Biznis i politika
StoryEditor

Najstrože restriktivne mjere neopisivo usporile rast kineskog gospodarstva

15. Prosinac 2022.
foto Shutterstock

Kinesko gospodarstvo dodatno je izgubilo na snazi ​​u studenom jer je tvornička proizvodnja usporila, a maloprodaja nastavila padati, pri čemu su zabilježena najgora očitanja u šest mjeseci, uzdrmana porastom slučajeva Covid-19 i kontinuiranim obuzdavanjem virusa.

Podaci upućuju na daljnje pogoršanje ekonomskih uvjeta jer su karantene i dalje prisutne u mnogim gradovima, kriza u imovinskom sektoru i slabljenje globalne potražnje se nastavlja, iako je Peking ukinuo neka od najstrožih restrikcija na svijetu nakon raširenih i rijetkih javnih prosvjeda u Kini, objavio je Reuters. 

Industrijska proizvodnja porasla je za 2,2 posto u studenom u odnosu na godinu ranije, promašivši očekivanja o porastu od 3,6 posto u anketi Reutersa i znatno usporivši u odnosu na rast od pet posto zabilježen u listopadu, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku (NBS) u četvrtak. Zabilježen je najsporiji rast od svibnja, dijelom zbog poremećaja u ključnim proizvodnim središtima Guangzhou i Zhengzhou.

Pad nekretnina, recesija, geopolitičke neizvjesnosti...

Prodaja u sektoru ugostiteljstva pala je 8,4 posto u odnosu na prethodnu godinu, ubrzavajući se u odnosu na pad od 8,1 posto u listopadu. U međuvremenu, proizvodnja automobila pala je za 9,9 posto u odnosu na rast od 8,6 posto u listopadu.

Kineski juan oslabio je u odnosu na dolar u četvrtak, jer su podaci utjecali na povjerenje ulagača. Kineska središnja banka u četvrtak je povećala novčane ‘injekcije‘ u bankarski sustav i zadržala kamatne stope na srednjoročne zajmove (MLF) kako bi održala dovoljne uvjete likvidnosti.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo oslablilo je zbog svoje politike nulte epidemije COVID-a, s obzirom da je stroga kontrola kretanja kontinuirano gušila potrošnju i proizvodnju. Ostali izazovi s kojima se zemlja suočava su pad nekretnina, rizici globalne recesije i geopolitičke neizvjesnosti.

Ulaganja u nekretnine pala su 19,9 posto na godišnjoj razini, što je najbrži tempo otkako je statistički ured počeo prikupljati podatke 2000. godine, prema izračunima Reutersa temeljenim na podacima NBS-a.

Kreatori politike pružili su potporu sektoru na gotovo svim frontama, uključujući kreditne linije banaka, financiranje obveznicama i financiranje dionicama, ali analitičari kažu da se takvi učinci tek trebaju vidjeti jer je prodaja kuća i dalje slaba.

Ulaganja u dugotrajnu imovinu porasla su za 5,3 posto u prvih 11 mjeseci ove godine, u odnosu na očekivanja rasta od 5,6 posto i rasta od 5,8 posto u razdoblju od siječnja do listopada.

Zapošljavanje je ostalo nisko među kompanijama koje su oprezne u pogledu svojih financija. Stopa nezaposlenosti u cijeloj zemlji porasla je na 5,7 posto u studenom s 5,5 posto u listopadu. Nezaposlenost mladih pala je na 17,1 posto sa 17,9 posto u listopadu.

Bliži se Središnja ekonomska radna konferencija

- Podaci za prosinac mogli bi biti još gori, ali ne zato što se sve pogoršava u Kini, nego jer se izazovima bliži kraj - rekla je Alicia Garcia-Herrero, glavna ekonomistica za Aziju i Pacifik u Natixisu.

- Očekujem veliki kolaps industrijske proizvodnje u prosincu. To će biti neposredna posljedica otvaranja - rekla je, smanjivši rast BDP-a u četvrtom tromjesečju na 2,8 posto s prethodnih 3 posto.

Kina je postavila planove za povećanje domaće potrošnje i ulaganja, objavili su državni mediji u srijedu, dok se kreatori politike suočavaju s višestrukim izazovima nakon naglog popuštanja oštrih Covid-19 restrikcija, za koje se očekuje da će izazvati val infekcija.

Kinesko gospodarstvo poraslo je samo tri posto u prva tri kvartala ove godine i očekuje se da će ostati oko te stope cijelu godinu, znatno ispod službenog cilja od ‘oko 5,5 posto‘.

Sve su oči uprte u zatvorenu godišnju Središnju ekonomsku radnu konferenciju, kada se kineski čelnici okupljaju kako bi odredili gospodarski program za sljedeću godinu. Vjerojatno će zacrtati više poticajnih koraka, nestrpljivi da podupru rast i ublaže poremećaje uzrokovane iznenadnim završetkom ograničenja zbog COVID-19, rekli su stručnjaci za politiku i analitičari.

17. svibanj 2024 14:06