Financije
StoryEditor

Osnovni koraci za ulaganje u dionice

31. Kolovoz 2022.

Piše: Lucija Barišić

Ulaganje u dionice na prvi pogled može se činiti kao kvantna fizika. Rizik, naravno uvijek postoji, no to ne znači da je nemoguće. Međutim, prije ulaganja mudro je istražiti ono u što planirate uložiti, propitati koliko novca možete uložiti, ali i osvijestiti razinu rizika koji ste spremni snositi. Techcrunch je sažeo savjete stručnjaka koji su otkrili prvih pet koraka za istraživanje dionica.

1. Razumjeti vrste analiza

Prije nego što kupite svoju prvu dionicu, potrebno ih je istražiti! Međutim, to nije moguće bez razumijevanja tri glavne vrste analize – fundamentalne, tehničke i kvantitativne.

Fundamentalna analiza koristi se za predviđanje učinka, a njome se ispituje zarada, novčani tok i financijski položaj.

Tehnička analiza usmjerena je na prošle cijene i obrasce trgovanja te se njome nastoje predvidjeti buduće promjene cijena dionica.

Kvantitativna analiza služi za procjenu vrijednosti dionica, a koristi matematičko i statističko modeliranje.

Robert Johnson, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Economic Indeks Associates, smatra da bi fundamentalna analiza trebala biti osnovni alat za procjenu vrijednosti dionica.

- Ulagači bi se prvenstveno trebali baviti osnovama tvrtke ili imovine – kaže Johnson. S druge strane, korištenje tehničke analize može otkriti nepravilnosti u cijeni imovine.

- Tehnička analiza je procjena statistike generirane tržišnom aktivnošću, kao što su prošle cijene i količina – navodi Melanie Mortimer, predsjednica Zaklade SIFMA.

Kvantitativna analiza katkada može koristiti neke od istih metrika kao i tehnička analiza, dok ujedno može uključivati i statističko modeliranje da bi se utvrdilo je li određena dionica dobra prilika za ulaganje. - Kvantitativni fondovi imaju tendenciju više se oslanjati na metriku vrednovanja i tržišne tehnike – kaže Carl Ludwigson, direktor istraživanja menadžera u Bel Air Investment Advisorsu.

2. Definirajte svoj proračun i razinu rizika koji ste spremni podnijeti

Vrlo je važno utvrditi razinu rizika koji ste spremni podnijeti, a samim time i količinu novca koji ste spremni uložiti.

- U periodu do mirovine i manje financijskih obveza, pojedinac ima sposobnost apsorbirati dio volatilnosti u svom investicijskom portfelju, znajući da vrijeme može pomoći u ravnoteži bilo kakvih kratkoročnih gubitaka s dugoročnim dobicima ili usponima i padovima ciklusa – navodi Mortimer.

No s druge strane, spremnost na rizik više je subjektivna.

- Jedan od načina za procjenu spremnosti preuzimanja rizika je odgovoriti na jednostavno pitanje: Ako bi vašem portfelju iznenada pala vrijednost za X posto, bi li zbog toga vaši snovi bili izgubljeni i biste li žalili zbog toga.

Ako se odgovor promijeni s da na ne ako X označava deset posto, tada osoba ne želi snositi veliki rizik i, iskreno, ima ograničene mogućnosti ulaganja – kaže Johnson.

Proračun je također važan dio ulaganja. Naime, povrat od 10 posto na investiciju od tisuću dolara nije isto što i povrat od deset posto na investiciju od sto tisuća dolara. Odnosno, što je proračun manji, postoji mogućnost da ćete morati preuzeti veći rizik kako biste ostvarili željeni povrat.

3. Proučite metrike ulaganja

Nekei od ključnih pokazatelja pri ulaganju su: omjer cijene i zarade, omjer cijene i knjigovodstvene cijene, neto profitna marža, slobodan novčani tok, povrat na kapital i povrat imovine.

Međutim, koliko je određeni pokazatelj važan ovisi o stilu ulaganja. Primjerice, dva klasična oblika ulaganja su ulaganje u vrijednosti i ulaganje u rast. Ulaganje u vrijednost podrazumijeva kupnju dionica koje su podcijenjene te se prodaju po nižoj stopi. Ulaganje u rast podrazumijeva kupnju dionica tvrtki za koje se predviđa da će rasti po stopi bržoj od tržišne.

- Vrijednosno orijentirani menadžeri obično se fokusiraju na cijenu prema knjigovodstvu, cijenu prema novčanom tijeku i druge mjere koje ukazuju na sniženu cijenu u usporedbi s normaliziranom zaradom ili unutarnjom vrijednošću poslovanja što stvara marginu sigurnosti – kaže Ludwigson.

4. Pronađite podatke koji su vam potrebni za istraživanje

Neki od dokumenata, izvješća i alata koje možete provjeriti su SEC izvješća, prihodi i prihodi poduzeća, online platforme za istraživanje brokerskih usluga, priopćenja za medije, stock screeneri, trendovi u industriji. Na početku istraživanja tvrtke možete provjeriti na platformama internetskih brokerskih kuće kao i u stock screenerima. Tako možete provjeriti neke važne metrike, a nakon toga detaljnije istražiti izvješća o tvrtkama. No Kevin L. Matthews II, osnivač investicijske obrazovne tvrtke BuildingBread, smatra da postoje mjesta gdje biste trebali započeti svoje istraživanje.

- Svaka tvrtka koju pretražujete obično ima odjeljak za odnose s investitorima na web stranici. Ako odete na taj odjeljak, možete pronaći sva važna priopćenja za javnost, financijske dokumente i dokumente podnesene SEC-u kao što su 10-K i 10-Q – kaže Matthews II.

5. Suzite fokus i odaberite dionice koje odgovaraju vašem portfelju

Prilagodite ulaganja vašim ciljevima, a nakon što to učinite možete krenuti sa stvaranjem strategije ulaganja. Pojedine metrike pogodnije su za ulaganje u vrijednosti, dok su druge pogodne za ulaganje u rast.

Dionice možete procijeniti s obzirom na vašu spremnost na rizik i proračun, a sve kako biste odlučili hoćete li uložiti svoj novac.  Procjenu možete nastaviti koristeći buduća tromjesečna i godišnja izvješća kako biste bili sigurni da i dalje želite ulagati u tu tvrtku, piše Techcrunch.

17. travanj 2024 13:32