Financije
StoryEditor

Najveći rast eura od ožujka

12. Rujan 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Euro je porastao za 1,6 posto na 1,0198 američkih dolara, nakon što su iz Europske središnje banke najavili moguće povećanje kamata, što je najveći rast od ožujka pa je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel izjavio da središnja banka mora poduzeti daljnje jasne korake, ako inflacija ostane ista.

Europska središnja banka prošli je tjedan podigla svoju ključnu stopu za neviđenih 75 baznih bodova kako bi se obuzdao rekordan rast potrošačkih cijena, smanjujući razliku u kamatnim stopama s Federalnim rezervama. Europska je središnja banka pak zaostajala za FED-om u pooštravanju politike te je samim time pridonijela ovogodišnjem padu eura na najnižu razinu u posljednja dva desetljeća.

Ovi su potezi uslijedili usred opće slabosti dolara, pri čemu je Bloombergov mjerač snage dolara pao na najslabiju razinu u gotovo dva tjedna i produžio povlačenje s rekordno visoke razine dosegnute ranije ovog mjeseca. Očekuje se i da će podaci američkog indeksa potrošačkih cijena za kolovoz pokazati usporavanje rasta cijena.

Rast eura iznenadio je mnoge samim time što napreduje u odnosu na funtu, popevši se u jednom trenutku na najviši nivo od veljače prošle godine, na 87,22 penija.  

Neočekivani proboj ukrajinskih snaga u ratu protiv Rusije, ali i govor članice Izvršnog odbora ECB-a Isabel Schnabel u Jackson Hole-u također su čvrsto uporište za daljnji rast eura.

- U ovakvom okruženju središnje banke moraju snažno djelovati. Moraju se odlučno suprotstaviti riziku da ljudi počnu sumnjati u dugoročnu stabilnost naših fiksnih valuta. – rekla je tada Schnabel naglašavajući i da kreatori politika ne bi trebali stati na prvi znak potencijalnog zaokreta inflatornih pritisaka nego da trebaju signalizirati svoju snažnu odlučnost za brzim vraćanjem inflacije na dogovoreni cilj.

Rast eura prokomentirao je i Francesco Pesole, financijski analitičar ING Grupe.

- Očito smo u fazi male korekcije dolara u ovom trenutku, uvelike izazvanoj oporavkom raspoloženja i nekim popuštanjem nategnutih dolarskih pozicija - rekao je.

RBA analitičari također ističu kako je kraj prošlog tjedna obilježilo slabljenje američkog dolara u odnosu na euro te se tečaj EUR/USD zadržao na razinama iznad jednog američkog dolara za euro.

- Odraz je to smanjene averzije investitora prema ulaganjima u rizičnije klase imovine, a koja je prevladala krajem proteklog tjedna. Fokus investitora ostaje na makroekonomskim objavama, od kojih ističemo objavu indeksa potrošačkih cijena za kolovoz u SAD-u. Pažnja dionika na globalnim deviznim tržištima ostat će usmjerena i na retoriku vodećih čelnika Fed-a, a ususret nadolazećem zasjedanju američkog FOMC-a - zaključuju RBA analitičari.

26. travanj 2024 00:15