Financije
StoryEditor

HNB: Prosjek kamata na štednju u travnju iznosio 0,18 posto

31. Svibanj 2024.
foto Ratko Mavar

Statistički pokazatelji kamatnih stopa banaka za glavne izvore njihovih eurskih sredstava uglavnom bilježe pad u prvom tromjesečju čime se nastavlja trend pada koji je započeo u prosincu 2023. godine, priopćili su danas iz Hrvatske narodne banke. Najvišu razinu kamatnih stopa na oročene depozite kućanstava u posljednjih nekoliko godina banke su dosegnule u studenome prošle godine, dodaju iz HNB-a.,

Podsjetimo, domaće su banke u listopadu započele trend dizanja kamatnih stopa na štednju, no svega pola godine kasnije navedene su stope drastično pale, o čemu smo već pisali u Lideru

Kod glavnih izvora sredstava koja banke pribavljaju od sektora kućanstava u travnju 2024. prosjek kamatnih stopa na štednju iznosio je 0,18 posto i viši je za 0,01 postotni bod u odnosu na travanj prethodne godine. Prosjeci kamatnih stopa na kratkoročne i dugoročne oročene depozite u travnju 2024. viši su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, pri čemu je rast kod dugoročnih oročenih depozita više izražen.

Naime, kako su priopćili iz HNB-a prošlog je mjeseca prosjek iznosio 1,83 za kratkoročne i 1,37 za dugoročne oročene depozite. Drugim riječima, u usporedbi s travnjem prošle godine, riječ je o porastu od 0,21 postotni bod za kratki, odnosno 0,87 za dugi rok. 

Prosjek kamata za kredite iznosio 5,93 posto

Prosjeci kamatnih stopa na oročene depozite nefinancijskih društava u travnju 2024. iznosili su 3,48 posto za kratkoročne i 0,65 posto za dugoročne depozite. Kod kratkoročnih depozita bilježi se rast od 1,30 postotnih bodova, čime se nastavlja dosadašnji trend, a kod dugoročnih depozita pad od 0,45 postotnih bodova u odnosu na travanj 2023., za koje je najviša razina kamatnih stopa u posljednjih nekoliko godina zabilježena u studenome 2023. godine.

Statistički pokazatelji kamatnih stopa kreditnih institucija za najvažnije vrste eurskih kredita odobrenih kućanstvima i nefinancijskim društvima uglavnom pokazuju trend rasta od sredine 2022. godine, s iznimkom kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja prosjeka kamatnih stopa, kažu iz HNB-a. 

Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u travnju 2024. najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale kredite te je iznosio 5,93 posto. Najniži prosjek kamatnih stopa u travnju 2024. iznosio je 3,76 posto, a odnosio se na stambene kredite. Ti su prosjeci dosegnuti nakon što je u posljednjih godinu dana došlo do porasta prosječnih kamatnih stopa od 0,46 postotnih bodova za nenamjenske i ostale kredite te porasta od 0,77 postotnih bodova za stambene kredite. Kod kredita na osnovi prekoračenja po transakcijskim računima prosjek kamatnih stopa u travnju 2024. iznosio je 5,77 posto, a kod kredita po kreditnim karticama prosjek kamatnih stopa u istom mjesecu iznosio je 4,54 posto.

Kod glavnih kategorija kredita odobrenih nefinancijskim društvima u travnju 2024. prosjek kamatnih stopa iznosio je 4,81 posto za kratkoročne, a 5,23 posto za dugoročne kredite. Za kratki rok na godišnjoj se razini bilježi rast od 1,24 postotna boda, dok se tromjesečno bilježi blagi pad od 0,18 postotnih bodova. Blagi rast i na godišnjoj i na tromjesečnoj razini bilježi se za dugoročne kredite (0,07 postotnih bodova na godišnjoj, odnosno 0,05 na tromjesečnoj razini).

16. lipanj 2024 23:00