Biznis i politika
StoryEditor

Pripremite se za gašenje bankomata zbog uvođenja eura

06. Prosinac 2022.

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Njih 50-ak ugašeno je već u ponedjeljak, a neki su već dočekali i eure, piše Index.

Izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček je za RTL pojasnio zašto će ‘nedostajati‘ bankomata u narednom razdoblju.

Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euronovčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune- objasnio je  Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata, a u prijelaznom razdoblju radit će samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih, bit će prilagođeno do 15. siječnja 2023., od kada će svi bankomati, oko 4000 njih, biti spremni i isplaćivati isključivo eure – dodao je Mavriček.

Predsjednica Hrvatskog ceha zaštitara Lidija Stolica je rekla kako ogroman posao čekao i zaštitarske službe koje će morati biti na oprezu tijekom tog razdoblja.

Masovno gašenjebankomata  počet će za 10-ak dana, kaže Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će Hrvatska udruga banaka (HUB) objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu – rekao je Maljković za RTL.

Valja napomenuti da se od 15. prosinca do 15. siječnja neće plaćati naknada za podizanje novca na bankomatu druge banke. Maljković napominje da će se i u manjim sredinama moći do gotovine jer su banke na razini HUB-a dogovorile ‘način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske‘.

20. travanj 2024 01:05