Biznis i politika
StoryEditor

Rast potrošačkih cijena blizu vrhunca, očekuje se dodatno povećanje kamatnih stopa

06. Prosinac 2022.

Rast potrošačkih cijena vrlo vjerojatno se približio svom vrhuncu, izjavio je glavni ekonomist Europske središnje banke Philip Lane priznajući isto tako da bi troškovi zaduživanja ponovo mogli porasti.

‒ Vjerojatno je prerano donositi prosudbu raste li inflacija, ali bio bih prilično siguran kad bih rekao da smo vjerojatno blizu vrhunca inflacije ‒  rekao je Lane za novine Milano Finanza u intervjuu objavljenom u utorak. Naglasio je i da je neizvjesno je li ovo već vrhunac ili će stići početkom 2023. godine.

Tjedan i pol prije nego što Europska središnja banka sljedeći put odredi kamatne stope, dužnosnici nagovještavaju da bi banke mogle usporiti svoj nedavni tempo povećanja. Guverner irske središnje banke Gabriel Makhlouf rekao je u ponedjeljak da je pomak od pola boda, nakon uzastopnih povećanja od 75 baznih bodova, najvjerojatniji ishod.

‒ Očekujemo da će biti potrebno dodatno povećanje stopa, ali već smo puno toga postigli ‒  rekao je Lane naglašavajući da je polazište sada već drugačije, s obzirom na prethodna dizanja stopa za 200 baznih bodova.

Što se tiče potrošačkih cijena, glavni ekonomist ECB-a rekao je da ne može ‘isključiti povećanje inflacije početkom sljedeće godine‘.

‒ Nakon što prođemo prve mjesece 2023., u proljeće ili ljeto bismo trebali vidjeti značajan pad stope inflacije. Ipak, potrajat će putanja s trenutnih vrlo visokih razina na ciljanih dva posto ‒ predvidio je glavni ekonomist ECB-a.

Na pitanje bi li stopa inflacije mogla pasti na šest ili sedam posto sljedeće godine rekao je da će početno smanjenje sadašnjih visokih stopa biti otprilike na toj razini, a da će uslijediti daljnje smanjenje.

Ipak, ‘mislimo da će doći do drugog kruga inflacije‘, rekao je Lane, navodeći veća povećanja plaća od uobičajenih u sljedeće tri godine.

‒ Zbog toga će trebati neko vrijeme da se vratimo na naš cilj od 2 posto.. Dakle, učinci drugog kruga potaknut će inflaciju sljedeće godine kao i one nakon ‒ izjavio je.

Zaoštravanje u drugim krajevima svijeta

Dok se čeka što će biti u Europi, australska je središnja banka podigla svoju ključnu kamatnu stopu osmi mjesec zaredom te je najavila pooštravanje monetarne politike. Sve u nastojanju da ‘ohladi‘ najvišu inflaciju na kontinentu u posljednja tri desetljeća.

Banka je povećala svoju stopu za četvrtinu postotnog boda na trenutnih 3,1 posto. Najsnažnije je to njihovo godišnje zaoštravanje od 1989. godine.

‒ Odbor očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa u narednom razdoblju ‒  rekao je guverner australske središnje banke RBA, Philip Lowe u svojoj izjavi nakon sastanka.

Australija je prva pokušala s usporavanjem tempa podizanja kamatnih stopa jer se nastojao zaštititi gospodarski rast istodobno pokušavajući obuzdati inflaciju za koju se predviđa da će dosegnuti osam posto do kraja tekućeg kvartala.

Dok je Australija željela usporiti, Novi Zeland i SAD zaoštravaju svoje mjere signalizirajući tako odlučnost da uspore potrošačke cijene bez obzira na cijenu koju će morati plaćati njihova gospodarstva.

Središnja banka Novog Zelanda je krajem prošlog mjeseca predvidjela terminalnu stopu od 5,5 posto sljedeće godine, a očekuje se da će i Fed nastaviti pooštravati. Pojedini ekonomisti smatraju da će RBA morati učiniti puno više pooštravanja nego što je trenutno predviđeno s obzirom na val inflacije koji je zahvatio svijet.

25. travanj 2024 11:37