Biznis i politika
StoryEditor

Nvidija i Microsoft trenutačni pobjednici AI ludnice

22. Ožujak 2024.
Nvidia i Microsoft

Gotovo da ne prođe dan, a da se ne čuje za neku AI tvrtku čija tržišna vrijednost odlazi u nebo. Ranije ovog mjeseca cijena dionice Della, proizvođača hardvera, skočila je za više od 30 posto u jednom danu zbog nade da će AI tehnologija povećati prodaju. Nekoliko dana kasnije Together ai, startup za računalstvo u oblaku, prikupio je sredstva u procjeni od 1,3 milijarde dolara, u odnosu na 500 milijuna dolara u studenom. Jedan od investitora u Together ai je i Nvidia, proizvođač AI čipova koji je i sam u velikom usponu. A za vjerojatno i najveći uspon zadužen je naravno Open AI i njegov ChatGPT.

Kada je predstavljen u studenom 2022. godine njegova je tržišna kapitalizacija iznosila oko 300 milijardi dolara dok danas iznosi 2,3 bilijuna dolara, što je oko 300 milijardi dolara manje od Applea, piše The Economist.  Sve veći broj raznih AI tvrtki i onih koje se tako predstavljaju otežava procjenu pravih pobjednika u ovom procvatu tržišta umjetne inteligencije.

Rani dani

Tehnološki pomaci obično uzdižu nove tehnološke divove. Procvat računala u 1980-ima i 1990-ima doveo je Microsoft, koji je napravio operativni sustav Windows, i Intel, koji je proizvodio čipove potrebne za njegovo pokretanje, na vrh korporativnog poretka. Do 2000-tih ‘Wintel‘ je hvatao četiri petine operativnog profita iz industrije računala, prema investicijskoj banci Jefferies. Era pametnih telefona učinila je isto Appleu. Samo nekoliko godina nakon što je lansirao iPhone 2007., donosio je više od polovice globalne operativne dobiti proizvođača mobilnih telefona.

Sada je svijet još uvijek u ranim danima generativne AI epohe, ali čak i u ovim ranim danima, AI biznis je postao veoma unosan. Oko stotinjak AI tvrtki koje je Economist analizirao, što većih, što manjih već je stvorilo vrijednost od 8 bilijuna dolara od listopada 2022. do danas.

No, neki su ipak uspješniji od drugih dok je najveća vrijednost koncentrirana u nekolicini vodećih tvrtki. U području hardvera, izrade modela i aplikacija, tri najveće tvrtke povećale su svoj udio u ukupnoj vrijednosti za medijan od 14 postotnih bodova u posljednjih godinu i pol. U sektoru računalstva u oblaku, Microsoft, koji ima partnerstvo s Chatgptovim proizvođačem, Open-aijem, izvukao se ispred Amazona i Alphabeta. Njegova tržišna kapitalizacija sada čini 46 posto ukupne ‘trojke u oblaku‘, u odnosu na 41 posto prije objavljivanja ChatGPT-a.

Bogatstvo proizvođača hardvera

Najviše ‘bogatstva‘ pripalo je proizvođačima hardvera. Ova skupina uključuje tvrtke za proizvodnju čipova (kao što je Nvidia), tvrtke koje izrađuju poslužitelje (Dell) i one koje proizvode mrežnu opremu (Arista). U listopadu 2022., 27 javnih hardverskih tvrtki koje je analizirao Economist, vrijedilo je oko 1,5 bilijuna dolara. Danas ta brojka iznosi 5 bilijuna dolara. To je ono što biste očekivali u tehnološkom procvatu: najprije je potrebno izgraditi temeljnu fizičku infrastrukturu kako bi se softver mogao ponuditi. U kasnim 1990-ima, dok je internetski bum postajao sve veći, davatelji hardvera poput modema i drugih telekomunikacijskih proizvoda, kao što su Cisco i WorldCom, bili su rani pobjednici.

Daleko najveći pobjednik je svakako Nvidia koja čini oko 57 posto povećanja tržišne kapitalizacije hardverskih tvrtki. Tvrtka proizvodi više od 80 posto svih AI čipova, prema istraživačkoj tvrtki IDC. Također uživa gotovo monopol u mrežnoj opremi koja se koristi za spajanje čipova unutar AI poslužitelja u podatkovnim centrima. Prihodi od Nvidijinog poslovanja podatkovnih centara više su se nego utrostručili u 12 mjeseci do kraja siječnja, u usporedbi s godinom prije. Njegove su bruto marže porasle s 59 na 74 posto.

Nvidijini konkurenti u proizvodnji čipova žele dio tog bogatstva a one etablirane, kao što su Amd i Intel, lansiraju konkurentske proizvode. Nvidijini najveći kupci, tri diva u oblaku, također dizajniraju vlastite čipove—kao način da smanje oslanjanje na jednog pružatelja usluga i da ukradu neke od Nvidijinih sočnih marži za sebe. Lisa Su, izvršna direktorica Amd-a, prognozirala je da bi prihodi od prodaje AI čipova mogli narasti na 400 milijardi dolara do 2027., s 45 milijardi dolara u 2023. ‘To bi bilo previše da bi ih samo Nvidia probavila‘ smatra Su.

Sve više AI aplikacija

Kako AI aplikacije postaju sve raširenije, sve veći udio te potražnje će se pomaknuti s čipova potrebnih za modele obuke, koji se sastoje od analize brda podataka kako bi se algoritmi naučili predviđati sljedeću riječ ili piksel u nizu, na one koji su zapravo potrebni kako bi ih koristili za odgovaranje na upite ("zaključivanje", na tehnološkom jeziku). 

U prošloj godini oko dvije petine Nvidijinih prihoda od umjetne inteligencije došlo je od kupaca koji su koristili njezine čipove za zaključivanje. Stručnjaci očekuju da će se neki zaključci početi kretati sa specijalnih jedinica za grafičku obradu (gpus), koje su Nvidijina jača strana, na središnje procesorske jedinice (cpus) opće namjene poput onih koje se koriste u prijenosnim računalima i pametnim telefonima, a kojima dominiraju Amd i Intel. Uskoro bi se čak i neka obuka mogla obaviti na CPU-u umjesto na GPU-u.

Ipak, Nvidijin stisak na tržištu hardvera čini se sigurnim sljedećih nekoliko godina. Startupi bez dosadašnjih rezultata teško će uvjeriti velike klijente da rekonfiguriraju korporativne hardverske sustave za njihovu novu tehnologiju. Uvođenje vlastitih čipova od strane divova u oblaku još uvijek je ograničeno. I dok hardver pobjeđuje u utrci povećanja vrijednosti u apsolutnom smislu, neovisni proizvođači modela uživali su najveće proporcionalne dobitke. Zajednička vrijednost 11 takvih tvrtki koje je Economist promatrao, skočila je s 29 milijardi dolara na oko 138 milijardi dolara u posljednjih 16 mjeseci. Smatra se da OpenAI vrijedi oko 100 milijardi dolara, u odnosu na 20 milijardi dolara u listopadu 2022. Procjena Anthropica porasla je s 3,4 milijarde dolara u travnju 2022. na 18 milijardi dolara. Mistral, francuski startup osnovan prije manje od godinu dana, sada vrijedi oko 2 milijarde dolara.

Dio te vrijednosti vezan je za hardver. Startupi kupuju hrpe čipova, uglavnom od Nvidije, kako bi obučili svoje modele. Imbue, koji kao OpenAI i Anthropic ima sjedište u San Franciscu, ima 10.000 takvih čipova. Cohere, kanadski rival, ima 16.000. Ovi se poluvodiči mogu prodati za desetke tisuća dolara po komadu. Kako modeli postaju sve sofisticiraniji, potrebno im je sve više a gpt-4 navodno košta oko 100 milijuna dolara za treniranje. Neki sumnjaju da bi obuka njegovog nasljednika mogla koštati Opena AI i deset puta više.

Intelektualno vlasništvo 

Ipak, prava vrijednost proizvođača modela leži u njihovom intelektualnom vlasništvu i profitu koji ono može stvoriti. Stvarni opseg te zarade ovisit će o tome koliko će oštra konkurencija među pružateljima modela postati — i koliko će dugo trajati. 

Obilje modela također je omogućilo rast tvrtki koje rade na AI aplikacijama. Vrijednost 19 javnih softverskih tvrtki iz analize Economista, skočila je za 1,1 bilijun USD, ili 35 posto, od listopada 2022. To uključuje velike pružatelje softvera koji svojim uslugama dodaju generativnu umjetnost. Zoom koristi tehnologiju kako bi korisnicima omogućio sažimanje videopoziva. ServiceNow, koji tvrtkama pruža tehničku, kadrovsku i drugu podršku, uveo je chatbotove kako bi pomogao u rješavanju IT upita kupaca. Adobe, proizvođač Photoshopa, ima aplikaciju Firefly koja koristi AI za uređivanje slika.

A pridošlice dodaju više raznolikosti. Primjerice, web stranica ‘There‘s An ai For That‘ broji više od 12 000 AI aplikacija, u odnosu na manje od 1000  u 2022. godini.  

Zatim tu su i tvrtke u oblaku. Zajednička tržišna kapitalizacija Alphabeta, Amazona i Microsofta skočila je za 2,5 bilijuna dolara od početka procvata umjetne inteligencije, ali stvarni profiti su još i veći, pa mnogi vjeruju kako će upravo ove tri tvrtke biti dugoročni pobjednici AI ludnice. 

27. travanj 2024 09:54