Biznis i politika
StoryEditor

Juan postaje novi dolar: Ruski divovi prikupljaju milijarde u obveznicama

29. Studeni 2022.
foto Shutterstock

Kineski su poduzetnici oduševljeni ruskim prihvaćanjem juana, s obzirom da ugovore s ruskim kupcima biznismeni mogu odrediti u juanima, a ne u dolarima ili eurima, a oni njima mogu platiti u juanima. Jedan od takvih poduzetnika je i Wang Min čija tvrtka se bavi proizvodnjom LED svjetla. 

Wangovi planovi su promijenjeni sukobom u Ukrajini i kasnijim zapadnim sankcijama Moskvi koje su zatvorile ruske banke i udaljile mnoge njihove kompanije od sustava plaćanja u dolarima i eurima. Njegov ugovorni proizvodni posao s Rusijom u prošlosti je bio mali, ali sada se priprema uložiti u tamošnje skladištenje.

- Nadamo se da će sljedeće godine prodaja u Rusiji moći činiti 10-15 posto naše ukupne prodaje - rekao je biznismen iz kineske južne obalne pokrajine Guangdong, čiji godišnji prihod od oko 20 milijuna dolara uglavnom dolazi iz Afrike i Južne Amerike.

Wang nastoji iskoristiti brzu ‘yuanizaciju‘ ruskog gospodarstva ove godine dok izolirana zemlja traži financijsku sigurnost od Kine. On vidi dobitnu situaciju u kineskim izvoznicima koji smanjuju svoje valutne rizike i plaćanje postaje praktičnije za ruske kupce, objavio je Reuters.

Dok je juan, ili renminbi, godinama postupno ulazio u Rusiju, puzanje se pretvorilo u sprint u proteklih devet mjeseci otkako je valuta ušla na tržišta i trgovinske tokove zemlje, prema Reutersovoj reviziji podataka i intervjua s deset poslovnih i financijskih igrača. Financijski zaokret Rusije prema Istoku mogao bi potaknuti prekograničnu trgovinu, ali i predstavljati rastuću ekonomsku protutežu dolaru i ograničiti napore Zapada da gospodarski pritisne Moskvu.

Ukupne transakcije u paru juan-rublja na Moskovskoj burzi narasle su u prosjeku na gotovo devet milijardi juana (1,25 milijardi dolara) dnevno prošlog mjeseca, pokazuju podaci burze koje je analizirao Reuters. Prije su rijetko prelazili jednu milijardu juana u cijelom tjednu.

Ruski divovi žele juan

Sve do travnja, Rusija nije čak bila ni među 15 zemalja koje koriste juan izvan kontinentalne Kine, barem što se tiče vrijednosti dolaznih i odlaznih tokova, prema podacima globalnog financijskog mrežnog sustava SWIFT.

Od tada je skočila na četvrto mjesto, zaostajući samo za Hong Kongom, Britanijom, bivšim kolonijalnim vladarom grada i Singapurom. Ipak, da to stavimo u globalni kontekst, dolar i euro su još uvijek daleko dominantne valute, predstavljajući više od 42 posto odnosno 35 posto tokova od rujna ove godine. Juan je porastao na gotovo 2,5 posto s ispod dva posto prije dvije godine.

Wangov poslovni optimizam podržava i Shen Muhui, koji vodi trgovačku grupu za male izvoznike u Rusiju u susjednoj pokrajini Fujian. Rekao je da sve više ruskih kupaca otvara račune u juanima i podmiruje transakcije izravno u kineskoj valuti, što je, kako je rekao, velika prednost.

- Rusko-ukrajinski sukob donio je prilike za kineske poduzetnike - rekao je Shen, dodajući da je njegova udruga primila mali milijun upita kineskih tvrtki zainteresiranih za poslovanje u Rusiji. Ipak, ne pridružuju se samo kineske tvrtke ili male tvrtke vlaku juana.

Sedam ruskih korporativnih divova, uključujući Rusal, Rosneft i Polyus, prikupilo je ukupno 42 milijarde juana u obveznicama na ruskom tržištu, prema izračunima Reutersa, a lista bi se mogla proširiti s prvim zajmodavcem Sberbankom i naftnim divom Gazpromom.

Proizvođač aluminija Rusal, koji kupuje sirovine iz Kine i zatim ondje prodaje veliki dio svoje gotove robe, rekao za Reuters da je ove godine povećao udio juana koji se koristi u kupnji i prodaji te da će udio nastaviti rasti, iako je odbio dati detaljan pregled.

Xi i Putin, pravi prijatelji 

Dok ruski predsjednik Vladimir Putin dugo nastoji smanjiti rusko oslanjanje na dolar, geopolitika je itekako potaknula ovaj trend 2022. godine. Kina, ili drugo najjače svjetsko gospodarstvo, najveća je globalna sila koja se nije pridružila gospodarskim sankcijama protiv Rusije.

Putin i kineski predsjednik Xi Jinping zapečatili su partnerstvo ‘bez ograničenja‘ još u veljači, tjednima prije nego što je Moskva pokrenula ‘specijalnu vojnu operaciju‘ u Ukrajini. Juan je činio oko 19 posto ruskih trgovinskih obračuna s Kinom u 2021. naspram udjela dolara od 49 posto, rekao je u rujnu Andrej Melnikov, zamjenik direktora odjela za međunarodnu suradnju u ruskoj središnjoj banci. 

Makar podaci za 2022. još nisu objavljeni, kineska valuta jača, prema Melnikovu, koji je na konferenciji rekao da je potražnja za likvidnošću u juanima naglo porasla zbog smanjenog pristupa tradicionalnim metodama plaćanja i zamrzavanja prekomorskog zlata i stranih valuta devizne rezerve.

24. travanj 2024 07:27