Financije
StoryEditor

HBOR pokreće program vrijedan 250 milijuna eura za energetsku učinkovitost poduzetnika

30. Travanj 2024.
HBOR zgrada

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i  Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) potpisali su Sporazum o financiranju za provedbu financijskog instrumenta ‘Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika‘.

Ovaj instrument vrijedan 250 milijuna eura omogućit će poduzetnicima u različitim sektorima pristup kreditima uz povoljne kamatne stope te mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita. Cilj je potaknuti energetsku učinkovitost i održivost poslovanja, pružajući tako novu podršku hrvatskom gospodarstvu. Krediti će biti na raspolaganju poduzetnicima u prvoj polovici 2025. godine.  

Zaključenjem Sporazuma o financiranju za provedbu financijskog instrumenta ‘Krediti za energetsku učinkovitost poduzetnika‘ otvara se novo poglavlje u podršci poduzetnicima kroz Program Konkurentnost i kohezija 2021-2027.

Ovaj sporazum omogućuje plasiranje oko 250 milijuna eura kredita namijenjenih gospodarskim subjektima iz područja proizvodne industrije te komercijalnog i uslužnog sektora. Svrha je podržati poduzetnike bez obzira na njihov pravni oblik, veličinu ili strukturu vlasništva, a koji su najmanje godinu dana prije predaje zahtjeva za kredit registrirani za obavljanje djelatnosti u navedenim sektorima.

- HBOR želi osnažiti poduzetnike u njihovim nastojanjima za postizanje energetske efikasnosti i održivog razvoja. Vjerujemo da će ova inicijativa potaknuti implementaciju inovativnih rješenja koja će ne samo unaprijediti konkurentnost naših poduzetnika, već i doprinijeti očuvanju okoliša te dugoročnoj održivosti naše ekonomije - izjavio je Hrvoje Čuvalo predsjednik Uprave HBOR-a.

Financijski instrument će se provoditi putem poslovnih banaka koje će kroz postupak javne nabave odabrati Hrvatska banka za obnovu i razvitak, osiguravajući tako oko 125 milijuna eura privatnog kapitala banaka. Poduzetnicima će biti dostupni krediti do 3.000.000,00 eura uz povoljne kamatne stope, s obzirom da će dio kredita biti bez kamate zahvaljujući sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

- Podrška poduzetnicima za ulaganja u energetsku učinkovitost ključna je za ostvarenje ciljeva zelene tranzicije. S ovim inovativnim financijskim instrumentom potaknut ćemo novi investicijski ciklus poduzetnika koji nas približava ostvarenju tih ciljeva te ujedno doprinosi smanjenju troškova i povećanju konkurentnosti poduzetnika u Hrvatskoj -  istaknuo je ministar Šime Erlić.

Ključna karakteristika ovog financijskog instrumenta je mogućnost djelomičnog otpisa glavnice kredita do 50 posto uz unaprijed zadane kriterije povezane uz energetske uštede i/ili mjere obnovljivih izvora energije. Dodatnu vrijednost predstavlja oslobođenje od plaćanja naknada za obradu zahtjeva i rezervaciju sredstava.

Ovi krediti predstavljaju povoljan i dostupan izvor financiranja za postizanje energetskih ušteda, što će dodatno povećati konkurentnost poduzetnika iz prihvatljivih sektora. Otvaraju se nove prilike za unapređenje poslovanja i doprinose izgradnji održive ekonomije.

05. svibanj 2024 13:52