Biznis i politika
StoryEditor

S&P i Nasdaq porasli na krilima Tesle i pada prinosa po trezorcima

25. Listopad 2024.
tesla, dionice, dionica teslefoto Shutterstock

Na Wall Streetu u četvrtak su S&P 500 i Nasdaq indeks ojačali, na krilima Tesline optimistične prognoze njegove prodaje i korekcije naniže prinosa po trezorcima s najviših razina u tri mjeseca, što je potaknulo investitore na veće kupnje dionica.

Dow Jones indeks u četvrtak je oslabio 150,59 bodova ili 0,33 posto na 42.374 bodova, dok je S&P 500 indeks porastao 0,21 posto, na 5.809 bodova, a Nasdaq indeks za 0,76 posto, na 18.415 bodova.

Zvijezda dana bila je dionica Tesle, koja je poskupjela gotovo 22 posto, najviše u zadnjih 10-ak godina, čime se povećala tržišna kapitalizacija te kompanije u samo jedan dan za više od 140 milijardi eura. Tesla je, naime, izvijestila o solidnim rezultatima poslovanja u trećem tromjesečju te iznenadila tržišta s prognozom o rastu njezine prodaje iduće godine za 20 do 30 posto.

Istodobno, prinosi po trezorskim zapisima oslabili su s najviših razina u tri mjeseca od 4,26 posto, na 4,2 posto.

- Najveći utjecaj na dionice u listopadu bio je od porasta tih prinosa. Od prinosa na 10-godišnje američke trezorce ispod 4 posto do sadašnjeg stanja došlo je relativno brzo - rekao je Bill Northey, viši direktor ulaganja u U.S. Bank Wealth Management.

Nastavlja se i objava korporativnih zarada, a među zvučnijim imenima, o njima je izvijestio i IBM, koji nije ispunio tržišta očekivanja glede prodajnih prihoda, pa je njegova dionica pojeftinila za 6,17 posto. Znatno je pala i cijena dionice Honeywella, za 5,1 posto, jer je prognozirao godišnju prodaju ispod procjena analitičara, a sve to pripomoglo je novom padu Dow Jonesa, nakon što je dan ranije zabilježio najveći postotni dnevni pad u zadnjih mjesec dana.

Cijene dionica na Wall Streetu spustile u se zadnjih nekoliko trgovinskih dana s rekordnih razina zbog očekivanja da će Fed ipak sporijim tempom smanjivati kamatne stope budući da američko gospodarstvo bilježi solidne pokazatelje, kao i zbog rasta prinosa na sigurniju imovinu poput trezoraca i neizvjesnosti glede američkih predsjedničkih izbora.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u četvrtak tek su blago porasli. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,13 posto, na 8.269 bodova, frankfurtski DAX za 0,34 posto, na 19.443 boda, a pariški CAC za 0,08 posto, na 7.503 boda.

25. listopad 2024 10:40