Biznis i politika
StoryEditor

Povjerenik EK-a upozorio Muska na europske zakone uoči intervjua s Trumpom

12. Kolovoz 2024.
Thierry Breton

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton poručio je milijarderu Elonu Musku u pismu u ponedjeljak da se mora pridržavati zakona Europske unije uoči Muskovog intervjua s američkim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom na društvenoj platformi X.

Intervju, zakazan u dva sata nakon ponoći u utorak po srednjoeuropskom vremenu, bit će dostupan i korisnicima u Europskoj uniji, napisao je Breton.

- U tom kontekstu, primoran sam vas podsjetiti na dužnu pažnju prema obvezama iz Akta o digitalnim uslugama (DSA) - dodao je 

- Obveze DSA-a se primjenjuju bez iznimke ili diskriminacije na moderiranje cijele zajednice korisnika i sadržaja X-a (uključujući vas kao korisnika s više od 190 milijuna pratitelja), dostupnog korisnicima u Europskoj uniji te ih se treba pridržavati pristupom temeljenom na riziku iz DSA-a, koji zahtijeva veću pažnju u slučaju mogućeg povećanje profila rizika - napisao je Breton.

DSA traži da vrlo velike internetske platforme učine više kako bi suzbile nezakonit sadržaj i rizike za javnu sigurnost.

Europski tehnološki regulatori su prošlog mjeseca presudili da se X ogriješio o DSA te da je obmanuo svoje korisnike korištenjem plavih kvačica.

X je kazao da se ne slaže sa stavom Europske unije o svom pridržavanju pravila DSA-a dok je vlasnik platforme Musk zaprijetio pokretanjem sudskog spora.

14. rujan 2024 16:44