Biznis i politika
StoryEditor

Nacional tvrdi da je Filipović bio upozoren o prodaji plina po netržišnim cijenama, MINGOR to opovrgava

18. Srpanj 2023.
Davor Filipovićfoto Rene Karaman

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja oglasilo se danas povodom aktualne afere s prodajom plina po jedan cent. Kako izvještava Nacional, član Uprave HEP-a Petar Sprčić ministra gospodarstva Davora Filipovića na problem je prvi put upozorio 29. ožujka u 9 sati u Ministarstvu gospodarstva na sjednici Kriznog tima, o čemu Filipović sada izbjegava sastaviti službeni zapisnik, te je to ponovio još dvaput. Zadnje usmeno upozorenje Filipović je primio na sjednici Skupštine HEP-a 9. lipnja kada su već započele skandalozne aukcijske prodaje plina ispod cijene. Također, Uskok sada traži od Sprčića da dopuni izjavu.

Odgovor Ministarstva na to prenosimo u cijelosti:

"S obzirom na nastavak orkestriranih napada na Vladu RH, kao i ministra Filipovića, dužni smo obavijestiti javnost.

Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023. g. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a zadužen za plin, nije upozorio ministra Filipovića kao ni druge prisutne da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Dana 5. travnja 2023. Uprava HEP-a uputila je dopis ministru Filipoviću u kojem navodi kako će „po zapunjenju skladišnih kapaciteta, HEP d. d. viškove plina nastale provedbom Uredbe NN 31/2023. koristiti za vlastitu potrošnju te će provoditi njihovu prodaju na domaćem i/ili inozemnom tržištu, ukoliko se ne naloži drugačije postupanje u svrhu zbrinjavanja viškova plina“. Drugačije postupanje nije bilo naloženo od strane ministra Filipovića, a nikakvih dopisa niti usmenih obavijesti od strane HEP-a prema ministru Filipoviću o postupanju s plinom nije bilo nakon 5. travnja 2023.

Niti ravnateljica Uprave za energetiku gđa Kristina Čelić niti posebni savjetnik g. Jurica Lovrinčević nisu bili upozoreni od g. Sprčića da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon zapunjenja podzemnog skladišta plina Okoli odlagati u plinovodni sustav i prodavati po netržišnim cijenama. Nadalje, gđa Kristina Čelić nije niti sudjelovala na sastanku koji je održan u travnju.

Na Glavnoj skupštini HEP-a, održanoj 9. lipnja 2023., g. Petar Sprčić nije upozorio ministra Filipovića da se viškovi plina koji je HEP kupovao od INA-e odlažu u plinovodni sustav i prodaju po netržišnim cijenama. Nadalje g. Lovrinčević nije bio prisutan na Glavnoj skupštini HEP-a.

Kao što je ministar Filipović istaknuo na sjednici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora održanoj prošli tjedan, prva informacija o tome da se plin koji je HEP kupovao od INA-e prodaje po netržišnim cijenama dostavljena je 29. lipnja 2023. u dopisu od strane HROTE-a. Nakon toga, 30. lipnja 2023. ministar Filipović je o tome informirao potpredsjednika Vlade RH g. Butkovića i premijera Plenkovića. Na sjednici Vlade RH 6. srpnja 2023. izmijenjena je Uredba o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije i HEP je prestao kupovati plin od INA-e."

27. travanj 2024 22:59