Financije
StoryEditor

Zlato i dalje na rekordnih 2100 dolara, može li cijena još rasti?

06. Ožujak 2024.

Cijena unce zlata u srijedu se zadržala na 2100 dolara, blizu rekordne razine dosegnute dan ranije nakon što su se povećala očekivanja da prvo smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke Fed počinje već sredinom godine. U srijedu prijepodne cijena na spot tržištu iznosila je 2126 dolara, 0,1 posto niže nego u utorak. Međutim, ako se cijena prilagodi za inflaciju, rekordna cijena iznosi 3200 dolara koliko je unca zlata vrijedila 1980. godine, tvrdi za Reuters Peter Boockvar, investicijski direktor u tvrtki Bleakley Financial Group.

Prosječni godišnji rast cijene zlata u eurima u posljednjih je 20 godina veći od osam posto, a od početka ove godine cijena je narasla više od pet posto. U posljednjih 12 mjeseci, vrijednost zlata povećala se 15,5 posto.

Šanse za rezanje kamata

Prema tvrdnjama inozemnih analitičara, rast cijene podržava očekivanje da će prvo rezanje kamatnih stopa Feda doći već u lipnju. Šanse za takav potez trenutno se procjenjuju na 71 posto. U pravilu, kada kamatne stope padaju, raste vrijednost zlata jer investitori traže ‘sigurnu luku‘ za svoj kapital s obzirom da u tom slučaju padaju prinosi na obveznice, koje se smatraju niskorizičnom imovinom.

Drugi pokretač cijene je kupovina od strane središnjih banaka. Podaci pokazuju da središnje banke već dvije godine kupuju više od tisućutona zlata godišnje, nasuprot povijesnom prosjeku od 300 tona. Dio analitičara razlog tome vidi u konfiskaciji 300 milijardi dolara ruske imovine koje je zamrznula Europska unija i SAD nakon ruske agresije na Ukrajinu. - Možete zamisliti razmišljanje država poput Kine ili Saudijske Arabije koje smatraju da možda ne treba imati svu imovinu u zapadnim riznicama - kaže Peter Boockvar.

image

Josip Kokanović, operativni direktor Centra Zlata

foto

Josip Kokanović, stručnjak za plemenite metale i operativni direktor Centra Zlata smatra kako je najnoviji rast cijene zlata rezultat pada povjerenja investitora u američki dolar i američko gospodarstvo. - Najnoviji podaci tamošnjih institucija pokazuju razočaravajuće trendove koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva, zbog čega investitori očekuju smanjivanje kamatnih stopa koje je, povijesno gledano, uvijek nagovještavalo rast cijene zlata. Zlato je alternativa američkom dolaru i državnim obveznicama te porast potražnje dovodi do rasta cijene - tvrdi Kokanović.

Pokazatelj nesigurnosti

Činjenica da je zlato doseglo najviše razine u povijesti pokazatelj je nesigurnosti svijeta u kojemu živimo, smatra investicijski i ekonomski analitičar Neven Vidaković. - Iako su središnje banke smanjile inflaciju, zadnjih nekoliko mjeseci sve je očitije da će ekonomije EU i SAD-a imati turbulentnu budućnost. Primaran razlog rasta cijene zlata su nesigurnost i neravnoteže u razvijenim ekonomijama. Burzovni indeksi su na vrhuncima, državni dugovi rastu, a politike zelene tranzicije su se u EU pokazale iznimno destruktivnima za obične građane i industriju. U takvom okruženju nije začuđujuće da investitori traže stabilnost, a ta potraga za stabilnošću se trenutačno jasno vidi u rastu cijene zlata - kaže Vidaković.

image

Neven Vidaković, investicijski i ekonomski analitičar

foto

Iako je investicijsko zlato u fizičkom obliku poluga i zlatnika skuplje nego ikad zbog porasta burzovne cijene, potražnja za njima sve više raste, tvrdi Kokanović. - Istina je da je cijena rekordna, ali investitori očekuju nastavak rasta u narednim godinama. Prije samo deset godina cijena je bila dvostruko niža i rekord je od tada do danas probijen više puta. Za očekivati je daljnji rast cijene zlata jer je njegova ponuda izrazito ograničena, a neizvjesnosti na tržištu u vidu inflacije i mogućeg dolaska nove recesije izraženije su nego ikad. Upravo zato bilježimo pojačanu potražnju za fizičkim zlatom u Hrvatskoj, a od partnera čujemo da je isti trend i u ostatku Europe - navodi Kokanović

26. travanj 2024 10:33