Biznis i politika
StoryEditor

Zbog hladnih odnosa između Kine i SAD-a američki financijski giganti okrenuli se Europi

24. Siječanj 2023.

Vodeći američki investitori zbog mjera protiv Covida i rastuće geopolitičke napetosti odlučili su se odmaknuti od Kine te su počeli zapošljavati u Europi. Riječ je o tvrtkama kao što su Capital Group, JPMorgan Asset Management, T Rowe Price i BlackRock koje planiraju proširiti dugogodišnje urede u Europi samim time tražeći rast izvan matičnog tržišta.

Napeti odnosi između Pekinga i Washingtona rezultirali su time da se trenutačno Europa gleda kao ključno područje za uspjeh globalnih tvrtki. Barem tako smatraju konzultantske i investicijske tvrtke. 

– Europa ostaje atraktivno tržište, ona je najveće institucionalno i veleprodajno tržište izvan SAD-a, a ima snažan fokus na odgovorno ulaganje te pruža podršku regulatorima – smatraju iz investicijske tvrtke Federated Hermes.

Veće američke tvrtke, koje često imaju urede u Londonu i distribucijske mreže na kontinentu, selektivne su u svom prodoru dalje u Europu. Njemačka, Austrija, Švicarska, UK i nordijske zemlje trenutno su meta američkih giganta za širenje vlastitog poslovanja.

Dok regionalni konkurenti koji u Europi godinama posluju nude specijalizirane lokalne proizvode, američke tvrtke svoju prednost vide u vlastitim poslovnim strategijama koje će dovesti na novo tržište.  

Do sada se proširenje jednostavno kupovalo

Donedavno su velike američke tvrtke koje su se željele proširiti jednostavno plaćale - BlackRock je 2009. kupio Barclaysov investicijski ogranak BGI za 13,5 milijardi dolara, a Goldman Sachs Asset Management kupio je nizozemski NN Investments 2021. godine. Sada pak stručnjaci vjeruju da će morati to činiti malim akvizicijama.

Kako bi se povećao, PGIM je u prosincu najavio zapošljavanje dva viša radnika u Londonu, uključujući novu ulogu globalnog voditelja distribucije sa sjedištem u Londonu.

Maloprodajni div T Rowe Price, koji ima 1,23 bilijuna dolara pod upravom, povećao je svoje poslovanje u Europi s oko 300 ljudi u 2012. na više od 1000 u 2023. godini. 

Capital, koji ima 2,2 bilijuna dolara pod upravljanjem, gotovo je udvostručio svoje europsko osoblje u prošlom desetljeću s 430 na 750 i udvostručit će svoj prostor u Londonu kada se od sljedeće godine preseli u novi ured. Pimco je također najavio da će ovaj mjesec otvoriti svoj prvi ured u Francuskoj.

Iz JPMorgan Asset Managementa u Europi vide prilike za održiva ulaganja. – Širenje u Europi ključni je dio naše poslovne strategije i strategije rasta – rekao je Patrick Thomson, izvršni direktor za Europu u JPMorgan Asset Managementu. Ipak, nadodao je da je Kina ostala ključna.

– Dugo smo prisutni u Kini i vrlo smo predani tome. Ako ste globalni investitor, ne možete ignorirati Kinu, bez obzira kakva je politika – zaključuje.

19. travanj 2024 13:35