođača u Europi. Ovdje nastojimo predstaviti svoje mogućnosti, sklopiti nove i obnoviti postojeće kontakte kako bismo proširili aktivnosti Orbica i unaprijedili hrvatsko-korejsku gospodarsku suradnju – izjavio je Stjepan Roglić, potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico Grupe.

Hrvatska u Koreju najviše izvozi strojeve te vučna vozila i dijelove, a uvozi osobne automobile. Najveći potencijali za rast suradnje su u prehrambenoj industriji, IT sektoru, distribuciji i logistici, metalnoj industriji, turizmu i proizvodnji namještaja.

– Prošle godine na B2B sastancima hrvatskih i korejskih tvrtki u organizaciji HGK upoznali smo predsjednika Udruženja korejskih uvoznika, Kwang-hee Honga, čije je oduševljenje našim proizvodima otvorilo vrata za daljnju suradnju. Posebno bih istaknuo interes korejskog hotelskog lanca Lotte. Naša inovativna dizajnerska rješenja već su priznata globalno, a vjerujemo da će korejsko tržište donijeti nove uzbudljive prilike –  rekao je direktor tvrtke za proizvodnju namještaja Dizz Concept, Darko Špiljarić.

Delegacija će posjetiti i Centar za industriju budućnosti i umjetnu inteligenciju te najnapredniju korejsku slobodnu gospodarsku zonu u Incheonu (IFEZ) u kojoj je svoje urede i pogone otvorilo 75 multinacionalnih kompanija iz 15 zemalja. IFEZ bi trebao postati poslovni hub za cijelo sjevernoazijsko tržište.

26. lipanj 2024 15:41