Financije
StoryEditor

ECB povećao kamatne stope za 0,5 posto

21. Srpanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Upravno vijeće Europske središnje banke ipak je donijelo odluku o dvostruko većem povećanju kamatnih stopa od planiranih 0,25 posto, kao što smo već najavili u Lideru.

Radi se o prvom povećanju u više od desetljeća jer su potrošačke cijene u europodručju u lipnju rasle godišnjom stopom od 8,6 posto. Također, ECB je podigao referentnu kamatnu stopu na depozite za 50 baznih bodova na nula posto i obećao daljnja povećanja vjerojatno već na sljedećem sastanku u rujnu.

- Današnji početak izlaska iz negativnih kamatnih stopa omogućuje Upravnom vijeću prijelaz na pristup odlukama o kamatnim stopama od sastanka do sastanka - stoji u priopćenju ECB-a.

ECB cilja na stopu inflacije od 2 posto kao maksimalnu stopu inflacije, ali je svoje kamatne stope držala na povijesno niskim razinama u pokušaju da potakne rast gospodarstva pogođenog krizama.

Europodručje je trenutno pod golemim gospodarskim pritiskom, a nade u snažan oporavak od posljedica pandemije sada su raspršene zbog poremećaja u opskrbnim lancima. Upravo zato je središnja banka do sada oklijevala s povećanjem kamatnih stopa unatoč konstantnom divljanju inflacije.

Također iz ECB-a su najavili i uvođenje tzv. Transmission Protection Instrumenta (TPI) koji bi trebao osigurati učinkovit prijenos monetarne politike banke.

Kako se navodi u priopćenju, uspostava TPI-ja za Upravno je vijeće bila nužna jer će omogućiti Upravnom vijeću da učinkovitije ispuni svoj mandat stabilnosti cijena, a sve pojedinosti TPI-ja bit će objavljene u posebnom priopćenju za medije naknadno tijekom dana.

18. svibanj 2024 18:42