Biznis i politika
StoryEditor

Tržišta u očekivanju dogovora o američkom dugu. Smanjuje se rizik za dionice i robe, pada zlato, raste povjerenje u dolar

23. Svibanj 2023.
foto Shutterstock
piše: Robert Jurišić, S-GRAIN BI

Iza nas je jedan tjedan konsolidacije cijena na robnim burzama, u kojem je kretanje cijene većine burzovnih robna bilo u rasponu od plus/minus jedan posto. I dalje se izmjenjuju isti faktori koji utječu na kretanje cijene, a to su prvo geopolitika i makroekonomija, a tek onda fundamenti pojedinih roba. Dolarski indeks DXY iznad 103 boda.

Dolar je trenutačno na najvišoj razini u zadnjih pet tjedana zbog strahova povezanih s inflacijom. Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošlog tjedna zabilježila najveći rast od veljače, dok je tečaj eura prema američkoj valuti pao 1,5 posto. DXY indeks ojačao je prošloga tjedna 1,4 posto, S&P 500 indeks je porastao na razini tjedna te se kreće oko razine od 4.200 bodova, a indeks straha VIX trenutno je iznad 17 bodova. Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) tjedan započinje blago iznad razine od 540 bodova, a Bloomberg Commodity Index (BCI) tjedan započinje na razini ispod 101 boda.

Čini se da će granica duga biti podignuta? Neispunjavanje obveze SAD-a sada bi izgledalo gluplje nego što je Powell mislio o ‘prolaznoj inflaciji‘ pa se čini da tržište čeka da se ova saga završi. To je dovelo do smanjenja rizika za tržišta dionica i roba, pada zlato, a raste povjerenje u dolar. Je li ovakav odnos SAD-a prema dugu guranje glave u pijesak koji će kad-tad u budućnosti rezultirati katastrofalnim financijskim kolapsom?
 
Nema odgovora na ovo, vrijeme će pokazati što nas čeka. U sadašnjosti, tržište sve više počinje vjerovati u novo povećanje kamatnih stopa i čini se da tržište s vremenom nastavlja smanjivati ​​šanse za bilo kakvo smanjenje stope i počinje vjerovati u ono što FED govori. Zbog očekivanja da će kamatne stope dugo ostati visoke, dolar je trenutno na najvišoj razini u sedam tjedana u odnosu na euro. Godine 2003. dolar je činio oko dvije trećine svjetskih rezervi. Prema Stephenu Jenu, ovaj udio je pao na 55 posto u 2021. i 47 posto u 2022. godini. Pad od osam postotnih bodova u jednoj godini, to je ogroman broj.
 
SAD se spremaju kupiti do tri milijuna barela sirove nafte kako bi popunile gotovo iscrpljene "Strateške rezerve nafte". Nakon što je SAD prodao više od 200 milijuna barela nafte kako bi obuzdao rast cijene nafte, Ministarstvo energetike želi obnoviti rezerve koje su na najnižoj razini od 1983. godine. Pritom nije na odmet napomenuti da će u cijeloj ovoj operaciji otpuštanja rezervi kada su cijene bile visoke pa popunjavanja rezervi sada kada je cijena pala, SAD proći prilično dobro. Pozitivno za njih u svakom slučaju. Terminske cijene sirove nafte Brent pale su prema 75 $/bbl, skliznuvši već treću sesiju zaredom, jer su neizvjestan ishod pregovora o gornjoj granici američkog duga i tvrdoglava inflacija potaknuli oprez među ulagačima.
 
Američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy trebali bi nastaviti pregovore u ponedjeljak, budući da je ministrica financija Janet Yellen više puta upozorila da bi SAD mogao bankrotirati s plaćanjem duga već 1. lipnja ako se ne postigne dogovor o povećanju gornje granice američkog duga.
 
U međuvremenu, bullish tržišni izgledi spriječili su cijene nafte od daljnjih gubitaka, a Međunarodna agencija za energiju predviđa da će potražnja premašiti ponudu za dva milijuna barela dnevno u drugom dijelu 2023., pri čemu će Kina činiti značajan dio toga. Terminske cijene prirodnog plina u Europi nastavile su padati i trenutno su ispod 30 €/MWh, najniže od lipnja 2021., nakon pada od 7,9 posto u prethodnom tjednu i dovevši pad od početka godine na 60 posto!
 
Obilne zalihe LNG-a, smanjena potrošnja, blagi vremenski uvjeti, jača proizvodnja obnovljive energije i smanjena potražnja iz Azije pridonijeli su padu. Međutim, postoji mogućnost da bi nenormalni toplinski valovi i sušni uvjeti tijekom ljeta, zajedno s ponovnim porastom potražnje za LNG-om u Aziji, mogli izvršiti pritisak na cijene. U međuvremenu, G7 je rekla da daljnja ulaganja u plinski sektor mogu biti prikladna kao privremena mjera za ubrzavanje postupnog ukidanja ovisnosti o ruskoj energiji.

 

I dalje traje rasprodaja fondova na agri burzama

 

Fondovi su trenutno glavni pokretači cijena na agri burzama. Njihova rasprodaja traje i dalje, stog ne čudi da cijene padaju. Kao rezultat ovakvog pristupa, fondovi sada drže neto short poziciju u agri robama po prvi put u 30 mjeseci. Naime, njihovo trenutno viđenje situacije je da će cijene kukuruza, pšenice i sojinog ulja nastaviti padati na burzama.
 
Zašto su hedge fondovi tako negativni prema agri robama? Vrijeme za sjetvu u SAD-u bilo je odlično, kineska potražnja je bila slaba, jačanje dolara, sporazum o koridoru crnomorskih žitarica produžen je prošlog tjedna, a cijene sirove nafte padaju. Trgovci će sada pratiti vremenske karte SAD-a i kako rizična imovina (u koju spadaju i robe) reagira na ovotjedne pregovore o gornjoj granici duga, zapisnike FED-a i podatke o inflaciji.
 
Poremećaji na burzama kojima smo svjedočili zadnje dvije godine imali su velikog utjecaja na inflaciju hrane u svijetu. Neke od zemalja to će osjetiti mnogo više nego ostale. Tako možemo kao negativan primjer izdvojiti inflaciju hrane u pojedinim zemljama: Libanon 352 posto, Venezuela 158 posto, Argentina 102 posto, Iran 71,5 posto, Turska 48 posto, Mađarska 39 posto, Poljska 22,2 posto. To je ozbiljan udar na standard njihovih građana.
 
Tržišta agri roba su i dalje u bearish trendu, unatoč niskim dostignutim razinama koje su ispod troškova proizvodnje. Globalno gospodarstvo ostaje zabrinjavajuće, izazivajući strahove o dinamici potražnje, poput Kine, gdje je otkazivanje uvoza kukuruza utjecalo na cijene na CBOT-u (od kraja travnja do danas otkazana je isporuka više od 1,1 milijuna tona kukuruza iz SAD-a).
 
Koridor je produljen za dodatna dva mjeseca, ostavljajući neizvjesnost oko isporuka novog roda. Ipak sama isporuka roba koridorom ide vrlo otežano. Još je više od 60 brodova koja čekaju na pregled za ulazak u Crno more. Prema ukrajinskom ministru poljoprivrede, proizvodnja žitarica za žetvu 2023. smanjit će se na 45 milijuna tona, dok će se proizvodnja uljarica povećati na 19,2 milijuna tona.
 
Trenutačno su cijene pšenice MATIF novi rod i kukuruz stari rod ispod 220 €/t. Sličan trend je i na CBOT-u, gdje je kukuruz stari rod oko 5,6 $/bu, pšenica novi rod oko 6 $/bu, a sojino zrno stari rod iznad 13 $/bu. Cijene kukuruza su najniže u 19 mjeseci, zbog smanjene međunarodne potražnje i povoljnih uvjeta sjetve. IGC je revidirao naviše svoju procjenu svjetske proizvodnje kukuruza na 1,217 milijardi tona.
 
Što se tiče pšenice, svjetska proizvodnja smanjena je na 783 milijuna tona. Buduća europska proizvodnja pšenice procjenjuje se na 136,8 milijuna tona, što je pad od milijun tona, uglavnom zbog niže proizvodnje u Španjolskoj, procijenjena na samo 5,6 milijuna tona nakon suše posljednjih mjeseci. Cijene soje su pak na najnižoj razini u zadnjih 10 mjeseci.
 
U periodu od danas do kraja lipnja nema na vidiku bullish vijesti koja bi mogla preokrenuti tržište, samo oporavak dolara može ublažiti bearish trend. Očekivana velika proizvodnja i financijsko financijsko stezanje prava su kombinacija za savršenu bearish oluju kojoj svjedočimo na burzama. Od srpnja vremenski uvjeti biti će glavni faktor koji će utjecati na cijene na burzama jer to je period kada ulazimo u tzv. weather market.
 
EU je do sada izvezla 27,2 milijuna tona pšenice, u usporedbi s 24,3 milijuna tona prošle godine. S druge strane, izvoz ječma pao je na 5,8 milijuna tona sa 6,7 milijuna tona prošle godine. Uvoz kukuruza naglo je porastao ove godine, na 23,6 milijuna tona, u usporedbi s 14,3 milijuna tona prošle godine. Što se tiče uljane repice, uvoz je dosegao 6,9 milijuna tona u odnosu na 4,8 milijuna tona u isto vrijeme prošle godine.
 
Terminske cijene bakra pale su ispod granice od 3,7 $/lbs, najniže u više od pet mjeseci jer je serija novih ekonomskih podataka produbila prevladavajuću zabrinutost potražnje iz Kine. Industrijska proizvodnja u najvećem svjetskom potrošaču bakra porasla je za 5,6 posto na godišnjoj razini u travnju, znatno ispod tržišnih očekivanja od skoka od 10,9 posto, dok su ulaganja u nekretnine pala za 16,2 posto, a izgradnja novih kuća nastavila je padati.
 
Također, slaba industrijska potražnja potaknula je Kinu da uveze 407k tona bakra tijekom tog razdoblja, što je smanjenje od 12,5 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Ipak, ograničenost ponude ograničila je veći pad na burzama. Terminske cijene za čeličnu armaturu porasle su na 3.700 CNY/t, vraćajući se sa najniže šestomjesečne cijene od 3.550 CNY/t dosegnute prije desetak dana, uz podršku očekivanja nadolazeće državne potpore. Neke čeličane navodno su ponovno pokrenule rad nakon obećanja PBoC-a o dovoljnoj likvidnosti i uvjerenja da će vlada pokrenuti daljnje poticaje.
 
Novi bankovni krediti pali su više od očekivanog, dok je uvoz neočekivano pao, a proizvodnja se iznenađujuće smanjila. Povrh toga, rezultati prvog tromjesečja ukazivali su na smanjenje građevinske proizvodnje od 20 posto. Terminske cijene aluminija pale su ispod 2.260 $/t, približavajući se najnižoj razini od studenog 2022., budući da se ponuda aluminija u Kini povećavala, a troškovi proizvodnje padali, što vrši pritisak na pad cijena aluminija.
18. travanj 2024 21:26