Financije
StoryEditor

Punat na Krku od svibnja ima tri pametna parkirališta

28. Lipanj 2024.
Sustav pametnog parkinga A1 Hrvatske olakšava život turistima i mještanima općine Punat
Uslugu pametnih parkirališta razvila je A1 Hrvatska i uvela u suradnji s Općinom Punat, a uz pomoć mobilne aplikacije A1 Smart Parking vlasnici vozila na svom pametnom telefonu mogu brzo i jednostavno doći do podatka o slobodnim parkirnim mjestima, uputa kako do njih doći te spremiti mjesto parkiranog vozila

U Općini Punat na Krku potkraj svibnja otvorena su tri pametna parkirališta u Velim vodama i Pod topol, s ukupno 134 parkirna mjesta. U jeku turističke sezone nova usluga u središtu Punta mještanima i turistima uvelike ubrzava i olakšava pronalaženje slobodnih parkirnih mjesta te smanjuje gužve. Ljetni mjeseci u turističkim mjestima na Jadranu uvijek su poseban izazov, a pametna rješenja za parkiranje znatno pomažu u rasterećenju prometa te štede vrijeme i živce u traženju slobodnih mjesta.

Uslugu pametnih parkirališta razvila je A1 Hrvatska i uvela u suradnji s Općinom Punat, a uz pomoć mobilne aplikacije A1 Smart Parking vlasnici vozila na svom pametnom telefonu mogu brzo i jednostavno doći do podatka o slobodnim parkirnim mjestima, uputa kako do njih doći te spremiti mjesto parkiranog vozila.

Bez vožnje u krug

Novom uslugom obuhvaćeno je 58 posto parkirnih mjesta, a Daniel Strčić, načelnik Općine Punat, očekuje da će usluga pametnog parkirališta znatno poboljšati protočnost prometa. Siniša Staničić, direktor Odjela ICT prodaje i rješenja u A1 Hrvatska, istaknuo je da će sustav pametnog parkiranja vozačima smanjiti stres vožnje u krug kako bi se pronašlo slobodno mjesto te Općini pružiti napredan alat za učinkovitije upravljanje prometom. Sustavom parkirališta naime upravlja se pomoću administracijskog sučelja, kojem se može pristupiti bilo kada s bilo kojeg mjesta uz pomoć internetskog preglednika. Projekt je ostvaren uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz sredstva za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja u prometu.

– Ovakva pametna rješenja korak su naprijed prema digitalno povezanom i tehnološki naprednom društvu budućnosti koje uz pomoć tehnologije olakšava svakodnevni život građanima – naglasio je Staničić.

Za sve vremenske uvjete

Osim ugradnje i konfiguracije rješenja pametnih parkirališta, A1 Hrvatska osigurava i opremu otpornu na sve vremenske uvjete. Posebna je pogodnost sustava da se ugrađuje ispod parkirališta, čime se omogućuje neometan prolaz primjerice stroju za čišćenje cesta ili ralicama za snijeg. Sustav javlja stanje zauzetosti parkirnih mjesta, odnosno vozila u neoznačenim zonama, a znakovi s obavijestima usmjeravaju korisnike do slobodnih mjesta.

Rješenje podržava mobilne aplikacije za Android i iOS te se jednostavno povezuje s drugim sustavima putem API-ja (application programming interface – aplikacijsko programsko sučelje). Nadogradnja sustava i sigurnosnih mehanizama odvija se automatski, a napredna analitika, detaljni izvještaji i prikaz trendova korištenja daju se dnevno, tjedno ili mjesečno.

Niz pametnih rješenja

Pametni parking samo je jedno u nizu pametnih rješenja koje nudi A1 Hrvatska. Među ostalim rješenjima su pametni spremnici za zbrinjavanje otpada, napredni senzori za očitanje kakvoće zraka te pametna brojila za potrošnju plina. Sva ta rješenja omogućuju automatizaciju poslova redovitim izvještavanjem o svojem stanju, nudeći jednostavnost korištenja za krajnjega korisnika, ali i pristup mnogobrojnim korisnim informacijama tvrtkama koje održavaju rad sustava. 

Tekst nastao u suradnji s A1 Hrvatska

28. lipanj 2024 13:21