Biznis i politika
StoryEditor

Sto najvećih smjena: Odlazak zadnje Bandićeve direktorice, Rađenovićev povratak u Zagrebački holding…

09. Siječanj 2023.
Marko Bogdanović, Ljuba Romčević Žgela

Pišu: Goran Litvan, Marta Premužak

Prošla je godina bila izuzetno zanimljiva s aspekta promjena u upravama najvećih kompanija. Svaka dvanaesta tvrtka s prihodom većim od sto milijuna kuna u 2022. je dobila nove čelne ljude. Pritom nismo uzeli u obzir promjene članova uprava i prokurista, nego samo predsjednika odnosno jedinog člana uprave, direktora ili ravnatelja. U četiri nastavka objavit ćemo kronološki sto najvećih smjena.

1. Početkom prošle godine objavljeno je da je Tina Buhin imenovana novom predsjednicom Uprave SCOTT BADERA umjesto Andreja Potežice.

2. Dosadašnji član Uprave RAIFFEISEN DRUŠTVA ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM I DOBROVOLJNIM MIROVINSKIM FONDOVIMA Gordan Šumanović na mjestu predsjednika Uprave zamijenio je Damira Grbavca.

3. Goran Pajnić postao je novi predsjednik Uprave VODOVODA – OSIJEK umjesto direktora Željka Mandića.

4. Krešimir Grančić je na mjestu predsjednika Uprave BOBISA zamijenio Petra Bašića. On je prešao u Upravu matičnog TOMMYJA 1992, koji i dalje vodi Zoran Mamić, sad kao predsjednik Uprave.

5. Ivica Kuliš, Vladimir Sabo i Zrinka Fadini imenovani su novim direktorima E.ON ENERGIJE i E.ON PLINA umjesto Marijane Jurišić i Božidara Đurkovića i Davorke Orač. Đurokoviću je u obje tvrtke dodijeljena prokura, a prokuru u PLIN-PROJEKTU iz Nove Gradiške, KOPRIVNICI PLINU – DISTRIBUCIJI PLINA i u MOSLAVINI PLINU zamijenio je direktorskom pozicijom u tim tvrtkama umjesto Milana Vondráčeka.

6. Dugogodišnji šef financija ALUFLEXPACKA NOVOG Johannes Steurer od 1. siječnja novi je predsjednik Uprave umjesto Igora Arbanasa, koji je bio na čelu tvrtke posljednjih deset godina.

7. Petra Maria Michelatsch i Carl Marcus Pfeiffer postali su novi direktori SUPERNOVE BRANIMIR, SUPERNOVE SLAVONSKI BROD, SUPERNOVE KARLOVAC, SUPERNOVE BUZIN, SUPERNOVE KOPRIVNICA i SUPERNOVE COLOSSEUM, a direktorsku poziciju u tim tvrtkama napustio je Paul Merdžo. U SUPERNOVOJ CVJETNI Frank Philipp Albert više nije direktor.

8. Duško Lapac imenovan je u siječnju direktorom NOVOG DOMILA iz Županje umjesto Nikole Lučića. Zadatak je bio pripajanje matičnoj VINDIJI, što je obavljeno u srpnju, pa je NOVI DOMIL u rujnu izbrisan iz Sudskog registra i ostao VINDIJIN pogon.

9. Željko Marić zamijenio je početkom veljače iznenada preminulog Marijana Nöthiga (49) na čelu FERRO-PREISA. Marić je od 2019. do 2021. bio član Uprave PETROKEMIJE.

10. Marko Bogdanović imenovan je novim direktorom ZAGREBAČKOGA ELEKTRIČNOG TRAMVAJA umjesto Ljube Romčević-Žgele, koja je na toj poziciji bila dugo godina, i ostala je jedno od posljednjih kadrovskih rješenja iz doba Milana Bandića. Bogdanović je najpoznatiji kao predsjednik Uprave ĐURE ĐAKOVIĆA (do 2019.). Nakon toga, u lipnju 2021. imenovan je direktorom ZM-VIKOMA, proizvodne tvrtke Zagreb-Montaže, u vlasništvu Vlade Čovića, umjesto Dražena Tušara, koji je podnio ostavku nakon što je na toj poziciji proveo samo 15 mjeseci. Bogdanović se na toj poziciji zadržao još kraće i nakon šest mjeseci prelazi u ZET.

11. Gregor Glušič od veljače je predsjednik Uprave tvrtke ENNA LOGIC. Zamijenio je Edina Sosu, koji je opozvan godinu dana prije i karijeru je nastavio na čelu novoosnovane konkurentske tvrtke ČD CARGO ADRIA, a od listopada je u Upravi požeškog AGRONOMA. U međuvremenu su ENNU LOGIC vodili članovi Uprave Ivan Begović i Petar Glavaš.

12. Niz podružnica ZAGREBAČKOG HOLDINGA dobilo je u veljači nove voditelje na temelju javnog natječaja. Jurica Krleža na čelu je ZAGREBAČKIH CESTA umjesto Davora Merkaša, a ROBNE TERMINALE vodi Roberta Čupić umjesto Ivice Tokmadžića. Članovi Uprave HOLDINGA Matija Subašić-Maras i Boris Sesar rasterećeni su pozicija na čelu pet podružnica koje sad vode Damir Grgić (ZRINJEVAC), Igor Rađenović (GRADSKA GROBLJA), Marin Rončević (AUTOBUSNI KOLODVOR), Irena Benko (VLADIMIR NAZOR) i Filip Jurišić (ZAGREBAČKI DIGITALNI GRAD). Na natječaju su potvrđeni mandati Krešimira Milinovića (ZAGREBPARKING) i Božene Cvitanović (TRŽNICE ZAGREB). Emilio Gašpić i Toni Rončević novi su članovi Uprave ZAGREB PLAKATA (koji je u 51-postotnom vlasništvu HOLDINGA) umjesto Krune Iana Bodegraya i Vlatke Smolković.

13. Andrej Poljakov zamijenio je Sinišu Trbojevića na mjestu direktora JT INTERNATIONALA ZAGREB.

14. Damjan Tomšić imenovan je novim direktorom VINDONA umjesto Anite Stanić.

15. Davor Šošić imenovan je novim predsjednikom Uprave željezare ABS SISAK umjesto Marca Clementea.

16. Zvonimir Böhm napustio je direktorsku poziciju u UNIKOMERC-UVOZU. Böhm je najveći dioničar matičnog UNIKOMERCA (16,58%). Tvrtkom nastavlja upravljati Davor Vedrina.

17. Antonio Vuksan-Ćusa imenovan je predsjednikom Uprave TRGOVINE KRK, a Dubravko Fanuko ostao je u Upravi.

18. Katarina Robeli imenovana je direktoricom marketinške agencije UNIVERSAL MEDIA umjesto Ivana Čelebića.

19. Vlasnik MB FRIGO GRUPE Branko Meštrović povukao se s direktorske pozicije i preuzeo prokuru. Tvrtku operativno vodi Nikola Meštrović, koji je na direktorskoj poziciji od svibnja 2020. godine.

20. Dosadašnja članica Uprave LAGER BAŠIĆA Marijana Bašić imenovana je direktoricom tvrtke umjesto Ivice Viljca i Mire Šantića. Vlasnik tvrtke Milenko Bašić jedan je od osumnjičenika u aferi ‘Vjetroelektrane‘.

21. Nenad Jakovljević razriješen je u ožujku s pozicije predsjednika Uprave ACG-a EUROPE iz Ludbrega, kojoj je bio na čelu godinu dana. Tvrtku operativno vode članice Uprave Ljudmila Bogdanić i Snježana Sirovec.

22. Suvlasnici RASCA Frane Franičević i Darko Paviša povukli su se iz operativnog upravljanja tvrtkom i više nisu direktori. Za predsjednika Uprave postavljen je dosadašnji direktor Ivan Franičević.

23. Dosadašnja članica Uprave zagrebačkog ABB-a Aleksandra Ilišković od ožujka je predsjednica Uprave umjesto Marcela Jacobusa Henrija van der Hoeka, koji je najprije ostao član Uprave, a od listopada je prokurist.

24. Dosadašnji član Uprave ĐURO ĐAKOVIĆ MONTAŽE Anto Pivac postao je predsjednik Uprave tvrtke umjesto suvlasnika Drage Čugure, koji se povukao u NO.

25. Sonja-Kristin Ungewitter postala je nova direktorica BEIERSDORFA u Hrvatskoj umjesto Petera Koyša.

(Nastavlja se)

24. travanj 2024 08:02