Biznis i politika
StoryEditor

U novom broju saznajte kako se osloboditi visoke uvozne ovisnosti

31. Ožujak 2022.

Čak i kada bi sukob u Ukrajini sada završio, posljedice dvogodišnjeg življenja u izvanrednim okolnostima ne bi se čudesno iscijelile. Potražnja neće pasti, cijene se neće ispuhati, dobavni se lanci neće sastaviti, sirovina neće biti na pladnju. No lomljenje kralježnice globalnoj ekonomiji potaknulo je u Hrvatskoj omiljeni sport – propitivanje kapaciteta za samodostatnost. Koliko se god činilo besmislenim povezati samodostatnost i veličinu hrvatske kifle, sport nije besmislen, a o tome u ovotjednoj temi broja piše Gordana Gelenčer.

Zelena tranzicija nikada nije bila prioritetnija, gotovo da se moglo i pretpostaviti da će to biti glavne poruke koje će se slati iz nebrojenih izvora iz Europske komisije nakon što je počeo rat u Ukrajini i nakon što je Europa napokon osvijestila koliko je energetski ovisna u ruskom plinu. A taj je energent preko noći postao simbol rata i razaranja, pa je sasvim logično i očekivano da je energija iz obnovljivih izvora postala sinonim za slobodu i miroljubivost. O tome u novom broju piše Ksenija Puškarić.

U novom broju donosimo i dva intervjua. Hrvoje Ćosić, suosnivač i direktor Aircasha, otkrio je Matildi Bačelić koliko će nam još trebati da prihvatimo mobilna rješenja u plaćanjima. Uoči Liderove konferencije Smart Cities, Donatella Pauković razgovarala s Oihane Agirregoitia, gradskom vijećnicom jednim od 'najpametnijih' gradova na svijetu – Bilbaa, o njihovim pametnim gradskim rješenjima, a Agirregoitia će biti jedna od glavnih govornica na konferenciji.

Nakon što je prodao svoj vlasnički udjel u tvrtki MakroMikro, pioniru oporabe informatičke opreme, Željko Brigljević je pola milijuna eura od njezine prodaje uložio u razvoj inovativne peći na gotovo sve što gori i istodobno iz okoliša uklanja plastiku te ima nusproizvod, energent koji se može dalje upotrebljavati. Iako je sve spremno da se Macro Converter počne komercijalno prodavati, prve se narudžbe još čekaju. Životnu priču Brigljevića donosi Nikolina Oršulić.

Uz novi Lider stižu i dva priloga – Naplata potraživanja i računovodstveni servisi te Komkultura.

26. travanj 2024 20:18