Biznis i politika
StoryEditor

Inflacija u SAD-u blago je popustila u srpnju zbog nižih cijena goriva

10. Kolovoz 2022.
Inflacija dolarfoto Shutterstock
Indeks potrošačkih cijena u SAD-u porastao je u srpnju za 8,5 posto na godišnjoj razini, što je sporiji godišnji rast u usporedbi s lipnjem, jer su inflatorni pritisci popustili zbog nižih cijena goriva.
Podaci o CPI-u objavljeni u srijedu pobuđuju nadu da je brzina rasta cijena u najvećem svjetskom gospodarstvu dosegla vrhunac i počela usporavati, što će biti utjeha i za Federalne rezerve i za Bidenovu administraciju, piše Financial Times.
 
Prema podacima, između lipnja i srpnja nije bilo povećanja CPI-a, u usporedbi s mjesečnim rastom od 1,3 posto zabilježenim prije mjesec dana. Na godišnjoj razini, rast CPI-a smanjio se u odnosu na povećanje od 9,1 posto u lipnju.
Obje brojke bile su poboljšanja u odnosu na očekivanja ekonomista o povećanju CPI-ja od 0,2 posto na mjesečnoj bazi i porastu od 8,7 posto godišnje - ali srednja inflacija još uvijek je blizu najvišoj razini u 40 godina.
 
Malo je vjerojatno da će podaci predstavljati dovoljno veliki pomak koji bi spriječio Fed da nastavi s agresivnijim pooštravanjem monetarne politike za suzbijanje inflacije. Predsjednik Fed-a Powell rekao je da američka središnja banka traži "uvjerljive" dokaze da se inflacija kreće prema dolje prema ciljnoj razini od 2 posto.
 
Temeljna mjera CPI - koja uklanja nestabilnije cijene hrane i energije i koju najviše prati Fed - također je zabilježila neočekivano mali mjesečni porast od 0,3 posto u usporedbi s 0,7 posto u lipnju. No na godišnjoj je razini porastao nepromijenjenim tempom od 5,9 posto.
 
Potencijalno održivo usporavanje inflacije moglo bi značiti da središnja banka možda neće morati nastaviti podizati kamatne stope naglim tempom kroz duže razdoblje. To bi moglo učiniti vjerojatnijim "meko slijetanje" kojim se izbjegava recesija. Ranije ovog tjedna, njujorški Fed rekao je da njegova anketa potrošača pokazuje pad inflacijskih očekivanja, što bi također bio važan čimbenik u procesu donošenja političkih odluka.
 
“Uz ukupnu inflaciju od još uvijek 8,5 posto i temeljnu inflaciju od 5,9 posto, ovo još nije značajan pad inflacije koji Fed očekuje. Ali to je početak i očekujemo da ćemo vidjeti šire znakove popuštanja cjenovnih pritisaka tijekom sljedećih nekoliko mjeseci”, rekao je Paul Ashworth, glavni američki ekonomist u Capital Economicsu.
 

Očekuje se novo dizanje kamatne stope u rujnu

 
Trgovci su zauzeli ohrabrujući pogled na podatke od srijede i procijenili manja povećanja kamatnih stopa od strane Feda u narednim mjesecima. Očekuje se da će središnja banka podići stope na 3,4 posto do kraja godine, prema terminskim cijenama, što je pad s 3,6 posto prije objave izvješća. Pale su i oklade da će Fed povećati stope za 0,75 postotnih bodova na rujanskom sastanku.
 
Američke su dionice skočile kao odgovor na objavljene podatke, pri čemu je referentni S&P 500 porastao za 1,7 posto u ranom trgovanju u New Yorku. Nasdaq Composite, koji uključuje tehnološke dionice koje su osjetljivije na promjene u očekivanjima kamatnih stopa, skočio je 2,2 posto.
 
Američke državne obveznice također su ojačale, s prinosom na 10-godišnju državnu obveznicu — zamjenu za troškove posudbe u cijelom svijetu — pao je za 0,07 postotnih bodova na 2,73 posto, prema podacima Refinitiva. Dvogodišnji prinos osjetljiv na politiku pao je za 0,18 postotnih bodova na 3,1 posto, odražavajući rast cijene instrumenta.
 
Unutar CPI-a, pad cijena goriva bio je pokretački čimbenik usporavanja, uz pad cijena zrakoplovnih karata. Ali cijene hrane i smještaja nastavile su rasti približno u skladu s prethodnim mjesecima, što će i dalje opterećivati financije mnogih kućanstava.
"Jedan od problema s ovim brojem je taj što pritisak na stanarinu traje", rekao je Tom di Galoma iz Seaport Global Holdingsa, što bi moglo utjecati na potrošnju potrošača. "Mislim da Fed želi završiti s ovim ciklusom pooštravanja što je prije moguće, što znači povećanje od 0,75 postotnih bodova u rujnu."
 
Podaci o inflaciji objavljeni su nakon snažnog izvješća o zapošljavanju prošlog petka koje je otklonilo strahove od skore recesije, ali je sugeriralo da se Fed bori da ohladi pregrijano gospodarstvo.
 
Dolazi to u trenutku kada administracija predsjednika Joea Bidena i kongresni demokrati slave usvajanje kroz Senat 700 milijardi dolara vrijednog zakona o klimi, porezima i zdravstvenoj skrbi koji predstavlja ključni stup predsjednikove ekonomske agende.
Iako su ga prozvali Zakonom o smanjenju inflacije, ne očekuje se da će zakon imati značajan učinak na cijene u kratkom roku. Međutim, određene mjere osmišljene su za srednjoročno i dugoročno smanjenje troškova, uključujući odredbu kojom se vladi dopušta pregovaranje o cijenama lijekova na recept.
18. svibanj 2024 10:45