Klub izvoznika
StoryEditor

DHL-ov Radar trendova logistike prikazao najutjecajnije trendove u poslovanju

28. Listopad 2022.

Šestim izdanjem DHL-ova Radara trendova u logistici tvrtka predstavlja 40 trendova koji će pomoći oblikovati smjer poslovanja, društava i tehnologija globalne logističke zajednice u narednom desetljeću. Kako navode u priopćenju, od svih predstavljenih trendova, dekarbonizacija, roboti, veliki podaci, diversifikacija lanca opskrbe i alternativna energetska rješenja imat će najveći utjecaj u pretvorbi sektora logistike. Ovaj izvještaj rezultat je iscrpne analize makro i mikro trendova kao i povratnih informacija iz brojnih angažmana klijenata i velike partnerske mreže koja uključuje istraživačke institute, tehnološke sudionike i razvojne tvrtke.

‒ Događaji iz prethodne dvije godine pokazali su nam koliko je važno imati snažne opskrbne lance i logistiku. Stoga vidimo kako poduzeća transformiraju logistiku iz tihe, pozadinske operacije u pokretač strateške imovine i vrijednosti ‒  rekla je Katja Busch, glavna komercijalna direktorica DHL-a i voditeljica Odjela za rješenja za klijente i inovacije. 

DHL-ov Radar trendova u logistici, koji se objavljuje svake dvije godine, sažima najvažnije društvene, gospodarske i tehnološke trendove logističke industrije te bilježi njihov razvoj.

Od 2015., više od 70.000 posjetitelja tvrtkinih Centara za inovacije razmjenjuje znanje kako međusobno tako i sa stručnjacima, a dijelom su razlog tome uspješna virtualna događanja za vrijeme pandemije.  Konsolidiranjem tih saznanja  DHL-ov Radar trendova u logistici djeluje kao strateški i jedinstveni resurs za globalno logističko društvo koje mu pomaže oblikovati smjer poslovanja i tehnologija.

‒ U ovogodišnjem smo izdanju predstavili nove trendove koji su postali relevantniji za logističku industriju poput računalne vizije, interaktivne umjetne inteligencije, pametnih oznaka i DEIB-a (raznolikost, jednakost, uključenost i pripadnost), dok su mnogi drugi trendovi dodatno pojašnjeni u odnosu na prethodno izdanje ‒ poručio je Klaus Dohrmann, potpredsjednik Odjela za inovacije u Europi.

Dohrmann je rekao i da je održivost danas još uvijek glavna tema, ali osiguravanje otpornosti u opskrbnom lancu zauzima središnje mjesto u transformaciji logistike. 

Vrlo važna alternativna energetska rješenja

Kako klimatski uvjetovane katastrofe i geopolitički utjecaji postaju sve prisutniji, organizacije traže diversifikaciju svojih opskrbnih lanaca u nastojanju da svoje poslovanje učine otpornijima. Multisourcing, partnerstvo s više konkurentskih dobavljača, i multishoring, odabir pružatelja iz više ili različitih zemalja ili regija, neke su od strategija koje organizacije mogu poduzeti, navodi se u priopćenju. 

Ekološka održivost i dalje je jedna od ključnih tema, a ovogodišnje izvješće dodatno zadire u specifične trendove održivosti, uključujući i sustave i procese, a ne samo tehnologije. Novi trendovi koji su se pojavili i imaju značajan utjecaj su dekarbonizacija, alternativna energetska rješenja, cirkularnost i upravljanje okolišem. U trendu dekarbonizacije, Svjetski gospodarski forum nedavno je utvrdio da će lanac opskrbe s nultom emisijom u prosjeku povećati cijene za najviše 4 posto.

Budući da su mnogi kupci sada spremni dodatno platiti za održivije opcije, poduzeća istražuju različita postojeća rješenja za dekarbonizaciju svojih opskrbnih lanaca.

Što se tiče alternativnih energetskih rješenja, poduzeća bi trebala istražiti planiranje električnog voznog parka. Od 755 milijardi dolara uloženih u energetsku tranziciju 2021., 36 posto uloženo je u električni transport. Jedan trend koji ima potencijal promijeniti poslovne modele je cirkularnost.

Kako navode, trenutačno se samo 8,5 posto ukupne potrošnje materijala u društvu reciklira ili ponovno koristi. Logističkim društvima nude se značajne prilike u svim segmentima opskrbnog lanca kako bi pomoću načela cirkularnosti poboljšala svoje napore za postizanje održivosti i tako odgovorila na potrebe svojih klijenata.

Kako bi odgovorila na rastuću potražnju potrošača, poduzeća će morati razviti tehnologije automatizacije i učinkovitosti za poboljšanje produktivnosti. Važni trendovi koje ovdje treba spomenuti su mobilni roboti za zatvorene prostore i stacionarni roboti, koji predstavljaju dodatnu pomoć osoblju na terenu. U budućnosti će biti nemoguće zamisliti logistiku bez automatiziranih procesa koji koriste kolaborativne robote.

Sa svoja četiri inovacijska centra u Njemačkoj, Singapuru, SAD-u i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, DHL  potiče razvoj inovacija usmjerenih na klijenta bilo gdje u svijetu. U centrima se organiziraju radionice, obilasci inovacijskih centara, događaji i suradnički inovacijski projekti za bolje razumijevanje potreba klijenata i identificiranje radnji za rješavanje ključnih izazova u opskrbnom lancu. 

19. travanj 2024 02:24