Financije
StoryEditor

HBOR spušta kamatne stope

02. Rujan 2024.
HBOR zgrada

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) odlučila je smanjiti kamatne stope iz tri redovna kreditna programa, nakon uspješnog iskorištenja sredstava iz dva financijska instrumenta iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), priopćio je HBOR u ponedjeljak.

Zaključno s kolovozom ove godine, HBOR je uspješno iskoristio sva raspoloživa sredstva unutar dva ključna financijska instrumenta iz NPOO-a: izravnih kredita za investicije posebnih segmenata malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) i subvencija kamata po kreditima za subjekte javnog sektora.

HBOR je smanjio kamatne stope u nekoliko svojih redovnih programa.

Tako će kamatna stopa u programu Poduzetništvo mladih, žena, početnika i ostalih posebnih segmenata od sada iznositi dva posto godišnje (fiksna), umjesto dosadašnjih četiri posto. Najviši iznos kredita povećan je na 400 tisuća eura u odnosu na dosadašnjih 300 tisuća. Program je proširen na sve mikro, male i srednje poduzetnike koji ulažu u posebna područja Hrvatske, kao i na poduzetnike koji investiraju u komercijalizaciju projekata temeljenih na istraživanjima, razvoju i inovacijama (RDI).

U programu Investicije javnog sektora, segmentu koji se odnosi na jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave (JLP(R)S), društva, ustanove i agencije u njihovom većinskom vlasništvu te na ostale subjekte javnog sektora uz stopostotno jamstvo RH i/ili JLP(R)S-a, kamata će od sada iznositi 2,5 posto godišnje (fiksna) umjesto 3,2 posto, odnosno za korisnike kredita koji pripadaju u posebna područja RH 2,4 posto (fiksna) godišnje umjesto dosadašnjih 3,1 posto.

Izmjene programa EU projekti odnosi se na kredite namijenjene za javni sektor, odnosno za JLP(R)S-ove, društva, ustanove i agencije u njihovom većinskom vlasništvu te za kredite ostalim subjektima javnog sektora koji se odobravaju uz stopostotno jamstvo RH i/ili JLP(R)S-a. U ovom slučaju, za izravno odobrene kredite, kamata od sada iznosi 2,5 posto godišnje (fiksno), umjesto dosadašnjih 3,2 posto.

Svi novi uvjeti vrijede za već zaprimljene zahtjeve, kao i za one koji će biti zaprimljeni od 1. rujna 2024. godine. Detaljnije informacije o izmjenama kreditnih programa dostupne su na službenoj web stranici HBOR-a.

- Iako više ne možemo ponuditi iste uvjete financiranja kao u sklopu NPOO-a, našli smo način za smanjenje kamatnih stopa u našim najatraktivnijim programima kako bismo zadržali povoljne uvjete za naše klijente - izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

08. rujan 2024 02:00