Biznis i politika
StoryEditor

HT u prvom kvartalu ostvario rast prihoda od 4,8 posto

30. Travanj 2024.
Kostas Nebis

Hrvatski Telekom je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvario rast prihoda od 4,8 posto, zahvaljujući pozitivnom razvoju poslovanja u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te dobrim rezultatima u području mobilnih i fiksnih usluga i sistemskih rješenja, priopćili su iz te kompanije. 

Rast operativnih troškova iznosio je 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine čemu su doprinijeli transformacija modela poslovanja i inicijative povećanja učinkovitosti. To je pridonijelo rastu prilagođenje EBITDA-e nakon najmova od 6,9 posto u odnosu na prošlu godinu. Neto dobit je iznosila 26,6 milijuna eura i zbog jedne jednokratne stavke manja je za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Ulaganja su u prvom tromjesečju iznosila 39,3 milijuna eura, dok će u drugoj polovici godine dodatno ubrzati i premašiti razinu iz 2023. godine, navode u priopćenju. Novim ulaganjima u mrežnu infrastrukturu diljem Hrvatske, u gradskim i ruralnim područjima, HT je, kažu, nastavio dodatno jačati status vodeće mreže. 

Tijekom prvog tromjesečja HT je nastavio širiti svoju optičku mrežu (FTTH) što je za rezultat imalo povećanje pokrivenosti za dodatnih 21 posto novih kućanstava i poduzeća u odnosu na prošlu godinu. Time je napravljen važan iskorak u ispunjenju cilja HT-a da više od milijuna kućanstava pokrije gigabitnim optičkim brzinama, a sada je već dostupan u više od 130 gradova i općina. 

Strategija alokacije kapitala Hrvatskog Telekoma jasno pokazuje snažnu usmjerenost kompanije na povrate za dioničare i namjeru vraćanja vrijednosti dioničarima. Uprava i Nadzorni odbor Hrvatskog Telekoma 20. ožujka su predložili Glavnoj skupštini Društva raspodjelu neto dobiti iz 2023. godine na način da se dio neto dobiti u iznosu od 119.340.000,00 eura iskoristi za isplatu dividende dioničarima u iznosu od 1,53 eura po dionici.

Riječ je o prijedlogu za isplatu najveće dividende u posljednjem desetljeću, uz omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit od 95,3 posto i rast od 39,1 posto u usporedbi s prošlom godinom.

U prvom tromjesečju 2024. godine Hrvatski Telekom je u okviru važećeg Programa otkupa dionica kupio dodatnih 54.725 dionica Društva na Zagrebačkoj burzi, za što je isplatio ekvivalentnu vrijednost od 1,6 milijuna eura za stjecanje dionica Društva u izvještajnom razdoblju.

Iako je okruženje i dalje izazovno, naš je primarni cilj nastavak rasta. Cilj nam je ostvariti nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda te srednji jednoznamenkasti rast EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023. godinu. Nismo promijenili svoje stajalište o regionalnom širenju te uz dužnu pažnju procjenjujemo potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja.

– U prvom tromjesečju Hrvatski Telekom je ostvario dobre poslovne rezultate u svim segmentima te unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju i stalnim inflacijskim pritiscima na troškove zabilježio rast prihoda i EBITDA-e nakon najmova. Povećanjem pokrivenosti gigabitne 5G mreže i optičke (FTTH) mreže diljem cijele Hrvatske nastavili smo jačati status vodeće mreže. Kontinuirana ulaganja u ICT infrastrukturu zajedno sa stalnim poboljšanjem kvalitete mreže i usluga, te unaprjeđenjima našeg jedinstvenog portfelja usluga i sadržaja rezultirali su s rekordnom razinom korisničkog iskustva, kako u segmentu privatnih tako i u segmentu poslovnih korisnika. Ostajemo predani realizaciji svojih planova ulaganja, koji su od ključne važnosti za digitalizaciju Hrvatske. Pritom digitalizacijom i novim tehnologijama namjeravamo povećati učinkovitost i ublažiti inflacijske pritiske na naše poslovanje. Istodobno nastavljamo biti usredotočeni na daljnje unaprjeđenje korisničkog iskustva i angažmana zaposlenika. Uvjeren sam kako će s Natašom Rapaić koja u srpnju preuzima funkciju predsjednice Uprave, Hrvatski Telekom uspješno nastaviti rast – izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

16. svibanj 2024 19:21