Biznis i politika
StoryEditor

Podizanje kamatnih stopa u SAD-u: Ono što se čini kao kraj, često je tek početak

04. Svibanj 2023.
Jay Powell

Američka središnja banka podigla je kamatne stope na najvišu razinu u 16 godina u sveprisutnoj borbi za stabilizaciju cijena. Federalne rezerve povećale su ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova (što je deseto povećanje u 14 mjeseci) i signalizirale da bi najnoviji rast mogao biti posljednji za sada. 

Ti su potezi gurnuli referentnu stopu na između pet i 5,25 posto u odnosu na gotovo nulu u ožujku 2022. godine. Više stope oštro su povećale troškove zaduživanja u najvećem svjetskom gospodarstvu, potaknuvši usporavanje u sektorima kao što je stambeni i igrajući ulogu u nedavnim propasti triju velikih američkih banaka.

Postepena dezinflacija 

‘Više ne razgovaramo o tome da predviđamo‘ dodatna povećanja kamata, rekao je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell na tiskovnoj konferenciji nakon objave, nazvavši to ‘značajnom promjenom‘. Međutim, odbio je isključiti daljnja povećanja i dodao da će djelovati na temelju nadolazećih signala. 

Podsjećamo, Fed je počeo agresivno podizati kamatne stope prošle godine kada su cijene u SAD-u rasle najbržim tempom u desetljećima. Središnje banke diljem svijeta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Europu, poduzele su više-manje slične mjere.

Više kamatne stope otežavaju kupnju kuće, posuđivanje sredstava za proširenje poslovanja ili druge vrste zaduživanja. Povećanjem tih troškova dužnosnici očekuju pad potražnje i smanjenje cijena.

Otkako je Fed započeo svoju kampanju, povećanja cijena u SAD-u pokazuju znakove usporavanja. U ožujku je inflacija iznosila pet posto, što je najniža razina u gotovo dvije godine, iako je još uvijek neugodno visoka za Fed, koji cilja na stopu od dva posto.

Gregory Daco, glavni ekonomist u EY-Parthenonu, rekao je za BBC kako misli da bi za Fed sada bilo ‘razborito‘ zaustaviti se, napominjući da rizici za gospodarstvo rastu dok se aktivnost usporava.

- Strah od recesije danas je jako prisutan u gospodarstvu. Ne mislim da je bitka s inflacijom gotova, ali nalazimo se u situaciji u kojoj vidimo postupnu dezinflaciju, a također smo u okruženju u kojem su kamatne stope visoke i povišene i stoga bi trebale ograničavati poslovne aktivnosti, koje bi trebale dovesti do daljnje dezinflacije u narednim mjesecima - rekao je. 

I dalje postoji nada da će SAD izbjeći recesiju

U Ball Chain Manufacturingu, obiteljskoj tvrtki u New Yorku, kupci su posljednjih mjeseci postali oprezniji zbog ekonomskih briga, kaže za BBC predsjednik tvrtke Bill Taubner. Njegova je tvrtka također smanjila obnavljanje svojih zaliha kao odgovor na cijene koje još uvijek rastu.

No, rekao je da se tvrtka ne suočava s neposrednim potrebama za zaduživanjem te se i dalje nada da će svako usporavanje biti blago i relativno kratkotrajno.

- Shvaćamo da postoji određena mekoća na tržištu zbog inflacije i očito problema s kamatnim stopama, ali dugoročno, vrlo smo pozitivni - dodao je Taubner. 

Nedavni bankroti banaka i očekivano smanjenje kreditiranja kao rezultat toga vjerojatno će opteretiti gospodarstvo, rekao je Powell. No dodao je kako se i dalje nada da će SAD izbjeći recesiju, ističući da je zapošljavanje ostalo snažno, a nezaposlenost niska.

- I dalje mislim da je moguće... da je ovaj put stvarno drugačije - dodaje. 

Odluka Fed-a da podigne stope u srijedu bila je jednoglasna i očekivana od strane financijskih tržišta, koja traže naznake o tome što bi banka sljedeće mogla učiniti. U pisanom priopćenju, banka je odbacila prethodne smjernice koje je dala u ožujku kada je rekla da bi ‘neka dodatna jačanja politike mogla biti prikladna‘ kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

Na tiskovnoj konferenciji, Powell je rekao da se banka ‘približava ili je možda čak i tu‘ kada je u pitanju pauziranje svoje kampanje povećanja kamatnih stopa, ali je spremna učiniti više ako bude opravdano. Whitney Watson, globalna suvoditeljica rješenja za fiksne prihode i likvidnost u Goldman Sachs Asset Managementu, rekla je da bi Fed još uvijek mogao povećati stope, ovisno o tome što će se dogoditi u nadolazećim mjesecima.

- Inflacija se kreće u pravom smjeru, ali napredak je nepravilan. Stoga je prikladna pauza u mjerama kamatnih stopa, ali moguće je daljnje pooštravanje ako se inflacija zadrži - zaključila je. 

16. travanj 2024 22:37