Biznis i politika
StoryEditor

U prva 24 sata iskazan interes građana za 220 milijuna eura narodnih obveznica

23. Veljača 2023.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u uvodu sjednice Vlade iznio podatak da je u prva 24 sata od početka upisa narodnih obveznica iskazan interes  građana u visini od 220 milijuna eura, ocijenivši kako je riječ o jako dobrom odazivu.

Prema podacima ministra financija, naveo je Plenković, do 10 sati ujutro već je iskazan interes za upis ukupno 220 milijuna eura tzv. narodnih obveznica. Podsjetio je da osam dana traje rok upisa za građane, a kasnije je za institucionalne investitore.

- Cijeli proces teče vrlo glatko i mislim da je odaziv vrlo velik, što znači da smo poslali dobru poruku i za tržište kapitala i za bolje uvjete za naše građane, a u konačnici i za iskazivanje povjerenja u državu i njezine javne financije - ocijenio je Plenković.

Tzv. narodne obveznice se upisuju u dva kruga - prvi je za građane i traje do 1. ožujka do 20 sati. Nakon toga će se upis za građane zatvoriti, a 3. ožujka će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Upis se obavlja u više od 500 poslovnica banaka koje su vodeći agenti izdanja - Erste&Steiermärkische banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačke banke - i suaranžera izdanja, a to je Hrvatska poštanska banka. Uz to, dvije su banke (Erste i PBZ) omogućile upis obveznica i putem digitalnih kanala.  

Država izdanjem obveznice planira prikupiti milijardu eura, minimalni ulog za građane je 500 eura, minimalna kamatna stopa iznosi 3,25 posto godišnje, a dospijeće obveznice je 2025. godine.

Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 8. ožujka 2024. godine, te na datum dospijeća obveznice, 8. ožujka 2025. godine. Otplata glavnice obveznica je jednokratna, a predviđena je na dan dospijeća obveznice.

Konačni uvjeti izdanja bit će objavljeni najkasnije prvog idućeg radnog dana nakon isteka razdoblja ponude. Tada će na internetskim stranicama Ministarstva financija i Zagrebačke burze biti objavljeni konačni uvjeti izdanja, a obavijest će sadržavati informaciju o ukupnom broju izdanih obveznica, o ukupnom nominalnom iznosu izdanja obveznica i konačnoj kamatnoj stopi te načinu na koji je provedena alokacija obveznica ulagateljima koji su fizičke osobe.

19. travanj 2024 17:56