Financije
StoryEditor

Intercapital: Slovensko tržište kapitala jedno od interesantnijih za ulaganje u ovoj godini

19. Siječanj 2023.
Slovenija, tržište

Na slovenskom tržištu kapitala ukupan promet dionicama u 2022. godini je iznosio 431 milijun eura, što predstavlja porast od 13,4 posto na godišnjoj razini. To je rezultat, ističe Tea Pevec, voditeljica odjela analiza u Intercapitalu, značajnijeg porasta volatilnosti zbog geopolitičkih događaja i porasta kamatnih stopa. Ukupan promet na Ljubljanskoj burzi čini, dodaje Pevec, otprilike oko jedan posto slovenskog BDP-a koji će u 2022. porasti oko 6.2 posto.

- U 2022. godini je na povrat slovenskog dioničkog tržišta također utjecao rat u Ukrajini, visoke stope inflacije te povećanje kamatnih stopa Europske centralne banke (ECB). Da podsjetimo, na kraju 2021. godine kamatna stopa ECB-a na prekonoćne depozite je iznosila -0,5 posto dok je na kraju 2022. iznosila 2 posto. Odlukom o tim stopama ECB utječe na tržišne kamatne stope koje se trenutno nalaze na razini od oko 2 posto za različite ročnosti. Tako je glavni indeks slovenske burze ostvario pad od 17 posto u 2022. na krilima negativnih vijesti za dionice kao investicijsku klasu te pojedinačnih vijesti vezanih za pojedine dionice koje imaju velike udjele u indeksu.

No, treba uzeti u obzir da je u 2021. taj isti dionički indeks ostvario najbolji povrat među svim regionalnim tržištima koji je iznosio 40 posto. Kada vidimo da je u 2020. SBITOP pao samo za 3 posto, a u 2019. godine kao jednoj od uspješnijih po financijskim rezultatima kompanija porastao 15 posto, možemo reći da je slovensko tržište kapitala jedno od boljih dioničkih tržišta u okruženju. Pogotovo kada vidimo da je uz takve kapitalne povrate bilo moguće ostvariti dividendi prinos od sedam posto u 2022. godini - istaknula je Pevec.

Dvostruko veći dividendi prinos nego u Hrvatskoj

Što se tiče udjela pojedinačnih dionica u indeksu SBITOP najvažniji je uspjeh društava s najvećim udjelom kao što je Krka koja posluje u farmaceutskoj industriji i ima udio u indeksu od čak 30 posto. U 2022. cijena dionice je ostvarila pad od 22 posto temeljen na invaziji Rusije na Ukrajinu koje su oba važna tržišta Krka. Naime, oba tržište su iznosila čak 27 posto udjela u prihodima od prodaje. U devet mjeseci 2022. godine ti događaji nisu značajno utjecali na financijske rezultate Krke, dapače pozitivno su djelovali, objašnjava Pevec, jer je društvo ostvarilo nešto veću prodaju zbog povećanja zaliha u Rusiji te tečajnih razlike zbog stabilizacije tečaja rublje nakon inicijalne deprecijacije u trećem mjesecu 2022. Također se nastavio značajan rast prihoda na ostalim tržištima dok u sljedećim godinama očekujemo, naglasila je, značajan rast od Krkinog poslovanja na kineskom tržištu.

- Stoga u 2022. godini očekujemo dvoznamenkasto povećanje neto dobiti i dividende koja bi mogla premašiti šest eura po dionici i ostvariti nešto veći dividendni prinos od 6 posto koliko je ostvareno u 2022. godini. Sljedeći po težinskom udjelu u SBITOP indeksu s 17 posto je Petrol koji je uz manji energetski biznis preprodavač goriva koji će u 2022. godini ostvariti značajan pad dobiti zbog državnih intervencija u cijene benzina na njihovim najznačajnijim tržištima: Sloveniji i Hrvatskoj. Stoga je i cijena dionice ostvarila u 2022. godini pad od 21 posto.

Petrol je u drugom dijelu 2021. godine preuzeo hrvatski Crodux za 192 milijuna eura po fundamentalno atraktivnoj EV/EBITDA multipli od 5.6x i potpuni efekt preuzimanja se trebao pokazati na ukupnom rezultatu u 2022. godini. Do toga nije došlo zbog državnih intervencija u cijene goriva te je stoga na hrvatskom tržištu Grupa Petrol ostvarila negativnu dobit od 3.5 milijuna eura u devet mjeseci 2022. godine. Oporavak marži očekujemo od sredine 2023. te da će puni efekt od te akvizicije biti vidljivi na financijskim rezultatima u 2024. U idućoj godini očekujemo da se dividenda vrati na prijašnje razine poslovanja od 6 posto, dok u 2023. godini očekujemo dividendu od svega 1.5 posto - rekla je Pevec.

U Intercapitalu u ovoj godini na slovenskom dioničkom tržištu očekuju nastavak značajne volatilnosti koja će se nastaviti do sredine godine. Do kraja godine očekuju pak stabilizaciju kamatnih stopa na višim razinama od trenutnih te stabilizaciju inflatornih pritisaka i oporavak vrijednosti referentnog dioničkog indeksa slovenskog tržišta kapitala i dvoznamenkasti rast u 2023.

- No dividendni prinos očekujemo na nižim razinama od 2022. Ipak će to biti dvostruko viši prinos nego što očekujemo na hrvatskom tržištu kapitala te stoga možemo izdvojiti slovensko tržište kapitala kao jedno od interesantnijih za ulaganje u ovoj godini - zaključila je Pevec.

16. travanj 2024 12:56