Financije
StoryEditor

Stiže Wero: Europski konkurent Mastercardu, Visi, Google i Apple Payu

01. Kolovoz 2024.
wero, EPI

Europska platna inicijativa (EPI), konzorcij 16 velikih banaka i financijskih institucija krenula je u ‘platnu‘ bitku s američkim divovima poput Vise, Mastercarda, Apple i Google Paya pokrećući europski Wero koji je već dostupan i Njemačkoj a uskoro i u Belgiji.

Ova inicijativa proizlazi iz želje da se pruži domaća alternativa američkim divovima koji trenutno dominiraju prostorom digitalnog plaćanja. S fokusom na praktičnost i sigurnost, Wero ima za cilj pojednostaviti proces prijenosa novca i plaćanja na mreži.

EPI je osnovan 2021. godine kako bi pružio jedinstvenu uslugu digitalnog plaćanja za sve tvrtke i građane u bloku. Utemeljen na sustavima kao što su postojeći Payconiq i iDEAL, digitalni novčanik omogućuje korisnicima prijenos novca uz pomoć samo telefonskog broja, bez potrebe za IBAN-om – uz novost da im se postupno nudi mogućnost slanja novca drugim korisnicima u Europi.

Ovaj pristup prilagođen korisnicima osmišljen je kako bi digitalne transakcije učinio pristupačnijim i smanjio prepreke koje ljude često odvraćaju od korištenja elektroničkih metoda plaćanja.

- Stvaranje Weroa nije samo praktičnost; to je strateški pomak prema financijskoj autonomiji, tvrde iz EPI-ja.  Posljednjih godina Europa je prepoznala ranjivosti povezane s velikim oslanjanjem na neeuropske financijske infrastrukture. Razvijanjem vlastitog snažnog sustava plaćanja, Europa može poboljšati svoju ekonomsku otpornost i zaštititi se od vanjskih financijskih pritisaka -  tvrde iz EPI-ja.

Ova težnja za financijskom neovisnošću posebno je važna u trenutnoj geopolitičkoj klimi. Kako globalne napetosti rastu i ekonomske sankcije postaju sve prisutnije, posjedovanje samodostatne platne infrastrukture ključno je za održavanje ekonomske stabilnosti. Wero predstavlja proaktivan korak u osiguravanju financijske budućnosti Europe.

Planovi širenja

Dok je Wero početno predstavljanje usmjereno na Njemačku i Belgiju, EPI ima ambiciozne planove za širenje. Do 2025. očekuje se da će Wero biti dostupan u više europskih zemalja, sa značajkama kao što su online plaćanja trgovcima i opcije kupi sada-plati kasnije koje će biti uvedene do 2026. Ova će poboljšanja dodatno učvrstiti Werovu poziciju kao svestranog i sveobuhvatnog digitalnog rješenje plaćanja.

Strategija postupnog širenja omogućuje kontroliranu i sustavnu implementaciju, osiguravajući da se svi tehnički ili logistički izazovi mogu brzo riješiti. Ovaj pristup namijenjen je izgradnji povjerenja i pouzdanosti u sustav, potičući šire prihvaćanje među potrošačima i tvrtkama, kažu iz EPI-ja.

Lansiranje Weroa ključan je trenutak u digitalnoj transformaciji Europe i označava pomak prema većoj financijskoj neovisnosti i inovativnosti. Međutim, bit će potrebno nagovoriti ili uvjeriti potrošače i tvrtke da prijeđu s dobro uhodanih sustava kao što su Visa i Mastercard. Da bi uspio, Wero mora pokazati svoje prednosti u smislu sigurnosti, praktičnosti i isplativosti. Strategija EPI-ja uključuje snažne marketinške kampanje i partnerstva s ključnim igračima u industriji za poticanje usvajanja.

Osim neposrednih prednosti novog sustava plaćanja, Wero ima potencijal katalizirati šire promjene u financijskom sektoru. Njegov će razvoj vjerojatno potaknuti daljnje inovacije i konkurenciju, što će dovesti do boljih usluga i nižih troškova za potrošače. Štoviše, pojačava važnost digitalnog suvereniteta u povezanom svijetu, tvrde.

- Lansiranje Weroa više je od samog uvođenja novog sustava plaćanja; to je izjava o predanosti Europe financijskoj suverenosti i inovacijama. Pružajući održivu alternativu Visi i Mastercardu, Wero obećava da će preoblikovati krajolik digitalnog plaćanja i ojačati ekonomsku neovisnost Europe – zaključuju iz Europske platne inicijative.

16. rujan 2024 07:20