Financije
StoryEditor

Svjetska tržišta: Tehnološki sektor potaknuo rast Wall Streeta i europskih burzi

03. Svibanj 2024.
Svjetska tržišta kapitala

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, jer većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvješćuje o većoj kvartalnoj dobiti nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 0,85 posto, na 38.225 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,91 posto, na 5.064 boda, a Nasdaq indeks 1,51 posto, na 15.840 bodova.

Pritom su cijene dionica porasle u devet od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Najviše je porastao tehnološki sektor, dok je najviše pao rudarski.

Među najvećim je dobitnicama, sa skokom cijene za gotovo 10 posto, bila dionica Qualcomma jer je taj proizvođač čipova izvijestio o većim nego što se očekivalo prihodima i zaradi u proteklom tromjesečju.

I većina ostalih kompanija izvijestila je o većoj zaradi nego što se očekivalo.

Dosad je oko 370 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvijestilo o rezultatima, pri čemu ih je 77 posto nadmašilo očekivanja po pitanju zarada.

Zbog toga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u prvom tromjesečju porasle oko 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok se prije mjesec dana očekivao rast zarada za 5,1 posto.

Pozitivno na tržište utječu i poruke iz američke središnje banke. U srijedu su, naime, čelnici Feda odlučili ostaviti ključne kamatne stope nepromijenjene u rasponu od 5,25 do 5,50 posto jer, kako su poručili u priopćenju, nema daljnjeg napretka po pitanju inflacije.

No, predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da daljnje povećanje kamata nije izgledno, što je ohrabrilo ulagače koji su se zbog povišene inflacije plašili takva poteza.

A što se smanjenja kamata tiče, sve je manje vjerojatno da će se Fed na tako nešto odlučiti prije jeseni.

Od početka godine burzovni indeksi na najvećoj svjetskoj burzi snažno su porasli na temelju očekivanja da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od lipnja.

No, kako je postalo jasno da su to preoptimistična očekivanja, u travnju su indeksi znatno pali.

Rast na europskim burzama

Na europskim su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, a u fokusu ulagača su kvartalni poslovni rezultati europskih kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,26 posto, na 8.193 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,32 posto, na 17.955 bodova, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.929 bodova.

Najviše su, u prosjeku 0,8 posto, porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u plusu oko 1 posto, pa je na putu dobitaka drugi tjedan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu porasle između 0,5 i 1,7 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale, dok se na burzama u Tokiju i Šangaju zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u tehnološkom sektoru, posebice dobavljača Applea, jer je taj tehnološki div izvijestio o boljim nego što se očekivalo rezultatima u prvom tromjesečju.

Doduše, i prihodi i zarada Applea pali su u odnosu na isto lanjsko razdoblje, no bili su veći nego što su analitičari procjenjivali.

Kako je Apple najavio i program otkupa vlastitih dionica na tržištu u vrijednosti od rekordnih 110 milijardi dolara, cijena dionice te kompanije skočila je oko 7 posto.

25. svibanj 2024 01:55