Biznis i politika
StoryEditor

Vlahović grupa postala prva lobistička tvrtka u EU certificirana za ISO normu protiv podmićivanja

27. Svibanj 2024.
Natko Vlahović, direktor i osnivač Vlahović grupe

Vlahović grupa objavila je kako je stekla certifikat ISO 37001:2016 – Sustav upravljanja za suzbijanje podmićivanja koji je izdala renomirana certifikacijska kuća Bureau Veritas, zbog čega postaje prva konzultantska tvrtka u svojoj domeni u cijeloj Europskoj uniji koja je dokazala postojanje robustnog sustava za upravljanje rizicima podmićivanja. Opseg certifikacije, objašnjavaju iz Vlahović grupe, odnosi se na savjetovanje vezano uz javne politike i odnose s tijelima javne vlasti, odnosno na ključnu djelatnost tvrtke.

Certifikat ISO 37001 globalno je priznat i prepoznatljiv antikorupcijski standard koji potvrđuje da Vlahović grupa ima implementiran sustav upravljanja koji uključuje procedure za identificiranje i obradu rizika od podmićivanja, te održavanje visoke razine kompetencija zaposlenika i poslovnih suradnika koji rade za ili u ime tvrtke.

- Korporativni sektor iz kojeg dolaze naši klijenti tretira interakciju s tijelima javne vlasti kao jednu od najrizičnijih zona u svom poslovanju i zato smo prepoznali da je ISO anti-bribery certifikacija dodatni iskorak u dokazivanju našeg integriteta. Usluge profesionalnih lobista tražene su jer njihova ekspertiza i profesionalni standardi smanjuju izloženost tvrtki, posebno onih izlistanih na burzi. Zato smo odlučili zauzeti lidersku poziciju kada se radi o dokazivanju transparentnosti i funkcionalnosti našeg internog poslovnog sustava jer ćemo time postaviti letvicu i za sve druge.

Iako je nulta tolerancija za bilo koji oblik podmićivanja bila i ostaje standard poslovanja Vlahović grupe, ovaj certifikat će nam sigurno pomoći ojačati povjerenje u naše poslovanje. Osim toga, vjerujemo kako može doprinijeti i demistifikaciji djelovanja profesionalnog lobista i daljnjoj profesionalizaciji struke, ne samo u Hrvatskoj, već i na globalnoj razini. Vrijeme će pokazati jesmo li pomogli u postavljanju novog standarda u interesu cijele struke - rekao je Natko Vlahović, direktor i osnivač Vlahović grupe.

Višemjesečni proces implementacije ove ISO norme tvrtka je provela istovremeno s angažmanom na izradi i usvajanju prvog Zakona o lobiranju u Republici Hrvatskoj koji stupa na snagu 1. listopada 2024.

- Krenuli smo prije nego smo znali koje će obaveze proisteći iz Zakona o lobiranju i iako u njemu nema nikakvih obaveza certificiranja, shvatili smo da se radi o jedinoj međunarodnoj antikorupcijskoj normi koja je komplementarna s ciljevima koje Zakon, a i mi kao profesionalni lobisti želimo postići, a to su povećati transparentnost, poslovnu etiku i odgovornost - poručio je Vlahović, ujedno jedan od začetnika profesionalnog lobiranja u Hrvatskoj i jedan od suautora prve knjige na hrvatskom jeziku koja na stručni način obrađuje djelovanje lobist

03. srpanj 2024 04:36