Financije
StoryEditor

Paschal Donohoe: Europske banke mogu se nositi s previranjima

16. Ožujak 2023.
Paschal Donohoe

- Europske banke imaju dovoljno rezervi kapitala i mogu se nositi s trenutnim previranjima - izjavio je predsjedatelj sastanaka ministara financija eurozone Paschal Donohoe u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Irski ministar financija naglasio je da rezerve kapitala omogućuju bankama upravljanje trenutnim rizicima za bankarski i globalni financijski sustav, dodavši ipak da nema mjesta za stav ‘lako ćemo‘.

Eurogrupa je neformalno tijelo ministara financija eurozone koji se sastaju iza zatvorenih vrata dan prije sastanka ministara EU-a kako bi koordinirali pitanja vezana za eurozonu. Na sastancima obično sudjeluju i predsjednik ECB-a i povjerenik EU-a za gospodarstvo i financije.

Mjere poduzete u Europi donijele su željene rezultate i to vrijedi i danas, ustvrdio je Donohoe, priznavši, ipak da ga aktualna situacija pomalo brine. 

Naglasio je i da su banke spremne za daljnje povećanje kamatnih stopa u eurozoni. Europska središnja banka (ECB) najavila je da će ih ponovo podići na današnjoj sjednici.

Osvrnuvši se na prijedlog o izmjeni propisa EU-a o javnom dugu i proračunskom deficitu, Donohue je istaknuo da je Eurogrupa uspjela usvojiti jedinstveno stajalište, unatoč odlučnim riječima ministra financija Christiana Lindnera.

Europska komisija zalaže se za veću fleksibilnost propisa o smanjenju duga. Njemačka je pak opreznija u tim pitanjima, podsjeća agencija dpa.

13. travanj 2024 16:16