Financije
StoryEditor

Novo dizanje kamata na štednju, Addiko rekorder s 3,6 posto

05. Lipanj 2024.
Još viša kamatna stopa na oročenu štednju dostupna je od danas u svim poslovnicama Addiko banke. Ponuda se odnosi na sva nova sredstva u eurima koja do 31. svibnja 2024. nisu bila položena na neki od računa Addiko banke te iznosi 3,6 posto za ročnosti od tri do 12 mjeseci. Za ugovoreni period štednje od jedne do dvije godine, kamatna stopa je također porasla na tri posto. Povećanja su to od 0,4 posto u svim navedenim kategorijama, priopćeno je iz Addiko banke.
 
- U odnosu na ponudu koja je na snazi za već položena sredstva i koja iznosi 3,2 posto za ročnosti od tri do 12 mjeseci, želimo dodatno nagraditi one koji su nam spremni pokloniti povjerenje i svoju ušteđevinu prebaciti u Addiko banku. Kod nas mogu pronaći još isplativiju oročenu štednju - poručio je Nenad Mećava, izvršni direktor Poslovanja s klijentima Addiko banke. 
 
Za ugovaranje štednje po novim uvjetima, potrebno je u jednoj od poslovnica Addiko banke uplatiti gotovinu ili sredstva s računa druge banke. Minimalni polog iznosi stotinu eura. Postojeći klijenti i štediše mogu također ostvariti višu kamatu uplatom novih sredstava, kažu u Addiko banci.
 

Ova vijest dolazi nedugo nakon što je Erste banka ponudila kamatnu stopu na štednju u iznosu od 3,20 posto za oročenja u trajanju od 3 do 12 mjeseci, a odnosi se na novougovorenu standardnu štednju, kao i postojeću štednju s automatskim prolongatom do kraja lipnja. 

Inače, trend podizanja kamatnih stopa započela je jesenas Hrvatska poštanska banka kada je najavila novi štedni proizvod s kamatom od tri posto. Trend su slijedile i OTP, Zagrebačka, Privredna, Kent te Addiko banka.

No, kako smo nedavno pisali, pet mjeseci kasnije kamate na štednju lagano su krenule prema dolje. Kent banka koja je jesenas bila rekorder s kamatom od 3,10 posto na razdoblje od 6 do 12 mjeseci, dok trenutno, sedam mjeseci nakon objavljivanja rekordnih stopa, svojim klijentima, prema podacima HNB-ove Informativne liste ponude za depozite potrošača, za isto razbolje nudi kamatu od svega jedan posto. Hrvatska poštanska banka se s jesenskih tri posto spustila na današnjih 2,30 posto.

Ostaje za vidjeti kakav će biti nastavak trenda, pogotovo u okolnostima sve veće atraktivnosti državnih obveznica i trezorskih zapisa. Premijer Andrej Plenković jučer je istaknuo kako je izdavanje narodnih trezoraca ‘sjajan primjer kako smo aktivirali štednju i tako učinili i konkurenciju komercijalnim bankama‘.

– Ako država nudi prinos od 3,75 i 3,65 posto u rokovima od tri mjeseca i godinu dana, onda će se i komercijalne banke zapitati jesu li njihove kamate na štednju dovoljno kompetitivne i atraktivne – izjavio je Plenković.

19. lipanj 2024 07:00