Financije
StoryEditor

Hrvatska poštanska banka ušla među pet najvećih banaka u zemlji

28. Ožujak 2024.
Banka je u 2023. ostvarila rekordan rast imovine od 54,4 posto na više od sedam milijardi eura

Hrvatska poštanska banka ušla je među pet najvećih banaka u zemlji, pokazuje revidirano financijsko izvješće. Kako su u četvrtak priopćili iz te banke, HPB je u 2023. ostvarila rekordan rast imovine od 54,4 posto na više od sedam milijardi eura. Time se banka koncem prošle godine pozicionirala među pet najvećih banaka na domaćem tržištu čime je ostvarila svoj srednjoročni strateški cilj.

- Osim rasta imovine i tržišnog udjela, HPB-ovu 2023. obilježili su rekordna profitabilnost, završetak pravnog pripajanja Nove hrvatske banke, rast tržišne kapitalizacije koji je nadmašio sve relevantne indekse, a po prvi put od 2016. predložena je i od strane dioničara odobrena isplata dividende u iznosu 2,61 eura po dionici - stoji u priopćenju.

Upeterostručena dobit

Neto dobit HPB-a je u 2023. gotovo upeterostručena na 80,6 milijuna eura, najviše u korporativnoj povijesti dužoj od 30 godina, dok dobit HPB Grupe iznosi 83 milijuna eura. Povrat na kapital od 18,31 posto svrstava HPB na drugo mjesto među velikim bankama u Hrvatskoj, a kao rezultat osnažene profitabilnosti i uspješno provedenog pripajanja Nove hrvatske banke, kapital i rezerve Banke porasli su za 53,8 posto dok je knjigovodstvena vrijednost dionice povećana za 92 eura, na 264 eura krajem 2023.

Rast dobiti proizlazi iz skoka neto kamatnog prihoda za 106 posto, najvećim dijelom uslijed porasta referentnog kamatnjaka Europske središnje banke (ECB), odnosno prihoda koji HPB ostvaruje na svoja likvidna sredstva na računima kod središnje i poslovnih banaka. Iz te su banke otkrili i rezultate svog štednog proizvoda koji je rezultirao s više od 33 tisuće sklopljenih ugovora i 1,1 milijardi eura volumena novougovorenih depozita, od kojih je oko 700 milijuna eura priljev novih sredstava u Banku.

- S ulaskom u Top 5 banaka na domaćem tržištu, HPB je u 2023. uspješno ostvarila jedan od strateških ciljeva i tako osnažena 2024. započela novu fazu intenzivnog razvoja, spremna za daljnji agilan pristup tržišnim prilikama i nastavak povećanja tržišnog udjela na temeljima organskog i anorganskog rasta - zaključuje se u priopćenju. 

21. travanj 2024 13:07