Biznis i politika
StoryEditor

Predstavljen projekt digitalizacije proizvodnog gospodarstva EDIH CROBOHUB++

30. Lipanj 2023.

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u petak je predstavljen projekt Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++) čiji je cilj povećanje digitalizacije u proizvodnom gospodarstvu. EDIH CROBOHUB++ zamišljen je kao ekosustav izvrsnosti specijaliziran u područjima umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i računarstvu visokih performansi, a vrijedan je 2,86 milijuna eura.

Bavit će se tehnologijama kao što su robotika, računalni vid, internet stvari, ugradbeni sustavi upravljanja i automatizacije, pametna senzorika, tehnologija blokovskih lanaca i digitalne simulacije, a primarno je orijentiran na proizvodnu industriju, digitaliziranu poljoprivredu, energiju i okoliš te javnu i državnu upravu, kao sektore koji nisu dovoljno digitalizirani.

Projektom će se oformiti glavno, neprofitno, digitalno inovacijsko središte u regiji NUTS2 ‘Kontinentalna Hrvatska‘. Riječ je o hijerarhijskom sustavu za identifikaciju i klasifikaciju prostornih jedinica za potrebe službene statistike u zemljama članicama Europske unije. Prema riječima koordinatora projekta, on je primjer suradnje privatnog, znanstvenog i javnog sektora.Kao neprofitni konzorcij EDIH CROBOHUB++ pružat će usluge poduzećima i javnom sektoru u inovacijama i digitalizaciji.

Trajanje projekta je 36 mjeseci i usmjeren je i prema malim i srednjim poduzećima, a korisnicima je u potpunosti besplatan, a svrha mu je podizanje razine digitalne zrelosti društva te zelena transformacija malih i srednjih poduzeća i javnog sektora.

Europska komisija osigurala je 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta u okviru programa Digitalna Europa 2021.-2027. (DEP), a preostali iznos Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, na temelju Operativnog sporazuma za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u travnju su potpisali ministar gospodarstva Davor Filipović te dekan FER-a Vedran Bilas.

Uz FER kao koordinatora, konzorcij čini još šest partnera, a to su Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Visoko učilište Algebra, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Sveučilišni računski centar (SRCE) te InfoDom.

Koordinator projekta Hrvoje Džapo rekao je da je projekt dio Europskog inovacijskog digitalnog centara (EDIH) i jedan je od 150 financiranih širom Europske unije (EU) s ciljem podizanja digitalne zrelosti hrvatskog gospodarstva i javne države uprave. 

- To znači da razinu digitalizacije i tehnološke spremnosti naših poduzeća dignemo na višu razinu. Prvenstveno smo orijentirani na sektore koji su niže tehnološke zrelosti - rekao je Džapo.

Savjetnik projekta i profesor na FER-u Nedeljko Perić rekao je da su razlike između tog projekta i digitalizacije koja danas postoji velike. Razlike su u tome što taj projekt, EDIH CROBOHUB++, predstavlja most između akademske istraživače zajednice i gospodarstva, rekao je Perić.

- To je jako važna i bitna uloga, da znanja koja su akumulirana u akademskoj zajednici transferiramo i integriramo u gospodarstvo, pogotovo proizvodno, koje treba snažan oporavak - rekao je Perić.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić naveo je primjer digitalizacije u zdravstvenom sustavu s e-uputnicama.

- Digitalizacija će zamijeniti poslove koji su repetitivni, a to znači da se od nas, građana i ljudi, očekuje da mijenjamo svoje znanje i vještine - rekao je Gršić.

27. travanj 2024 11:05