Financije
StoryEditor

EIF s hrvatskim i slovenskim bankama investira 49 milijuna eura u novi VC fond Vesna za inovacije

15. Srpanj 2024.

Europski investicijski fond (EIF) udružio se s nacionalnim razvojnim bankama Hrvatske i Slovenije, kao i privatnim investitorima, kako bi osigurao ukupno 49 milijuna eura za fond za transfer tehnologije koji će promicati inovativna istraživanja u obje zemlje. Kako se navodi u priopćenju, Vesna Deep Tech Venture Fund, u koji EIF ulaže 40 milijuna eura, prvi je fond za transfer tehnologije u ove dvije zemlje. Sredstva koja osigurava EIF potječu iz dva zasebna investicijska programa koja su pokrenule Hrvatska razvojna i izvozna banka (HBOR) i njezin partner iz Slovenije, SID Banka, s privatnim investitorima koji osiguravaju preostalih 9 milijuna eura na današnjem prvom zatvaranju fonda.

Kako smo ranije pisali u Lideru, novi regionalni venture capital fond Vesna ulagat će u transfer tehnologije, zaštitu intelektualnog vlasništva i komercijalizaciju istraživačkih projekata na sveučilištima i u istraživačkim institucijama u Hrvatskoj i Sloveniji. Njime će upravljati lokalna tvrtka Vesna Venture Capital koja ulaže u nove tehnologije. Novi fond, nazvan po slavenskoj božici proljeća i obnove, investirat će u najviše 80 projekata u Sloveniji i Hrvatskoj, fokusirajući se na fazu ‘dokaza koncepta‘, a koji bi se mogli komercijalizirati i transformirati u poduzeća. Osim toga, pružat će potporu pri oblikovanju dosljednog okvira za prijenos intelektualnog vlasništva sa sveučilišnim uredima odgovornim za komercijalizaciju istraživanja. Kao upravitelj fonda, Vesna VC pružat će potporu znanstvenim institucijama u ove dvije zemlje kako bi se razine korištenja i komercijalizacije istraživanja približile onima u zapadnoj Europi. Ovo je poticaj koheziji, dugoročnoj održivosti, zelenom razvoju, otvaranju novih radnih mjesta i konkurentnosti u Europskoj uniji.

Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a, naglasio je da će novi fond pomoći osigurati da dobre istraživačke ideje izađu iz laboratorija na tržište.

- Slovenskim i hrvatskim znanstvenicima te znanstveno-istraživačkoj zajednici osiguravamo financijska sredstva koja će potaknuti daljnji razvoj znanosti, istraživanja i inovacija. Mnogi vrijedni patenti i tehnološka rješenja nikada ne dožive komercijalizaciju upravo zbog nedostatka financijskih sredstava. Na ovaj način stvaramo vezu između znanstvene zajednice i poduzetništva koja u konačnici može biti jedan od ključnih pokretača rasta i razvoja cjelokupnog gospodarstva - rekao je Čuvalo.

Poticanje inovacija

EIF je odabrao Vesnu VC za upravitelja fonda u okviru Inicijative za transfer tehnologije srednje i istočne Europe - Central Eastern European Technology Transfer (CEETT) initiative, čiji je cilj povećati dostupnost financiranja za sveučilišta i istraživačke institucije te potaknuti inovacije i znanstvena istraživanja u Sloveniji i Hrvatskoj.

Borut Jamnik, predsjednik Uprave SID Banke, izjavio je da Vesna Deep Tech Venture Fund naglašava vrijednost CEETT-a i jamči snažnije slovensko gospodarstvo.

- Platforma CEETT-a jača odnos između istraživačkih instituta, sveučilišta i tržišta s ciljem uspješnog transfera što većeg broja inovativnih i istraživačkih projekata na tržište. Ovom inicijativom SID Banka nastavlja svoju misiju ubrzanja razvoja financiranja rane faze u Sloveniji, pomažući državi da ponovno zauzme svoj položaj među snažnim inovatorima EU-a i poveća konkurentnost slovenskog gospodarstva - rekao je Jamnik.

- Ovaj je fond dugoročno rješenje za financiranje istraživačkih projekata i zaštitu intelektualnog vlasništva na slovenskim i hrvatskim sveučilištima i u istraživačkim institutima te, što je od ključnog značaja, za financiranje transfera tehnologije - dodala je Marjut Falkstedt, izvršna direktorica EIF-a.

Sudjelovanje investitora izvan EIF-a smatra se ključnim za postizanje kritične mase fonda i predstavlja značajan znak povjerenja tržišta u aktivnosti transfera tehnologije.

Vesna VC sastoji se od skupine različitih stručnjaka koji posjeduju značajno iskustvo na području ulaganja i poslovanja fondova kao i fokusirano stručno znanje na polju inkubatora za poduzeća, društvenog utjecaja i ulaganja poslovnih anđela. Tijekom godina Vesna VC tim uspostavio je široku mrežu odnosa s vodećim znanstvenim centrima u Sloveniji i Hrvatskoj. Očekuje dodatni privatni kapital, što će dodatno povećati veličinu fonda tijekom ove godine.

08. rujan 2024 01:18